1986: de enige Belgische overwinning

13 mei 2021 - Songfestivalkenner André Vermeulen duikt voor VRT.be in het rijke VRT-archief. Tussen 9 en 18 mei gaat hij op zoek naar de meest markante preselecties en Belgische inzendingen uit 65 edities van het Eurovisiesongfestival. Vandaag: De enige Belgische overwinning: Sandra Kim: "J'aime la vie"

Met een videoclip werd Sandra Kim aan Europa voorgesteld, kort nadat ze in Brussel acht andere kandidaten had verslagen in de Belgische preselectie. Meteen gonsde het van de geruchten dat België het erg goed zou doen op het songfestival. In 1986 vond dat plaats in Bergen, in Noorwegen. Sandra Kim maakte daar een zelfzekere en tegelijk sympathieke indruk. Haar verfrissende optreden en haar opgewekte liedje charmeerden het publiek.                

Voor de puntentelling begon was België al favoriet. Alleen van Zwitserland leek mogelijk nog concurrentie te verwachten. En dat bleek ook te kloppen. 

Zwitserland werd tweede en diende nog klacht in bij Eurovisie omdat Sandra Kim zou gelogen hebben over haar leeftijd.  De klacht werd uiteraard verworpen. Sandra Kim was precies 13 jaar, zes maanden en achttien dagen op de dag van haar triomf.     

Sedert 1990 moet je tenminste 16 jaar worden in het jaar dat je aan het songfestival deelneemt. Sandra Kim blijft dus wellicht de jongste artiest ooit die het songfestival heeft gewonnen.  

Videospeler inladen...

Uitvoerder, auteurs  en componisten

Sandra Kim (pseudoniem van Sandra Caldarone)

Muziek: Jean-Paul Furnémont, Adolfo Crisci

Tekst: Marino Atria

Dossier: Muziek
donderdag 13 mei 2021
13 mei 2021

Meer over Archief

#LikeMe brengt nieuwe songfestivalsingle

VRT-archief lost Sherlock Holmes-mysterie op

1975: Ann Christy én in het Nederlands én in het Engels

Hooverphonic met 'The Wrong Place' naar Rotterdam

2010: de jongen met het rare hoedje

2006: Het jaar van de kniezwengel

1999: K3 debuteert met zevenmijlslaarzen

1987 : wordt het een jurk of een broek?