dinsdag 12 januari 2021
12 januari 2021

'Misschien is Linda De Win kapster in bijberoep?'

COLUMN - 12 januari 2021 - Elke week behandelt de VRT-klantendienst een duizendtal vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.

Linda De Win

De afgelopen 14 dagen werd er 2.059 keer contact opgenomen met onze dienst. Er bereikten ons onder meer klachten omdat de presentatoren van Radio 2 “egotrippers zijn die over het einde van nummers heen praten”, omdat de muziek op Radio 1 “veel te luid en overheersend is”, en omdat Iedereen beroemd “geen inhoud” heeft. De klachten worden doorgeschoven naar de betrokken makers, de klagers krijgen een persoonlijk antwoord.

Er zijn veel bedenkingen over het voorkomen van onze nieuwsankers. Die zien er volgens verschillende kijkers té verzorgd uit, “en dat is niet solidair met de burgers”. Zo vindt een klager het niet kunnen dat Linda De Win nog geen grijze haren heeft. “Ze zal zeker naar de kapper geweest zijn. Of ze is zelf kapster in bijberoep.” Andere ankers worden dan weer “onverzorgd” bevonden. Zo kwam er een klacht omdat een nieuwsanker “ongeschoren en in t-shirt” in beeld kwam. Iedereen krijgt een standaardantwoord.

Een kijker heeft een klacht over Het journaal laat dat “te laat wordt uitgezonden”. Het uitzenduur is immers altijd laat op de avond. Ik heb daarover zitten nadenken. Zo kunnen we het programma hernoemen naar Het journaal te laat, maar dat klinkt niet zo goed. Een alternatief zit eventueel in Het journaal vroeg. Alleen, dat bestaat al. We noemen dat gewoon Het journaal en het wordt elke dag om 19 uur uitgezonden op Eén. Bovendien is Het journaal laat tot ‘s ochtends vroeg lineair opnieuw te bekijken dankzij de nachtlus. De klacht is onderzocht en onontvankelijk verklaard, de klager krijgt een standaardantwoord.

De vierdelige natuurdocumentaire Epic Yellowstone op Canvas heeft volgens een kijker een verkeerde titel. “Wij keken onlangs naar de zeer interessante docu en er viel ons iets op. Al die bergen in Yellowstone zijn niet ‘yellow’ maar eerder ‘pink’. Ik suggereer dat de naam gewijzigd is tegen volgende uitzending.” De suggestie is doorgegeven aan de Amerikaanse makers, maar stoot op de bijkomende moeilijkheid dat de programmatitel is gebaseerd op de eigennaam van het Yellowstone National Park zelf. Daarvoor is de U.S. National Park Service dan weer bevoegd. Klacht in beraad.

Verder ontvingen we klachten omdat het “ongehoord is dat Dhr. Annemans uitgenodigd werd in De afspraak” en omdat het “ongepast was hoe Dhr. Annemans genegeerd, aangesproken en onderbroken werd door Bart Schols” in dezelfde uitzending. Zelf heb ik op school geleerd dat positief en negatief elkaar opheffen, maar voor de zekerheid stuur ik beide klachten door naar onze nieuwsombudsman. Die zal zich ook buigen over de melding dat Annelies Van Herck haar collega Aster Nzeyimana aankondigt met zijn voornaam en deze aankondiging beantwoord wordt met een “hey”. Dit is volgens de klager te informeel voor Het journaal.

Opnieuw blijven Ben Crabbé en zijn Blokken de gemoederen beroeren. Zo kregen we klachten omdat “het finalespel deze keer te moeilijk was in vergelijking met andere uitzendingen”, omdat Ben “kwetsende opmerkingen maakt” en omdat een klager meent dat “een foutief antwoord werd goedgekeurd”. Dat laatste wordt nog onderzocht, de anderen krijgen een standaardantwoord.

Tot slot nog een klacht omdat Niels Destadsbader in de jubileumaflevering van 30 jaar Samson & Gert zat. De klager krijgt geen gesigneerde foto van Niels.


Chloë van de Klantendienst

Dossier: klantendienst

Meer over klantendienst

Chloë van de Klantendienst: ‘Het gekrakeel kan maar bijdragen aan de Statler en Waldorf-status van José en Renaat’

Het ABC van VRT met de K van ... Klantendienst: “In 2023 alleen al behandelde de klantendienst in totaal 31.429 contacten”

Chloë van de Klantendienst: ‘Gelukkig is dit niet het soort lek waarover parlementaire vragen worden gesteld’

Chloë van de Klantendienst: ‘Bij een nucleaire ramp ligt het antwoord van VRT in lijn met de Vlaamse Canon’

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’