1971: danspasjes met een kleerborstel

11 mei 2021 - Songfestivalkenner André Vermeulen duikt voor VRT.be in het rijke VRT-archief. Tussen 9 en 18 mei gaat hij op zoek naar de meest markante preselecties en Belgische inzendingen uit 65 edities van het Eurovisiesongfestival. Vandaag: 1971 met Goeiemorgen, morgen van Nicole en Hugo

Nicole en Hugo in Canzonissima

'Goeiemorgen, morgen' het winnende lied van Canzonissima 1971,  wordt in #LikeMe gezongen door Vince en zijn  papa’s.  Het is een echte klassieker dus, maar oorspronkelijk wel van Nicole Josy en Hugo Sigal, beter bekend als Nicole en Hugo. In 1971 werden de songfestivalliedjes voor het eerst aan Europa voorgesteld met videclips. Die van Nicole en Hugo werd in Oostende gefilmd.                        

Maar toen gebeurde iets vreselijks: Nicole kreeg geelzucht, een besmettelijke ziekte waarmee ze niet naar het songfestival kon. 

 

scorebord van Canzonissima 1971 met Jan Theys en de artiesten

Nicole en Hugo stelden voor om in hun plaats  Ann Christy naar het songfestival te sturen met 'Dag vreemde man'.  Zij was tweede in Canzonissima. Maar het songfestivalreglement liet niet toe dat het liedje nog vervangen werd.   De BRT gaf daarop opdracht aan Jacques Raymond en Lily Castel om Nicole en Hugo te vervangen.  Halsoverkop vertrokken ze naar Dublin (Ierland), waar het songfestival plaatsvond

Op een hotelkamer daar, organiseerde regisseur Anton Peeters op de valreep nog extra repetities voor de nieuwe vertolkers.   Met een kleerborstel als microfoon, probeerden Jacques en Lily vooral om de danspasjes van Nicole en Hugo onder de knie te krijgen. Wat eigenlijk onmogelijk was. Lily Castel en Jacques Raymond eindigden veertiende op achttien deelnemers. Maar ze hadden het vaderland wel met vuur verdedigd. 

Videospeler inladen...

Opgenomen in De Eregalerij voor een Leven Vol Muzie

Vlaanderens bekendste liefdesduo Nicole (Josy) en Hugo (Sigal) namen in 2016 afscheid van het publiek. Met hun afscheidstour “Muziek is ons leven” sluiten ze een periode af van 45 jaar glitter en glamour. Sinds 1970 zijn de twee onafscheidelijk en scoren ze heel wat Vlaamse hits. Ze worden 2 keer geselecteerd om naar het Eurovisiesongfestival te gaan.

In 2008 maken ze een grote comeback met het prachtige nummer ‘Pastorale’, waar mee ze de finale van het Eén-programma 'Zo is er maar één' mee winnen en daarna ook de Radio 2-Zomerhit. 

In 2016 werden ze opgenomen in De Eregalerij van Radio 2 voor een Leven Vol Muziek.  Tijdens de show zongen ze ook 'Goeiemorgen, morgen'

Videospeler inladen...

Herbekijk de versie van #LikeMe

In de aflevering #BACKHOME zingen Vince en zijn papa's het duet

Videospeler inladen...

Uitvoerders, auteurs en componisten


 Nicole Josy en Hugo Sigal 

 Jacques Raymond en Lily Castel ( op het Eurovisiesongfestival)

Sven De Ridder, Gunther Levi en Maksim Stojanac ( versie #LikeMe)

Tekst: Phil Van Cauwenbergh, muziek: Paul Quintens

Dossier: Muziek
dinsdag 11 mei 2021
11 mei 2021

Meer over Archief

Herken jij deze jeugdseries uit de jaren 60 en 70?

#LikeMe brengt nieuwe songfestivalsingle

VRT-archief lost Sherlock Holmes-mysterie op

1975: Ann Christy én in het Nederlands én in het Engels

Hooverphonic met 'The Wrong Place' naar Rotterdam

2010: de jongen met het rare hoedje

2006: Het jaar van de kniezwengel

1999: K3 debuteert met zevenmijlslaarzen