1999: K3 debuteert met zevenmijlslaarzen

15 mei 2021 -  Songfestivalkenner André Vermeulen duikt in het rijke VRT-archief.  Hij gaat op zoek naar de meest markante preselecties en Belgische inzendingen uit 65 edities van het  Eurovisiesongfestival. Vandaag: Vanessa Chinitor met 'Like the wind' 

Vanessa Chinitor

Bart Peeters is de nieuwe presentator van Eurosong. Hij drukt zijn stempel op de Vlaamse preselectie. Eurosong vindt weer aansluiting bij het succes van Canzonissima en Eurosong in de jaren zestig en zeventig. Nieuwe Vlaamse vedetten zetten er voorzichtig hun eerste pasjes.  Belle Perez bijvoorbeeld.

Ook K3 maakt z'n debuut in Eurosong. Niet voorzichtig, maar met zevenmijlslaarzen.  Weinig punten voor K3, maar het trio scoort wel bij het publiek, met het liedje én met rake replieken op vakjuryfenomeen Marcel Vanthilt.                                                                                 

Geen Belle Perez en geen K3 in de finale.  Niemand kan daar echt weerwerk bieden tegen het sierlijke lied van een jonge zangeres uit Dendermonde: Vanessa Chinitor wint de Belgische preselectie met vlag en wimpel.     

Het songfestival van 1999 vindt plaats in Jeruzalem.  De taalkeuze is voor het eerst weer vrij.  En met 'Like the wind' wordt Vanessa Chinitor twaalfde op 23 kandidaten. Het beste Vlaamse resultaat sedert 'Soldiers of love' van Liliane Saint-Pierre in 1987.                                                                   

Uitvoers, auteurs en componisten

Like The wind
Vanessa Chinitor - 

Dossier: Muziek
zaterdag 15 mei 2021
15 mei 2021

Meer over Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Zo helder klinkt de winnaar van de eerste Koningin Elisabethwedstrijd

Welke schatten vind je in het VRT-archief?

VRT brengt rijke archief naar het klaslokaal

Hoe klonken de originele versies van #LikeMe reeks1?

65 jaar Vlaamse televisie

1967: tien keer Canzonissima gespreid over liefst vier maanden

1971: danspasjes met een kleerborstel