maandag 15 maart 2021
15 maart 2021

Week van de zorg: VRT zet schijnwerpers op iedereen die zorgt

15 maart 2021 - Zondag 21 maart is de Dag van de Zorg. De gelijknamige vzw organiseert in aanloop naar die dag, vanaf maandag 15 maart, zelfs een hele Week van de Zorg. Het wordt een week waarin iedereen die zorgt, extra in de schijnwerpers wordt gezet. 

© VRT

Het wordt een week waarin iedereen die zorgt, extra in de schijnwerpers wordt gezet: zowel de professionele zorgverlener als de vrijwilligers en de mantelzorgers. Want zeker in deze tijden verdienen ze een groot applaus. Verschillende VRT-netten besteden vanaf vandaag aandacht aan deze bijzondere week.

Eén

Radio Gaga

Dominique en Joris van Radio Gaga © VRT

De voorbije weken was het mooie Radio Gaga al te zien op Eén. In dit speciale seizoen steken Joris Hessels en Dominique Van Malder een hart onder de riem van al wie zich het voorbije jaar heeft ingezet in de zorgsector. Ze trekken naar het UZ Gent, een van onze grootste ziekenhuizen en WZC Damiaan, het grootste woonzorgcentrum van ons land. Joris en Dominique luisteren naar personeel, patiënten, residenten en familie en brengen menselijke verhalen die balanceren tussen vreugde en verdriet, tussen humor en ontroering. De laatste aflevering wordt op woensdag 17 maart uitgezonden. De volledige reeks is tot 16 april te bekijken op VRT NU.

Radio Gaga: op woensdag 17 maart om 20.40 uur op Eén.

Iedereen beroemd

Ook het dagelijkse reportagemagazine Iedereen beroemd brengt de zorgsector in verschillende rubrieken onder de aandacht:

  • Maandag 15 maart: ‘Deurvraag’

De campagnesong van deze week, Ik hou van u, wordt onder de aandacht gebracht. De reporter van Iedereen beroemd oefent alvast de tekst met enkele Vlamingen.

  • Maandag 15 maart: ‘Vuurkorf’ 

Reporter Wouter Deboot praat  met twee dokters, ze zijn collega’s en vriendinnen. Ze vertellen over hun ervaringen in de zorg deze afgelopen periode.

  • Dinsdag 16 maart: ‘De brief’ 

Peter Walbers lag twee weken in het ziekenhuis met COVID-19. Hij werd acht dagen in een kunstmatige coma gehouden. Zijn leven hing aan een zijden draadje. Hij schrijft een brief aan twee verpleegkundigen, Lore en Evi. Hij trok zich op aan hen omdat ze hem met veel humor, optimisme en vrolijkheid hebben verzorgd. 

  • Woensdag 17 maart: ‘Woonvlogcentra’

De bewoners van vijf woonzorgcentra in Vlaanderen draaien de camera’s eens om en richten ze op iedereen die hen verzorgt, bijstaat en (onder)steunt. Niet enkel het verzorgend personeel, ook poetshulpen, koks, enzovoort worden in de bloemetjes gezet.

  • Donderdag 18 maart: ‘Mooiste Herinnering’

Mehmet Sertkaya, al bijna vijftien jaar verpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis, zet zich dagelijks in en dat levert hem mooie herinneringen op. Maar de allermooiste is die dag toen hij voor de 80ste verjaardag van het Wit-Gele Kruis op dienstronde mocht met Koningin Mathilde.

Iedereen beroemd: elke weekdag om 19.40 uur op Eén.

Canvas

. Quentin is pas 27 jaar en ligt al tien jaar in coma.

Op zondag 21 maart brengt Canvas naar aanleiding van de Dag van de zorg de documentaire I know you are there van de Vlaamse cineast Thom Vander Beken. 

Quentin is pas 27 jaar en ligt al tien jaar in coma. Zijn moeder Anne brengt haar zoon naar de Coma Science Group in Luik waar artsen zullen onderzoeken of er nog kans op verbetering is. Gedurende een week voeren de vermaarde professor Steven Laureys en zijn team verschillende tests uit. Quentins moeder wijkt er nooit van zijn zijde. I know you are there volgt de gesprekken tussen de verschillende familieleden in de leegte van een ziekenhuiskamer. Wanneer de week in Luik ten einde loopt, vraagt men zich af of deze familie erin zal slagen zich te herenigen of verder uit elkaar zal vallen. I know you are there  is een ode aan de liefde van een moeder voor haar kind en de dilemma's waarmee ze wordt geconfronteerd.

Documentaire I know you are there: op zondag 21 maart om 22.10 uur op Canvas.

Ketnet

Ketnet wil iedereen uit de zorg een hart onder de riem steken met een bijzonder hart: het roept de Ketnetters op om zelf een 3D-hart te knutselen en aan het venster te hangen, voor alle voorbijgaande zorgverleners. Meer uitleg over hoe zo’n 3D-hart te maken, is te vinden op ketnet.be en in de Ketnet-app.

Radio 1

Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 maart verwijst Radio 1 elke dag  door naar de livestream van de Zorgbabbels van vzw Dag van de zorg. De Zorgbabbels zijn online talkshows over graag werken in de zorg, met elke dag een nieuw thema. De talkshows zijn elke weekdag te volgen in de Radio 1-app. Experten, filosofen en ervaringsdeskundigen komen aan het woord, afgewisseld met een streepje muziek. 

Lisbeth Imbo modereert, onder andere Dirk De Wachter, Ann Wauters, Yvonne Denier en Ignaas Devisch, Chantal Vanaudenhove en Veerle Draulans, minister Wouter Beke, minister Hilde Crevits en Hare Majesteit Koningin Mathilde komen langs.

  • Maandag 15 maart: Samen met vrijwilligers en mantelzorgers

Wat is het belang van vrijwilligerswerk, mantelzorg en voor elkaar zorgen in de maatschappij? Hoe kunnen mantelzorg en vrijwilligers de professionele zorg ondersteunen en versterken? En hoe ondersteunen we mantelzorg en vrijwilligers?

  • Dinsdag 16 maart: Innovatie voor werkbare zorg

Hoe kan innovatie bijdragen tot een betere en werkbare zorg? Betekent innovatie ook minder menselijk contact? En wat met de ethische aspecten van innovatie: is er een grens?

  • Woensdag 17 maart: De mentale sterkte van de zorg

Wat maakt dat medewerkers zich goed voelen op hun werk? Kan je mentale sterkte beïnvloeden en hoe? Is er voldoende ondersteuning? Wat is het belang van preventie? En wat nemen we mee uit de coronacrisis?

  • Donderdag 18 maart: Het kan zeker anders, over innovatieve arbeidsorganisatie

Wat is werkbaar werk? Werkt het overal? Hoe begin je eraan in je eigen organisatie? Wat zijn de grenzen van IAO?

  • Vrijdag 19 maart: Diversiteit is groot en klein, over zorgberoepen

Wat kunnen we doen om de mix (diversiteit en genderevenwicht) op de werkvloer te vergroten? Hoe kunnen we meer inzetten op mannen en kansengroepen? Hoe doorprikken we stereotypen?

Professor Eline Zenner is op zondag 21 maart te gast bij Friedl’ Lesage in Touché. Zij is professor socio-linguistiek aan de KU Leuven én moeder van een dochter met het downsyndroom.

Zorgbabbels: van maandag 15 tot en met vrijdag 19 maart van 09.00 tot 11.00 uur via de Radio 1-app.

Touché: zondag 21 maart om 11.00 uur op Radio 1. 

Radio 2

De Madammen praten met vrijwilligers ©VRT — Stef Keynen

In Radio 2 Kick-Start belt Benjamien Schollaert dagelijks met mensen uit de zorg en luistert naar hun favoriete plaat. 

De Madammen praten met vrijwilligers, de “gewone” mensen die vaak cruciaal zijn in de zorg. Siska Schoeters gaat naar het OLV-ziekenhuis in Aalst en krijgt daar een bijzondere opdracht van topdokter en wereldautoriteit in robotchirurgie Alex Mottrie. 

In Radio 2 Bene Bene komen artiesten van bij ons langs. Ze brengen naast hun eigen nieuwe single ook een eigen versie of stukje van Ik hou van u, de campagnesingle van de Week van de zorg. Elke dag hoor je een artiest aan de lijn die een link heeft met de zorgsector (zoals een zingende dokter of een vrijwilliger in een zorginstelling). Op donderdag 18 maart komt Belle Perez langs. Zij nam in 2014 haar eigen versie op van Ik hou van u en die komt ze in het Nederlands en Spaans live zingen. 

Radio 2 Kick-Start: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur.

De Madammen: maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Radio 2 Bene Bene: maandag tot en met donderdag van 18.00 tot 20.00 uur.

Dossier: Gemeenschapsvorming

Meer over Gemeenschapsvorming

De Warmste Week vlamt dit jaar tegen eenzaamheid

Het ABC van VRT met de P van ... Publieke meerwatte? Publieke meerwaarde! Hoe VRT media maakt die er écht toe doen

De Warmste Week vlamt opnieuw in Brugge

VRT en Pommelien Thijs waarschuwen iedereen voor gsm-gebruik in het verkeer

я вдома / Ik ben thuis

2021… een jaar met maatschappelijke relevantie

Indrukwekkende editie van De Warmste Week zamelt 8.790.633 euro in voor opgroeien zonder zorgen

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”