vrijdag 17 september 2021
17 september 2021

VRT NU zet 32 'Echo’-afleveringen online

17 september 2021 – Precies zestig jaar geleden op 17 september 1961 werd het legendarische  programma Echo voor het eerst uitgezonden . Om dat te vieren, kan je 32 afleveringen exclusief bekijken op VRT NU.

Vliegtuig met spandoek "kijk naar Echo" vliegt boven Vlaanderen

‘Echo’

Op 17 september 1961 was er de eerste uitzending van Echo, het legendarische human interestprogramma. Volgens het jaarverslag van de BRT van 1961 maakte Echo het mogelijk om onderwerpen die in de dagelijkse jacht van het tv-nieuws niet konden worden opgepoetst en tot sleur gedoemd waren, aantrekkelijker te behandelen. Het was ook het eerste programma waarin gewone mensen aan het woord kwamen. Jan Vanderstraeten, Bob Van Bael, Jan Van Rompaey, Miel Louw, Fred Janssen, Ro Burms en Lambert Jageneau waren de vaste reporters. Ze waren BV’s, voor het woord was uitgevonden.

In de eerste Echo-aflevering was er plaats voor de Bruegelfeesten in Wingene, de nationale werktuigendag in Sint-Truiden en meteorologische waarnemingen op zee. De aflevering bevat ook reportages over de Rozenrally in Maldegem, de wijnkelders van Overijse, nieuwe klaslokalen in het Sint-Vincentiusinstituut in Gijzegem, de bierschool in Brussel en een trappist drinkende bok in Oordeghem.

Videospeler inladen...

Het programma liep tot 1973 . De geest van Echo leefde nadien voort in programma’s zoals Terloops, Afrit 9, Man bijt hond en Iedereen beroemd.

Exclusief op VRT NU

In een nostalgische bui? Op VRT NU kan je nog tot 31 december 32 afleveringen Echo-bekijken.

In gesprek met Jan Van Rompaey

Naar aanleiding van 90 jaar publieke omroep in Vlaanderen hadden we in 2020 een gesprek met Jan Van Rompaey die zijn lange televisiecarrière bij Echo startte.

Videospeler inladen...

Meer over Vlaamse identiteit

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

Hoe draagt VRT bij tot de Vlaamse identiteit?

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit jouw buurt

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Vive le vélo, leve de Ronde: in het spoor van de Ronde met Karl Vannieuwkerke

Nieuw seizoen Vlaanderen vakantieland: lokaal vakantieplezier en verborgen parels

De eerste beelden van de vierde en laatste reeks van #LikeMe

Tom Waes reist in de tijd