vrijdag 11 juni 2021
11 juni 2021

"Haaguil" uit Deinze wint wedstrijd Kunst & Kabouters

11 juni 2021 – Waar ligt de grens tussen kunst en kitsch? Dat was dé hamvraag van Kunst & Kabouters, de wedstrijd van het Radio 1-programma Culture Club. Beeldend kunstenaar Stief Desmet en Hannes Coudenys lanceerden vorige week een shortlist van 10 interessante voortuinen, samengesteld door de Radio 1-luisteraars. 

Haaguil in Deinze

Iedereen kon een lang week stemmen op zijn of haar persoonlijke favoriet. De voortuin "Haaguil" van Noël De Loof uit Deinze kreeg uiteindelijk het meest aantal stemmen en werd zonet officieel gekroond tot 'origineelste voortuinkunst in Vlaanderen'.

Noodoplossing werd kunstwerk

De "haaguil" is eigenlijk een "ransuil" vertelt de trotse winnaar Noël De Loof. Noël wou enkele jaren geleden de haag in zijn voortuin snoeien in de vorm van zijn huisnummer. Dat mislukte en als noodoplossing heeft Noël er dan maar een uilenvorm van gemaakt. "Het is wel degelijk een uil, maar sommige mensen zien er ook een monstertje in." Voor de ogen van de uil heeft Noël twee reflectoren gebruikt. Zo licht de uil ook 's nachts op door de koplampen van voorbijrijdende auto's. "De ogen van de uil zijn al een paar keer gestolen," zegt Noël. Noël verdient met de bekroning eeuwige roem én een officieel weerbestendig verkeersbord van Radio 1.

Ode aan de Vlaamse voortuin

Presentator Bent Van Looy bracht de uitzending van Culture Club speciaal vanuit de voortuin van Noël. Gelegenheidsdichter Stijn De Paepe zorgde voor een gelegenheidsgedicht als ode aan de Vlaamse voortuin. Verder was er in de uitzending ook aandacht voor het Kabouter Bevrijdingsfront dat pleit voor het algemeen welzijn en het psychologisch welbevinden van de Vlaamse tuinkabouter.

"Borstenbrievenbus" en "tegelduif"

De "borstenbrievenbus" in Diest en de "tegelduif" in Zichem kregen een eervolle plaats in de top 3. 

Borstenbrievenbus in Diest

De "borstenbrievenbus" in Diest is het levenswerk van bakker René Huybrechts. Zijn weduwe Irma vertelde in het programma dat er overal in Vlaanderen kunstwerken van haar man te vinden zijn. Van hele platvloerse brievenbussen tot een stijlvol kruisbeeld voor Annick Van Uytsel.

Tegelduif in Zichem

De "tegelduif" (duif in tegels) in een voortuin in Zichem is representatief voor de eigenaar die er woont: een duivenmelker in hart en ziel. De duif houdt in zijn bek een suikerklontje vast, refererend aan een mooie carrière in de suikerfabriek.

Volksvlijt en bricolagekunst

Juryleden Stief Desmet en Hannes Coudenys kijken tevreden terug op de actie. Met kunst in de voortuin toont de Vlaming zijn ziel. Het is een communicatie met de wereld en het openbare leven. Wat iemand in zijn voortuin zet bepaalt mee de identiteit van de eigenaar, of de identiteit die hij zich wil aanmeten. Vele voortuinkunst getuigt van volksvlijt en bricolagekunst, een ambacht die stilaan verdwijnt.

Top 10

De volledige top 10:

  1. De haaguil (Deinze)

  2. De kont- en borstenbrievenbus (Averbode en Diest)

  3. De tegelduif (Zichem)

  4. De l'œil "ceci n'est pas un maison" (Borgerhout)

  5. Minihuisje-brievenbus (Loppem)

  6. De apocalyps (Boortmeerbeek)

  7. Schapen op een versteend eiland (Lummen)

  8. Bucolische panda's en fontein (De Panne)

  9. Eclectische alles door elkaar-tuin (Sint-Joris-Weert)

  10. Stenen brommer (Wommelgem)

Meer over Cultuur

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel

Achter de schermen bij Iedereen beroemd: een digitale duik in de rubriek ‘Smartphone safari’

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Supporter mee met VRT voor Mustii op het Eurovisiesongfestival

Column - Klara: ook twintigers en dertigers toegelaten!

De nachtshift: hoe team eindregie jouw perfecte tv-avond in goede banen leidt

30 jaar zonder Kurt Cobain: Studio Brussel bouwt iconische decor MTV Unplugged na tot in de kleinste details

Zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Melanie de Biasio, Warhaus of Zwangere Guy