vrijdag 16 juli 2021
16 juli 2021

Ook dit najaar laat de VRT het boek niet los

16 juli 2021 - De komende maanden heeft de VRT heel wat plannen rond boeken op stapel staan. Daarmee benadrukt de publieke omroep dat ze het boek niet loslaat. 

De VRT wil taalbeleving stimuleren, met bijzondere aandacht voor taal- en leesbevordering. Daarom zullen ook dit najaar verschillende VRT merken met boeken aan de slag gaan.

 •  Langzullenwelezen.be, het boekenplatform van de VRT, brengt de hele zomer lang boekentips in samenwerking met Boekhandels Vlaanderen.
 • Verder verzamelt Langzullenwelezen.be het boekennieuws van alle VRT-merken in zijn wekelijkse nieuwsbrief.
 • Dit najaar keert Winteruur terug. Met dit programma draagt Wim Helsen sterk bij tot de boekenreputatie van Canvas. Elke dag wordt er met een gast een tekst gekozen, voorgelezen en besproken.
 • In Alleen Elvis blijft bestaan zullen dit najaar drie schrijvers hun opwachting maken aan de tafel bij Thomas Vanderveken. Hun namen zijn nog even een verrassing. Vorig jaar was nog Tommy Wieringa te gast.
 • In De afspraak komen vaak schrijvers over de vloer om hun nieuwe boek voor te stellen, of om als expert te reflecteren over de actualiteit. Recent waren dat nog Serge Simonart, Lale Gül en Kristien Hemmerechts. Dat zal komend najaar niet anders zijn.
 • In de reguliere radioprogramma’s komen boeken en auteurs regelmatig aan bod. Onder meer in Interne keuken en de actua-programma’s op Radio 1, De Madammen op Radio 2 en Pompidou en Espresso op Klara.

November Boekenmaand

 • Een online initiatief ter ondersteuning van November Boekenmaand zal dit jaar in hybride vorm doorgaan. Dit zal uitgezonden worden op Eén en VRT NU, met digitale ondersteuning van Canvas en VRT NWS.
 • Het boekenfeest op Radio 1, een dagelijks programma tijdens de herfstvakantie, waarin een resem auteurs, illustratoren, bekende lezers en literatuurliefhebbers ontvangen worden.
 • Eind november is er bovendien De voorleesweek: de VRT steunt diverse initiatieven van Iedereen Leest, het Leesoffensief en organiseert de Taalavond. Daarnaast zal er dit najaar ook een nieuw format (op televisie en online) rond voorlezen voor kinderen gelanceerd worden. 

Uitreiking van de Boon-prijzen

Voor de uitreiking van de Boon-prijzen plannen we in maart 2022 een special van De afspraak (Canvas) met daarin de bekendmaking van de winnaars. De aanloop naar de uitreiking start vanaf midden december 2021 met de bekendmaking van de longlist.
Daarna volgt er vanaf midden januari wekelijks ondersteuning in Culture Club op Radio 1.

Nog meer boeken

 • Dit najaar komt er een nieuwe podcast: Groen Gebladerte op Radio 1 en langzullenwelezen.be, die bestaat uit portretten van literaire debutanten uit Vlaanderen en Nederland.
 • Klara voorziet een docureeks over Paul Van Ostaijen in samenwerking met Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren om zo het Paul Van Ostaijenjaar af te sluiten. En er komen nog andere literaire podcasts.
 • NWS NWS NWS en MNM plannen initiatieven rond lezen en jongeren.

Bij Canvas is evenwel beslist om Brommer op zee, het boekenprogramma van de Nederlandse VPRO, niet verder bij ons uit te zenden. Het eerste seizoen bereikte helaas maar heel weinig kijkers. Canvas gaat wel op zoek naar een nieuw format. Een dat op verschillende platformen, zowel online als in het lineaire tv-aanbod, kan werken.

“Canvas is de zender bij uitstek die durft te experimenteren met formats, ook met moeilijke formats zoals boekprogramma’s”, legt woordvoerder Hans Van Goethem de beslissing van Canvas over ‘Brommer op zee’ uit. “Maar na een eerste reeks moet je ook durven evalueren op vlak van bereik  en maatschappelijke impact. Met gemiddeld 39.265 kijkers, goed voor 2,4 procent marktaandeel, lag het bereik van ‘Brommer op zee’ helaas veel te laag. Ook met uitgesteld en online kijken groeide dit cijfer nauwelijks aan. Dan moet je conclusies durven trekken. We gaan onze middelen gebruiken om een ander format te zoeken. Want laat het duidelijk zijn: bij de VRT laten we het boek niet los. Er staat voor de komende maanden al heel wat op stapel.”

Meer over Cultuur

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel

Achter de schermen bij Iedereen beroemd: een digitale duik in de rubriek ‘Smartphone safari’

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Supporter mee met VRT voor Mustii op het Eurovisiesongfestival

Column - Klara: ook twintigers en dertigers toegelaten!

De nachtshift: hoe team eindregie jouw perfecte tv-avond in goede banen leidt

30 jaar zonder Kurt Cobain: Studio Brussel bouwt iconische decor MTV Unplugged na tot in de kleinste details