donderdag 31 december 2020
31 december 2020

2020 ... voor altijd in onze gedachten

31 december 2020 - Op de laatste dag van het jaar blikken we met droefheid terug op collega’s die ons het afgelopen jaar het tijdelijke voor het eeuwige hebben gewisseld. Jullie blijven in onze gedachten.

Lutgart Simoens met Koningin Fabiola

Ward Verrijcken

Ward Verrijcken © Geert Van Hoeymissen

Op 1 november werd de VRT zwaar opgeschrikt. Onze FilmWard is er niet meer. Ward was voor de omroep ‘onze man’ op de rode loper en in de filmzalen. De journalist van de interviews met internationale en Vlaamse filmsterren... Voor tv, radio en online was hij altijd bereid om een filmtip te geven of een anekdote te delen.

Johny Voners

Johny Voners in de rol van Xavier Waterslaeghers © VRT - 2008

Acteur Johny Voners was onvergetelijk als Xavier Waterslaeghers in F.C. De Kampioenen. Maar hij had veel meer in zijn mars. Hij speelde repertoiretheater, deed film en vooral televisiewerk. Grote troeven waren zijn komische talent en zijn wendbare mimiek. Maar, de rol van zijn leven is uiteraard die van de cliché-beroepsmilitair en compleet nutteloze doelman Xavier Waterslaeghers in F.C. De Kampioenen. Bijna 30 jaar vulde hij de rol in van chouke, van de pseudo-flamboyante Carmen.

Lutgart Simoens

Lutgart Simoens

Radiocoryfee en ‘engel van Vlaanderen’ Lutgart Simoens was meer dan 40 jaar een van de bekendste radiostemmen van het land. Ze zal vooral herinnerd worden als presentatrice van Vragen staat vrij, het verzoekprogramma op Radio 2 dat ze bijna een kwarteeuw in goede banen leidde. Een van de hoogtepunten van haar carrière was het interview met koningin Fabiola in 1984. Nooit eerder was er iemand naar Laken gegaan voor een vraaggesprek. Het bleef ook de enige keer dat Fabiola een interview gaf.

Ludo Busschots

Ludo Busschots in Albert I © VRT - Lou Berghmans

Ludo Bussschots was lid van het dramatisch gezelschap van de BRT en acteerde in verschillende reeksen van de publieke omroep, zoals Alfa papa tango en Stille waters. Het grote publiek zal hem vooral kennen als de licht-arrogante adjudant-majoor Patrick Adams uit Windkracht 10, de legendarische VRT-reeks over de bemanningen van de Seaking-reddingshelikopters op de luchtmachtbasis van Koksijde.

Jacky Morel

Jacky Morel als Hilaire Baconfoy

Jacky Morel begon zijn theaterloopbaan in de Beursschouwburg en de KVS. Maar meer dan 30 jaar, was hij verbonden aan het dramatisch gezelschap van de BRT. Vanaf 1959 verscheen hij in verschillende tv-films en -series, waarbij hij vooral bekend werd voor zijn legendarische rol als ietwat slome Brusselse gangwachter Hilaire Baconfoy in De collega's.

Gerty Christoffels

Gerty Christoffels © Lies Willaert

Op 12 oktober is Gerty Christoffels overleden. Ze werd 62 jaar. Voor de VRT presenteerde ze Boeketje Vlaanderen en daarna Het ei van Christoffels en Personal upgrade. Ze was ook een graag geziene gast in het panel van De drie wijzen.

Fred Janssen

Fred Janssen

Fred Janssen maakte programma's als Echo, Terloops, Afrit 9 en NV De Wereld. Echo liep van 1963 tot 1971 en ligt aan de basis van alle latere human interest-programma's in Vlaanderen. 

Nora Steyaert

Nora Steyaert

Nora Steyaert was amper 21 jaar, toen ze bekend werd als een van de drie omroepsters van het NIR, de voorloper van de VRT. Samen met Paula Sémer en Terry Van Ginderen kondigde ze de programma's aan, en presenteerde in die jaren ook enkele televisieprogramma's zoals Tienerklanken en De kijkuit. Nora Steyaert was getrouwd met auteur Aster Berkhof, die in juni 100 werd en in september overleed.

André Meganck

André Meganck

André Meganck was jarenlang de rechterhand van de wielercommentatoren en de onzichtbare hand achter de schermen van de koers. Hij was eerst chauffeur van wielercommentator Fred De Bruyne, maar later zou hij de steun en toeverlaat worden van alle wielerstemmen, van Mark Van Lombeek over Mark Uytterhoeven tot Michel Wuyts. André voelde zich als een vis in het water in de wielerwereld. Zijn goede contacten met renners en organisatoren én zijn legendarische doortastendheid zorgden ervoor dat hij alles “gefixt” kon krijgen.

Beleidsmakers

Jan Ceuleers

Jan Ceuleers was van 1989 tot en met 1996 directeur televisie bij de BRT/BRTN. Hij was daarvoor ook Wetstraatjournalist voor radio en televisie. Zo presenteerde hij ook Confrontatie, de voorloper van De zevende dag. Ceuleers was getrouwd met omroepster en stem van Musti: Rachel Frederix. 

Hilda Verboven

Hilda Verboven was één van de weinige vrouwen die in de jaren 80 en 90 tot het topkader van de omroep behoorde. Zij was onder meer productieleider van Kunstzaken, Jeugd en Vrije Tijd.

Acteurs

Werther als champetter in de Paradijsvogels

Werther Vander Sarren raakte bij het grote publiek bekend als de Champetter uit De paradijsvogels en de jeugdreeks Het Veenmysterie.

Raymond Bossaerts als Ben in Kapitein Zeppos ( met Senne Rouffaer) VRT

Raymond Bossaerts was vooral bekend van zijn rol als Ben Kurrel in Kapitein Zeppos. Daarna was hij te zien in reeksen als Fabian van Fallada, Het zwaard van Ardoewaan en Keromar.

Hugo Van den Berghe

Hugo Van den Berghe presenteerde als 18-jarige al het jongerenprogramma Tienerklanken. Maar bij het grote publiek was hij bekend vanwege zijn rollen als acteur in onder andere Beschuldigde, sta opHeterdaadDe vorstinnen van Brugge en Kinderen van Dewindt.

Denise Deweerdt in De Kat

Denise Deweerdt was docente aan Studio Herman Teirlinck en lid van het dramatisch gezelschap van de BRT. Ze was er een van de oprichters van de opleiding Kleinkunst. Bij de publieke omroep speelde ze mee in reeksen als Axel Nort, De kat of Paradijsvogels. Ze had ook een gastrol in F.C. De Kampioenen, als de moeder van Boma. 

Nieuwscorrespondenten

Rob Brouwer/HH

Alexander Münninghoff werd in het Poolse Poznan geboren in 1944. Van 1986 tot 1991 was hij voor de BRT correspondent in Moskou.

Roger Simons

Roger Simons was met zijn herkenbaar stemgeluid en geheel eigen stijl één van de meest bekende BRT-correspondenten. Toen de krant waarvoor hij werkte failliet ging, trok hij met zijn vrouw naar Londen waar hij correspondent werd voor onder meer Gazet van Antwerpen. Vanaf 1961 leverde hij bijdragen aan de BRT. Zijn eerste verslag voor het radionieuws ging over de mogelijke toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot de Europese Economische Gemeenschap. Zijn laatste, 41 jaar later, over het overlijden van de koningin-moeder.

Cultuuriconen

Lydia Chagoll (rechts) met Toots Thielemans en Jo Leemans

Lydia Chagoll ontsnapte als Joods kind aan de nazivervolging, maar verbleef enkele jaren in de zogeheten jappenkampen in Nederlands Indië. Van 1948 tot 1973 was Chagoll actief als ballerina, choreografe en klassieke danspedagoge. Ze richtte haar eigen groep 'Ballet Lydia Chagoll' op waarmee ze regelmatig te zien was bij de BRT. Later werd ze actief als auteur en cineaste.

Devreese ontvangt Klara carrièreprijs

Frédéric Devreese was componist, vooral van filmmuziek. Hij dirigeerde onder meer het BRT Filharmonisch Orkest. Bij de toenmalige BRT werkte Devreese als producer en voorzag hij documentaires van muziek. Hij was de bezieler van de Tenuto-wedstrijd voor jong talent van de BRT, de springplank voor vele klassieke muzikanten.

Medewerkers achter de schermen

Veel te vroeg zijn ook enkele collega's achter de schermen ons ontvallen.

Klara webmaster Guy Mampaey. Gedreven en gepassioneerd loodste hij Klara door de digitale evolutie die we de jongste jaren kenden. Eerder werkte hij voor het webteam van Donna en Radio 2.

Claudine Huys was regie-assistente Claudine en werkte mee aan heel veel programma’s zoals de Boomhut, Samson en Gert,  W817, F.C. De Kampioenen, 1000 Zonnen, De televisieroute, Ook getest op mensen, Van Gils en Gasten en Iedereen Beroemd.

Op kerstdag overleed  klankman/monteur Piet Eeckhout . Hij ging mee op talloze reportages in binnen- en buitenland. Van Blankenberge over Macedonië, Albanië tot in Bagdad.

Dossier: In Memoriam

Meer over In Memoriam

Laat hier je rouwbetuiging na voor Martine Tanghe

VRT NWS-anker en boegbeeld Martine Tanghe is overleden

Michel De Meyer [1952 - 2023]

2022… voor altijd in onze gedachten

Will Ferdy [1927-2022]

Nicole Josy [1946-2022]

Noureddine Farihi [1957-2022]

Julien Vrebos [1947-2022]