maandag 10 mei 2021
10 mei 2021

1967: tien keer Canzonissima gespreid over liefst vier maanden

10 mei 2021 - Songfestivalkenner André Vermeulen duikt in het rijke VRT-archief. Hij gaat op zoek naar de meest markante preselecties en Belgische inzendingen uit 65 edities van het
Eurovisiesongfestival. Vandaag: 1967 - Louis Neefs met "Ik heb zorgen".

Luois Neefs op het Songfestival van 1967

De torens van Babel van Hugo Dellas was een van de parels uit Canzonissima 1967. Van de uitzendingen zelf – vanuit het Amerikaans Theater - bestaan geen beelden meer. Het waren er tien, gespreid over liefst vier maanden, om de twee weken op zaterdag. Telkens met dezelfde tien kandidaten.                                                         

Ik heb gedroomd van Rio de Janeiro’ van Anneke Soetaert en ‘De ranke roos’ van Ronny Temmer werden grote hits, maar ook Rita Deneve deed het goed met ‘Het verlangen naar jou’.  En vooral ook met ‘De eerste kus’. Marva en Jimmy Frey zongen er liedjes die hun carrière voorgoed lanceerden.

In Canzonissima ’67 werden ook enkele van de beste liedjes uitgeschakeld, omdat ze plots enkele seconden te lang duurden. Onder meer een liedje van Kalinka. Kalinka was ook het mikpunt van de fans van Ronny Temmer. Die jouwden haar constant uit, tot ze op een keer de microfoon op het podium gooide en in de coulissen verdween. Daarna geen fanclubs meer in het Amerikaans Theater, maar telkens personeel van één groot bedrijf: door sociale controle gedroegen mensen zich beter.                                      

Canzonissima ‘67 werd uiteindelijk gewonnen door Louis Neefs, met ‘Ik heb zorgen’.  Op het Eurovisiesongfestival in Wenen (Oostenrijk) werd hij zevende.  

Nieuwe kans voor Louis Neefs in 1969

handgebaar tijdens Jennifer Jennings

In ‘69 mocht Louis Neefs een tweede keer naar het songfestival met “Jennifer Jennings”. De uitslag van dat jaar is uniek: een ex-aequo met vier winnaressen: Lenny Kuhr ( Nederland), Lulu (Verenigd Koninkrijk); Samomé (Spanje) en Frida Boccara (Frankrijk)

Op maandag bloklettert een Vlaamse krant: "Louis Neefs verliest van vijf vrouwen en een kind". Neefs is opnieuw zevende, en volgens sommigen is dat uitsluitend te wijten aan een iets te triomfantelijk gebaar tijdens zijn optreden. Hij klapt als een flamencodanser hoog boven zijn hoofd in zijn handen.

Uitvoerders, auteurs en componisten

  • De torens van Babel - Hugo Dellas ( André Deboeur, Jean Roderez, Hugo Dellas)
  • Het verlangen naar jou - Rita Deneve ( Raoul Claeys, Will Ferdy)
  • De eerste kus - Rita Deneve ( Gert Frank, Jacques Raymond)
  • Een eiland in groen en blauw - Marva ( Rocco Granata,  Phil Van Cauwenbergh)
  • Ik geloof - Jimmy Frey (Bobbejaan Schoepen, Louis Baret)
  • Ik heb zorgen -Louis Neefs ( Paul Quintens, Phil Van Cauwenbergh)
Dossier: Muziek

Meer over Muziek

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

VRT aan zee: achter de schermen van Zomerhit

Pommelien Thijs wint Zomerhit 2023

Herken jij de Zomerhit-nominaties in Vlaamse Gebarentaal?

Dit zijn de tien finalisten van Zomerhit 2023