dinsdag 15 juni 2021
15 juni 2021

Fietsmeldingen in de VRT-verkeersinformatie

14 juni 2021 - De Grote Versnelling, het samenwerkingsverband tussen de Vlaamse overheid, de provincies en de lokale besturen sluit zijn eerste fietsdeals af: de fietscampagne ‘Bike for Life’ en het opnemen van fietsmeldingen in de VRT-verkeersinformatie.

Bij het afsluiten van fietsdeals staat het bundelen van krachten en kennis centraal om zo het fietsbeleid in Vlaanderen te versnellen en te verdiepen. Het zijn overeenkomsten tussen diverse overheden, bedrijven, verenigingen, scholen, kennisinstellingen of andere belanghebbenden.

Fietsmeldingen in de VRT-verkeersinformatie

Doelstelling van deze fietsdeal is het aanbieden van verkeersinformatie die relevant is voor fietsers via het verkeersbulletin op de VRT-radio en online VRT-kanalen. De Fietsersbond zal een laagdrempelige smartphone app lanceren waarmee fietsers (dynamisch) problemen op hun fietsroute kunnen melden die ze ervaren tijdens het fietsen: afgesloten fietsroutes, obstakels, fietsongevallen,… Via een online platform kunnen meldingen toegevoegd en gewijzigd worden door individuele gebruikers en overheden. In een verdere doorontwikkeling willen de initiatiefnemers aangepast routeadvies aanbieden aan fietsers op basis van deze meldingen.

Wies Callens, woordvoerder Fietsersbond vzw: “Met deze fietsdeal wordt de focus in de verkeersberichtgeving uitgebreid van enkel gemotoriseerd verkeer (en sporadisch openbaar vervoer) naar regelmatige meldingen over fietsverkeer. Daardoor wordt de fiets als een evenwaardig vervoersmiddel in de kijker gezet. Dit moet ook mee zorgen voor een mental shift bij de pendelaars.”

Waarom fietsers bijvoorbeeld niet waarschuwen dat er een versperring is op de F1-fietssnelweg van Antwerpen naar Mechelen? 

Hajo Beeckman, VRT-verkeersredactie

Hajo Beeckman, VRT-verkeersredactie: "We geven al langer ook informatie voor de gebruikers van het openbaar vervoer, dus waarom fietsers bijvoorbeeld niet waarschuwen dat er een versperring is op de F1-fietssnelweg van Antwerpen naar Mechelen? Deze fietsdeal zet een nieuwe stap in de verkeersinformatie op de VRT."

Bike for Life

Met de start van het WK wielrennen in september, slaat de wielerkoorts weer volop toe in Vlaanderen. Met Bike for Life stimuleert de Fietsersbond bedrijven, werkgevers en overheden om van 1 t.e.m. 24 september met hun personeel naar het werk te fietsen ten voordele van Kom op tegen Kanker, de officiële charity partner van het WK. 

Werkgevers die willen meefietsen met Bike for Life maken een account op www.biketowork.be voor 1 augustus. De werknemers kunnen zich linken met hun werkgever en registreren hun fietsritten via www.biketowork.be of de Bike to Work app. Werkgevers betalen een inschrijvingsgeld voor deelname. Dit bedraagt 1/3de van een jaarabonnement bij Bike to Work en is afhankelijk van de bedrijfsgrootte.

Wies Callens, woordvoerder Fietsersbond vzw: “Bike for Life wil meer mensen vaker laten fietsen (naar het werk) met als doelstelling dat ze fietsen ontdekken als een vanzelfsprekende, functionele, duurzame en gezonde mobiliteitskeuze. De Fietsersbond wil Bike for Life laten uitgroeien tot een jaarlijkse, begeesterende campagne voor functioneel fietsen met het oog op een permanente gedragswijziging bij werkgevers en werknemers. Een ideale fietsdeal dus waarmee we vanuit de Fietsersbond ook onze schouders onder De Grote Versnelling willen zetten. Bike for Life wil vanaf 2022 floating bike data verzamelen die als input kan gebruikt worden voor het fietsbeleid.”

Bron: Persbericht De Grote Versnelling

Dossier: MVO en duurzaamheid

Meer over MVO en duurzaamheid

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”

Achter de schermen bij de duurzame productie van De repair shop

Ketnet zet in op duurzaamheid samen met Gloria Monserez

VRT zet in op duurzaamheid: televisiestudio Dagelijkse kost krijgt zonnepanelen

VRT is eerste met zero emissie reportagewagens

Wandel vrolijk het weekend in

Radio2 pakt uit met grote burgemeestersbevraging over energiecrisis

VRT-vakman Wolfgang Maris te zien in 'De repair shop'