donderdag 04 februari 2021
04 februari 2021

Gloednieuwe website voor de Bladmuziekcollectie van de Openbare omroep 

3 februari 2021 - (update 26/11/21) Koninklijk Conservatorium Brussel converteerde 77.000 oude steekkaarten in een online catalogus. Op de vernieuwde website www.boo-online.org kom je alles te weten over deze unieke collectie .

De catalogus Bladmuziekcollectie van de Openbare omroep (BOO) is in de jaren ‘30 van de vorige eeuw ontstaan als gebruikersbibliotheek voor de diverse muziekensembles die vanaf 1930 tot 1998 verbonden waren aan de Belgische Radio en Televisie. De vele unieke stukken van bekende en minder bekende Belgische componisten en arrangeurs maken BOO tot één van de belangrijkste Belgische muzikale erfgoedcollecties van de 20e eeuw.  BOO bevat onder meer werken van Vlaamse componisten zoals Jef Van Hoof, Louis De Meester, August De Boeck, Marcel Poot en Vic Nees.  

Daarnaast neemt de jazz- en lichte muziekcollectie een bijzondere positie in: het grootste deel van deze deelcollectie bestaat uit composities en arrangementen speciaal geschreven voor de toenmalige BRT-bigband, het Festivalorkest van de BRT en het BRT-jazzorkest, in functie van live-uitzendingen op televisie of radio en studio-opnames in eigen huis. De namen van bandleiders als Francis Bay, Freddy Sunder, Bob Porter, en Etienne Verschueren doen bij de oudere generaties zeker nog een belletje rinkelen.

Digitalisering van de BOO-collectie

BRT Jazz orkest

De digitalisering van de unieke bladmuziekcollectie van onze omroep werd gerealiseerd dankzij een driejarig erfgoedproject van het Koninklijk Conservatorium Brussel en met de steun van het departement Kunsten & Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap. Tot nu toe was de collectie enkel lokaal toegankelijk op steekkaarten. Deze werden geconverteerd en leveren nu een databank met 77.000 records op. De 4000 meest boeiende muziekhandschriften werden bovendien met gedetailleerde beschrijvingen en muziek specifieke informatie verrijkt.

De handgeschreven partituren uit BOO worden gescand om beschikbaar te stellen voor toekomstige generaties uitvoerders, onderzoekers en belangstellenden. Na het scannen worden de werken in zuurvrije mappen verpakt. Omdat het onmogelijk is om in het kader van een projectsubsidie de volledige bibliotheek te digitaliseren, is geopteerd om te focussen op de meest unieke stukken in de verzameling, nl. de muziekhandschriften. Binnen dit kader concentreert het project zich op drie genres: symfonische orkestmuziek, koorwerken en de cluster jazz en lichte muziek.  

Wekelijks worden er records toegevoegd en zal de vrij te raadplegen databank verder aangroeien.  Op die manier krijgt het brede publiek toegang tot een beperkte, maar degelijk ontsloten collectie. Bovendien staan de 77.000 geconverteerde records open voor onderzoekers. In een volgende stap zullen de partituren in handschrift van de BOO-collectie die zich in het publiek domein bevinden, vrij online te consulteren zijn vanuit de catalogus.

Op de vernieuwde website www.boo-online.org kom je alles te weten over deze unieke collectie en kan je er bijvoorbeeld de ‘Beaux de BOO’ ontdekken.

In het digitalisatieproject dook onlangs een verloren gewaande partituur op. ‘De eeuw der harmonie’, een luisterspel van Vic Legley, stond jarenlang als vermist gesignaleerd, een oude steekkaart was het enige tastbare bewijs van de aanwezigheid van het werk in de BOO-collectie. Niet alleen de partituur is aan het licht gekomen. Ook in het VRT Archief is de muziekopname teruggevonden op 78-toerenplaten.

‘De eeuw der harmonie’ is in zijn glorie teruggevonden en kan weer eeuwen meegaan!

Je leest er hier alles over: Vic Legley - De eeuw der harmonie · BOO (boo-online.org)

Dossier: Samenwerkingen

Meer over Archief

Iconisch tv-programma ‘Voor Boer en Tuinder’ opnieuw te zien op het kleine scherm

VRT-archief toegankelijk via hetarchief.be

Eindelijk teruggevonden! Het historische interview over de oerknaltheorie

VRT geeft landbouwsector unieke blik op landbouwpraktijken van de vorige eeuw

VRT Archief en Vranckx duiken in het archief van het Belgisch leger

Dertig jaar boerenstiel op de kaart dankzij ‘Boeren op de buis’

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief