donderdag 22 april 2021
22 april 2021

Rik Andries [1936 - 2021]

22 april 2021 - De VRT biedt haar medeleven aan, aan collega's, familie en vrienden van acteur Rik Andries die op 21 april overleden is.

In Thuis © VRT

Rik Andries zou in juni 85 zijn geworden. Tientallen jaren lang was hij een van de bekendste acteurs in BRT-televisiereeksen. Vooral als "De Kat" en als dokter Walter De Decker in "Thuis" blijft hij in de herinnering.

De collega's van Thuis hebben alvast mooie woorden voor hem:

Annick Segal: Ik heb Rik leren kennen op de set van Thuis. Hij was toen al een coryfee waar mijn generatie acteurs, op dat moment de jonge garde , enorm naar opkeek omdat hij het spelen in alle grote klassieke theaterwerken combineerde met zijn vele werk voor TV. En niet in het minst omdat hij voor ons de Vlaamse Batman was: De Kat. Niet evident om als “blauwe maandag” op de televisie je eerste scènes mee te spelen Maar hij bleek heel minzaam als collega. Steeds bereid om mij met een klein woordje of een gebaar de knepen van het televisievak bij te brengen. Heel blij was ik ook met zijn knipoog na het spelen van een moeilijke scène. Een klein teken dat ik het goed had gedaan. Op de set was hij stil. Eigenlijk heel de tijd  gedreven met zijn vak bezig, voortdurend in zijn rol. Tijdens de pauze kon hij heel geestig zijn. Ik herinner mij menige slappe lach door zijn verhalen en theateranekdotes. En enorm charmant was hij ook. Maar als hij over zijn tuin begon, kwam hij pas echt op dreef.

Het bericht van zijn overlijden raakt mij meer dan ik kan zeggen. Zo veel beelden komen mij terug voor ogen. Met verdriet in het hart maar met onvergetelijke herinneringen  wens ik zijn vrouw en naaste familie heel veel sterkte. Rik, vergeten doe ik je nooit .

Omdat hij voor ons de Vlaamse Batman was: De Kat. Niet evident om als “blauwe maandag” op de televisie je eerste scènes mee te spelen ."

Annick Segal

Leah Thys: Rik en ik hebben jarenlang samen op de set gestaan. Da’s genieten als er een klik is tussen de twee en Rik was een geweldig acteur om mee te werken. En dan niet enkel om zijn kwaliteiten als acteur, maar ook  als mens: hij was ook een innemende man. En het mag gezegd worden: dokter Walter was mede daardoor de liefste echtgenoot die Madame Marianne ooit gehad heeft. Het maakt me triest dat hij jaren geleden al de ziekte en het zware lot tegenkwam. Maar ik ben ook blij voor hem en zijn familie dat hij nu eindelijk rust kan hebben. 

Het mag gezegd worden: dokter Walter was mede daardoor de liefste echtgenoot die Madame Marianne ooit gehad heeft. 

Leah Thys

Hoogtepunten uit zijn carrière

In "Midas" uit 1967 speelde Rik Andries 16 afleveringen lang de slimme wetenschapper Peter Paracelsus, die ontdekt hoe je goud kunt maken, als een moderne koning Midas, maar die het moet opnemen tegen spionnen. 

In Midas met Jef Cassiers

In "Keromar" was Rik Andries van de partij, naast Mike Verdrengh (met legendarisch wit rokje), Janine Bisschops of Jan Decleir vertolkte Rik Andries de soldaat "Ostrik". "Keromar" was een pseudohistorische fantasyreeks. Alle 13 afleveringen werden gefilmd in Joegoslavië in 1971; de begingeneriek werd gezongen door Della Bosiers. Alle aflevering zijn te herbekijken op vrtnu.

in Keromar

De Kat

Rik Andries in zijn burgerpersonage in De Kat

In 1973 was de hoofdrol in "De Kat" voor Rik Andries, een milieu-activist en superheld die het opnam tegen een lokale afvalbaron. De Kat droeg een bruine catsuit en een kattenmasker, overwon behendig allerlei hindernissen en verplaatste zich met niet al te milieuvriendelijke voertuigen. 

De vaak spectaculaire opnames gebeurden bij het studiecentrum voor kernenergie in Mol en in het Zuid-Franse Carpentras. De 13 afleveringen waren zo populair dat de reeks De Kat verschillende keren werd heruitgezonden. "De Kat" is ook nu nog altijd te herbekijken op vrtnu

Huisdokter Walter De Decker in Thuis

Als Dokter Walter De Decker in Thuis

In 1995 en 1996 speelde Rik Andries huisdokter Walter De Decker in “Thuis”, van de allereerste tot de 214e aflevering van de soapserie. Dokter De Decker was getrouwd met Marianne en vader van dokter Ann De Decker en van advocaat Tom De Decker. Walter De Decker had een affaire met Rosa maar koos uiteindelijk voor Marianne. Tijdens een strandwandeling zakte hij in elkaar en hij stierf in het ziekenhuis. In recente afleveringen raakte bekend dat hij jaren daarvoor een jong meisje had verkracht in een surfclub.

Theaterwerk

Rik Andries was ook vele jaren actief in het theater bij de KVS, onder meer in allerlei Shakespeare-producties. 

Bron: vrtnws.be- Kristien Bonneure

Dossier: In Memoriam

Meer over In Memoriam

Laat hier je rouwbetuiging na voor Martine Tanghe

VRT NWS-anker en boegbeeld Martine Tanghe is overleden

Michel De Meyer [1952 - 2023]

2022… voor altijd in onze gedachten

Will Ferdy [1927-2022]

Nicole Josy [1946-2022]

Noureddine Farihi [1957-2022]

Julien Vrebos [1947-2022]