maandag 19 juli 2021
19 juli 2021

De VRT staat dinsdag 20 juli in het teken van de dag van nationale rouw

19 juli 2021 - Dinsdag 20 juli is een dag van nationale rouw en staan we samen stil bij de slachtoffers van de ongeziene watersnood die verschillende delen van ons land heeft getroffen. Ook de VRT doet mee op een serene manier. Al onze radio-, tv-merken en ons online aanbod zullen aangepast zijn aan deze dag van nationale rouw.

“We zijn allemaal zeer aangeslagen door de natuurramp die ons land heeft getroffen. We leven mee met het verlies van de mensen die slachtoffer zijn van deze ongeziene watersnood. Om 12 uur neemt elk merk deel aan de minuut van stilte, zodat iedereen even mee stil kan staan bij de gebeurtenissen. Mensen verbinden is een van onze hoofdopdrachten als publieke omroep, dat zit in het DNA van de VRT. Daarom zal elk VRT-merk – radio, tv en online – er morgen op de dag van nationale rouw ook zijn met een aangepast aanbod vergezeld van de juiste, meelevende toon. We blijven ook samen met de andere omroepen de campagne voor de solidariteitsactie van het Rode Kruis ondersteunen. Op die manier willen we iedereen samenbrengen rond het gevoel van solidariteit en medeleven”, zegt Ricus Jansegers, Algemeen directeur Content namens de VRT-directie.

Televisie

Eén zendt om 11.45u een extra Journaal uit, dat ook live te volgen is via vrtnws.be. Dit journaal wordt gevolgd door de toespraak van Koning Filip. Het Journaal van 19u zal langer zijn dan gebruikelijk. Daarna volgt een licht aangepaste avondprogrammatie. De stoel gaat door maar verder verschuift de aflevering van Switch naar de volgende dag en starten de andere avondprogramma’s eerder dan voorzien.

Canvas voorziet een langere aflevering van Terzake waarin wordt teruggekeken op de dag van nationale rouw.

Karrewiet brengt bij Ketnet verslag uit over de dag van nationale rouw en dit op kindermaat. Zo zullen de reporters uitleggen wat een dag van nationale rouw nu juist betekent.

Radio

Alle VRT-radio’s passen dinsdag de muziek in hun aanbod aan.

Bij Radio 1 wordt De zomer van… aangepast, presentator Evert Venema zal geen centrale gast hebben maar gaat met de luisteraars op zoek naar nummers over ‘elkaar helpen’. Om 12u wordt de uitzending van #weetikveel vervangen door een extra uitzending van De wereld vandaag met Ruth Roets.

Radio 2 verandert de zomerprogramma’s in voor-, namiddag en avond in Beste buren, van 8 tot 12u met Kim Debrie en Daan Masset, van 13 tot 16u met Karolien Debecker en van 19 tot 23u met Marc Pinte. Beste buren zal bestaan uit muziek die steun biedt en brengt verhalen van mensen die meehelpen in de plekken die getroffen zijn door de watersnood.

De zomerse muziekprogramma’s Sing your summer en MNM Summer hits gaan niet door op MNM. Doorheen de hele dag kunnen luisteraars wel nummers die steun bieden aanvragen.

Bij Klara gaat de voorziene uitzending van het Preludium concert niet door.

Studio Brussel zendt dinsdag de geplande Tomorrowland Around the world DJsets niet uit.

No Sound But The Wind

Na het nieuws van 12u draaien we op Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel, Qmusic, Joe, Willy, Nostalgie, NRJ en de lokale radiozenders van de Vereniging Regionale Radio Omroepen (VRRO)  het nummer No Sound But The Wind van Editors, als teken van solidariteit.

Dossier: Gemeenschapsvorming

Meer over Gemeenschapsvorming

De Warmste Week vlamt opnieuw in Brugge

VRT en Pommelien Thijs waarschuwen iedereen voor gsm-gebruik in het verkeer

я вдома / Ik ben thuis

2021… een jaar met maatschappelijke relevantie

Indrukwekkende editie van De Warmste Week zamelt 8.790.633 euro in voor opgroeien zonder zorgen

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”

Live-ondertiteling met AI maakt De Warmste Week toegankelijker

Een toegankelijke publieke omroep is goed voor iedereen