vrijdag 25 december 2020
25 december 2020

2020 het jaar van... Wissels aan de top

25 december 2020 - Bazen komen, bazen gaan, alleen Elvis blijft bestaan. Ook in 2020 zag de organisatienieuwe mensen komen en vertrouwde gezichten weggaan.

Frederik Delaplace

Frederik Delaplace

Op 1 augustus startte Frederik Delaplace als Gedelegeerd Bestuurder - in de volksmond de CEO - van de VRT. Frederik startte zijn carrière als journalist financiële markten en banksector bij De Tijd. Hij was achtereenvolgens chef redactie-Financiën, hoofdredacteur van de krant, redactiedirecteur van Mediafin en CEO van Mediafin.

VRT NWS

Inge Vrancken © VRT - 2018

Na 3,5 jaar slopend hoofdredacteurschap van Het journaal kondigde Inge Vrancken aan dat zij terug naar het werkveld wilde. Eerder kondigde Brecht Decaestecker al aan dat hij terugkeert naar DPG Media.

Dimitri Verbrugge
Elke Jacobs

Dat maakte ruimte voor nieuwe hoofdredacteurs: Dimitri Verbrugge werd hoofdredacteur van Het journaal en Elke Jacobs van Digitaal en Jong. 

Ketnet en MNM

Annemie Gulickx © Geert Van Hoeymissen

Ook Ketnet-netmanager Maarten Janssen maakte de overstap naar DPG Media. Annemie Gulickx werd in september de nieuwe netmanager van Ketnet. Annemie was tot dan nethoofd van MNM. 

Steven Lemmens

Daar kwam Steven Lemmens in de plaats. Steven kwam van Studio Brussel en combineert een grote passie voor radio met een klare kijk op nieuwe digitale kansen in een veranderende mediacontext.

VRT CRW

Decor- en lichtontwerp, montage, sonorisatie, kleurcorrectie, decorbouw en -afwerking, rekwisiteurs, setdressers, machinisten, make-up en haartooi, kostuumadvies, kleedsters, cameramensen, DOP, beeldmixing, beeldcorrectie, LSM, geluidsopname, geluidsmixing, PA, licht, vertaling en ondertiteling, gebarentolken, audiodescriptie, programmabewerking, opnameleiding, chef technici, installatieverantwoordelijken. Al deze mensen worden voortaan verzameld onder de naam VRT CRW.

Publieke opdracht

Karen Donders Sofie Silbermann

VUB-professor Karen Donders wordt vanaf februari 2021 directeur Publieke Opdracht. In haar nieuwe functie zal Karen zich bezighouden met beleidsdossiers, de uitbouw van een open stakeholdermanagement en een structurele onderbouwing van de publieke meerwaarde van de VRT.

Raad van Bestuur

Raad van Bestuur (januari 2020)

De Vlaamse Regering heeft op vrijdag 17 januari 2020 nieuwe bestuurders benoemd voor de raad van bestuur van de VRT. Ze worden benoemd voor een periode van vijf jaar. Volgens het mediadecreet worden 12 leden aangeduid door de Vlaamse Regering, in evenredige vertegenwoordiging van de politieke fracties in het Vlaams Parlement. Luc Van den Brande blijft voorzitter, Charlotte Verhaeghe blijft ondervoorzitter.

Daarnaast is er ook een gemeenschapsafgevaardigde die rechtreeks door de Vlaamse Regering wordt aangeduid. In eerste instantie was dat Rudi De Kerpel die deze opdracht verderzette. Hij werd vanaf november vervangen door Jeroen Tiebout.

Wissels aan de top

Minister Dalle bedankt Leo Hellemans Geert Van Hoeymissen

Er kwam niet alleen een nieuwe CEO, er gingen er ook twee weg. Paul Lembrechts verliet de VRT in januari en werd tijdelijk vervangen door Leo Hellemans. Ook de algemeen-directeur Media en Productie Peter Claes verliet de onderneming

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Chloë van de Klantendienst: ‘Het gekrakeel kan maar bijdragen aan de Statler en Waldorf-status van José en Renaat’

Het ABC van VRT met de K van ... Klantendienst: “In 2023 alleen al behandelde de klantendienst in totaal 31.429 contacten”

Chloë van de Klantendienst: ‘Gelukkig is dit niet het soort lek waarover parlementaire vragen worden gesteld’

CIM-cijfers: Studio Brussel dendert stevig voort, sterk resultaat voor Radio2

Chloë van de Klantendienst: ‘Bij een nucleaire ramp ligt het antwoord van VRT in lijn met de Vlaamse Canon’

Jaarverslag 2023: een sterk rapport in een uitdagend jaar

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

Bijna 2000 nieuwsgierigen op VRT-werf