donderdag 04 maart 2021
04 maart 2021

Hooverphonic met 'The Wrong Place' naar Eurovisiesongfestival

4 maart 2021 - Op 4 maart hebben Hooverphonic en de VRT het nummer en de videoclip gelost waarmee de band voor ons land naar het  Eurovisiesongfestival trekt: The Wrong Place. Geike Arnaert, Alex Callier en Raymond Geerts kwamen er in primeur over vertellen bij radiozender MNM.

Hooverphonic

The Wrong Place

The Wrong Place werd geschreven door Alex Callier en de Waalse Charlotte Foret, die hij opmerkte door haar indie successingle Wasted Time.

Alex Callier over de song: Tijdens een schrijfsessie met Charlotte hoorden we Johnny Cash op de radio. Al lachend gaven we onszelf de uitdaging om in de song een stukje tekst over Johnny Cash te zetten. Dat resulteerde in ‘Don’t you ever dare to wear my Johnny Cash T-shirt’. De rest van de song is rond die lyric geschreven.”

Met The Wrong Place bewijst Hooverphonic alweer dat het meester is in het heruitvinden van zijn eigen iconische geluid.  

“We hebben de song helemaal niet geschreven met het Eurovisiesongfestival in gedachten, maar toch kwam het nummer telkens weer bovendrijven bij de selecties. Het liet ons maar niet los.”

Zoals we gewend zijn van Hooverphonicis ook dit nummer opnieuw de ‘soundtrack van een niet-bestaande film’. De tekst is geïnspireerd door Lee Hazlewood, de schrijver van ‘These Boots Are Made For Walkin’ van Nancy Sinatra, en talloze andere klassiekers. Het vleugje sarcasme, de nodige humor en de uitgesproken attitude zijn daar het resultaat van.

De videoclip

Meteen lieten Hooverphonic en de VRT ook de videoclip op de wereld los. Een samenwerking met een topcrew vol grote namen: Jan Boon, internationaal documentaire- en commercials director die onder andere al de clips van Badaboum en Amalfi verzorgde; Anton Mertens als Director of Photography (DOP) gekend van onder andere War of the Worlds, de prestigereeks VersaillesBeau Séjour en verschillende Netflixproducties; Olivier Merckx (War of the WorldsCordonVersailles) aan de steadicam; Olivier Bisback, de vaste stuntdouble van Jean-Claude Van Damme als tegenspeler van Geike; en Tom Eerebout (Lady Gaga, Kylie Minogue) als stylist. 

Hooverphonic: Het is wellicht voor sommigen onder ons een herkenbare situatie: wakker worden in ‘the wrong place’. Dit hoeft hopelijk niet per se te resulteren in een afgehakt hoofd zoals in deze clip. Deze theatrale, donkere humor is eigen aan Hooverphonic. Dat zagen we onder andere ook bij Jackie Cane. Jan Boon creëerde de perfecte clip bij deze 'scène uit een onbestaande film’. Tarantino meets Tim Burton, een sprookjeswereld die realiteit wordt: visueel helemaal Hooverphonic.

Videospeler inladen...

De act

De art direction en de regie van de act worden verzorgd door Ignace D’Haese en Hans Pannecoucke, beiden al jaren vaste waarden in het Hooverphonic-team. Samen met hen zette de groep enkele magische concerten neer in het Sportpaleis, de AB en de Koningin Elisabethzaal.

Geike, Alex en Raymond worden in Rotterdam op het podium vervoegd door Christa Jerôme, die op het album In Wonderland twee nummers meeschreef en zong, en vaste drummer Arnout Hellofs.

Stylist Tom Eerebout

Tom Eerebout is verantwoordelijk voor de styling van de band in de videoclip, en neemt ook de podiumoutfits in Rotterdam voor zijn rekening. Eerebout is een Belgische stylist en mode-adviseur die studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij werkt al een aantal jaren samen met onder meer Kylie Minogue en Lady Gaga, voor wie hij recent nog de outfit bij de inauguratie van Joe Biden bedacht.

Biografie Hooverphonic

(c) Zeb Daemen

Hooverphonic is een band die graag buiten de lijntjes kleurt. Ze hebben al 25 jaar een eigen, instant herkenbaar geluid. Alex Callier (producer/songwriter) en Raymond Geerts (gitarist) vormen sinds dag één de ruggengraat van de band. Ze hebben in de loop der jaren samengewerkt met een uitzonderlijk getalenteerde, uiteenlopende cast van zangers en zangeressen, en zijn ongelooflijk blij dat ze in het najaar van 2020 herenigd werden met Geike Arnaert, voor velen nog steeds de meest iconische stem van Hooverphonic.

De groep is door de jaren heen sterk geëvolueerd van donkere, onderkoelde trip-hop op hun debuut in 1996 naar een warmer, meer orkestraal geluid dat soms flirt met psychedelica, dan weer catchy en poppy klinkt, maar steeds aanvoelt als een soundtrack bij een onbestaande film. Met hun ijzersterke live-reputatie en hits als 2Wicky, EdenMad About YouAnger Never DiesAmalfiBadaboum en Romantic touren ze nog steeds de wereld rond.

Veel nummers belandden op de soundtrack van invloedrijke films en televisieseries, zoals Stealing Beauty, I Know What You Did Last Summer, Permanent Midnight, CSI, Entourage, La Femme Nikita, Cold Case en de recente populaire Netflixserie The Umbrella Academy. Na het afgelaste Eurovisiesongfestival van vorig jaar gaat de band  in mei van 2021 met The Wrong Place naar Rotterdam. Hooverphonic staat op dinsdag 18 mei in de eerste halve finale.

Geike en het Eurovisiesongfestival: “Toen Alex me sprak over het Eurovisiesongfestival dacht ik: ‘Oeps, juist, dat is er ook... Zoveel internationale aandacht, een groots mediagebeuren met alles erop en eraan, is serieus uit mijn comfortzone. Maar stiekem moet ik toch ook wel toegeven dat ik als negenjarig meisje in de tuin zowel Sandra Kim als Liliane Saint-Pierre imiteerde en dat ik ook gefascineerd was door het Eurovisiesongfestival. Meer zelfs, ik denk dat het festival het zaadje heeft geplant waardoor ik zangeres wou worden."

Raymond en het Eurovisiesongfestival: “Ik had als kind al een band met het Eurovisiesongfestival. In het café van mijn grootmoeder stond een jukebox met alle singles van de verschillende edities. De veelzijdigheid van het festival hebben me van kinds af aan al geboeid. Zowel Non ho l’età (winnaar 1964, Gigliola Cinquetti) en Waterloo (ABBA), als de songs van de Belgen Jean Valé, Louis Neefs en Bob Benny (1959, ook uit Sint-Niklaas), en de vernieuwende song Rendez-vous van Pas De Deux (1983) konden me zeker ook bekoren. Ik kijk er alvast naar uit om België dit jaar in Rotterdam te vertegenwoordigen.”

Alex en het Eurovisiesongfestival: ls rasechte fan volgt Alex Callier al jarenlang het Eurovisiesongfestival: "Het contrast tussen verschillende culturen, kunst en kitsch, intimistisch en grotesk, cool en camp, maken het festival tot een van de kleurrijkste competities ter wereld. De verschillende gezichten van het festival zorgen ervoor dat heel veel verschillende mensen om heel veel verschillende redenen dit spektakel met veel plezier al jaren volgen. Ik kijk er enorm naar uit het in 2021 voor de eerste keer niet vanuit mijn zetel mee te maken." (lacht)

Tekst van The Wrong Place

I wake up, and I think

I could use another drink

I'm reaching for a smoke

to forget about last night

I get up cause I need

a shot of instant remedy

I put a record on 

that makes me think about last night

 It all ended in the weirdest trip

 you started acting way too hip

 That's why 

 I ignored you for a long, long time

 but then you had the best opening line

You're in the wrong place

You're lying next to me.

I don't know where to hide

I see your smiley face

that makes me wanna cry

What was I thinking 

cause all we did was fight

Don't you ever dare to wear my Johnny Cash T-shirt

You're in the wrong place

You wake up, and you think

You won't need another drink

You don't want me to smoke

Though I didn't stop last night

You get up cause you need

an organic cup of tea

You put a record on

That makes you think about last night

 You confused me with your blurry eyes

 Thought you were a different kind of guy

 That's why

 I took you to my messy place

 but it felt as if we were in a different space.

You're in the wrong place

You're lying next to me

I don't know where to hide

I see your smiley face

that makes me wanna cry

What was I thinking 

cause all we did was fight

Don't you ever dare to wear my Johnny Cash T-shirt

You're in the wrong place

Don’t you ever dare to wear my Johnny Cash T-shirt

Dossier: Muziek

Meer over Muziek

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

VRT aan zee: achter de schermen van Zomerhit

Pommelien Thijs wint Zomerhit 2023

Herken jij de Zomerhit-nominaties in Vlaamse Gebarentaal?

Dit zijn de tien finalisten van Zomerhit 2023