VRT neemt afstand van ongepaste uitspraken van sportjournalist Eddy Demarez.

7 augustus 2021 - Bij uitzending van de huldiging van de teruggekeerde Olympische medaillewinnaars, vanmiddag via het FacebookLive-kanaal van Sporza, heeft sportjournalist Eddy Demarez zich ongepast uitgelaten over de Belgian Cats.

VRT Toren

Het videokanaal bleef open staan en ook al was Eddy buiten beeld, toch was de ongepaste commentaar duidelijk te horen. Sporza en de VRT nemen afstand van deze gang van zaken. 

Sportjournalist Eddy Demarez: “In de euforie na de huldiging van de teruggekeerde medaillewinnaars heb ik in een privégesprek weg van de studio uitspraken gedaan waarmee ik zwaar over de schreef ben gegaan. Ik heb nooit de bedoeling gehad iemand te schofferen op basis van geslacht of geaardheid. Het is dubbel jammer dat deze uitspraken een smet vormen op de Spelen die voor Team Belgium en Sporza zeer succesvol waren.  Ik wil me dan ook oprecht excuseren bij de Belgian Cats en hun team en ook bij iedereen die zich hierdoor beledigd, aangesproken of tekortgedaan voelt. Ik heb aan de Belgian Cats gevraagd om hen persoonlijk mijn excuses te kunnen overmaken. Ik trek hieruit de nodige lessen en zorg ervoor dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.”

De VRT-directie tilt zwaar aan deze uitschuiver. Dit gaat volledig in tegen het positieve beleid dat de VRT wil voeren. De VRT gaat in gesprek met Eddy en in die tussentijd zal hij geen programma’s meer van commentaar voorzien. Zulke uitspraken kunnen niet getolereerd worden. 

Update 8 augustus

Op zondag 8 augustus heeft de VRT-directie beslist om Demarez op non-actief te zetten. De komende weken wordt bekeken of en hoe Demarez het werk nog kan hervatten.

Meer over Bedrijfsinformatie

Van de Oscars naar Canvas: hoe komen internationale topfilms bij jou op het scherm?

VRT NU zet 32 'Echo’-afleveringen online

De VRT ondertekent samen met 30 bedrijven en organisaties charter voor digitale inclusie

Chloë van de Klantendienst: ‘Persoonlijk vind ik Baard Schols erg sexy’

Minister Dalle hervormt Raad van Bestuur VRT

Ketnet: straffe fictie, jonge Planckaerts en prikkende beestjes

Ontdek het najaar van VRT Radio

Chloë van de Klantendienst: ‘Laat ons vermijden dat Kim Debrie in onderbroek moet presenteren’