woensdag 22 september 2021
22 september 2021

Studio Brussel, MNM en Eén geven startschot van De Warmste Week 2021

22 september 2021 - Op de Grote Markt in
Mechelen geven Studio Brussel, MNM en Eén het officiële startschot van De Warmste Week. StuBru-dj Fien Germijns en MNM-dj Peter Van de Veire presenteren samen ‘De Warmste Ochtendshow’, die simultaan op beide zenders te horen is en live te zien is op Eén.

Ambassadeurs Kawtar, Stephan en Gloria © VRT - Jokko

De nieuwe aanpak van De Warmste Week kiest voortaan voor één maatschappelijk relevant thema. Dit jaar is dat ‘Kunnen zijn wie je bent’.  Organisaties kunnen nu projecten indienen die ervoor zorgen dat iederéén – jong en oud – kan zijn wie die wil zijn. Heel Vlaanderen wordt opgeroepen om geld in te zamelen om deze projecten te realiseren. Van de  Veire  en  Germijns  krijgen in hun radioshow het gezelschap van de 21 jongerenambassadeurs. 

Mechelen is dit jaar de gaststad voor het eerste De Warmste Week in Mechelen eind december.  

Videospeler inladen...

De Warmste Week kiest vanaf dit jaar voor een nieuwe aanpak en zet voortaan één maatschappelijk, actueel thema centraal. Dit jaar is dat ‘Kunnen zijn wie je bent’. Helaas is dit voor heel wat mensen nog niet het geval, daarom roept de solidariteitsactie van de VRT-organisaties op om projecten in te dienen die dat wel mee mogelijk maken en die het verschil maken voor mensen die nog niet kunnen zijn wie ze echt zijn. Heel Vlaanderen wordt opgeroepen om hiervoor geld in te zamelen. Het doel is om met het ingezamelde geld deze projecten te realiseren in 2022.  

Een eerste actie die de VRT samen met hoofdpartner KBC lanceert is de verkoop van 6 verschillende  pins van de bekende vlammetjes vanaf half november.  

kunnen zijn wie je bent is thema van #DWW21 © VRT - Jokko

Frederik Delaplace, CEO VRT: Vanaf dit jaar slaat de VRT met De Warmste Week een nieuwe koers in. We gaan voluit voor één thema dat leeft in onze maatschappij, aangereikt door jongeren. De publieke omroep trekt hiervoor met Eén, Studio Brussel én MNM alle registers open. Onze ambitie is duidelijk: het thema op de kaart zetten en geld inzamelen voor projecten daarrond. Die projecten zijn er voor jong en oud in Vlaanderen en willen we effectief gerealiseerd zien in 2022. Want kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen”.  

DWW Radio & De Warmste Week in Mechelen: De Warmste Week trekt dit jaar naar Mechelen

Vandaag is de gaststad bekend gemaakt waar eind dit jaar De Warmste Week z’n hoogtepunt kent: Mechelen. Van 18 tot 24 december worden StuBru en MNM voor een week DWW Radio, live vanuit Mechelen en de hele week te zien op Eén en VRTNU.  

MNM-dj Peter Van de Veire & Stubru-DJ Fien Germijns:"Het klinkt als een toegelaten one-week-radio-stand van Stubru en MNM. Als we daarmee Vlaanderen kunnen mobiliseren om het verschil te maken én geld in te zamelen, kunnen we daar alleen maar zeer enthousiast over zijn. We zorgen er zo voor dat we met die nieuwe Warmste Week alle projecten kunnen realiseren. En op die manier kan iedereen écht zijn wie die wil zijn. Een Week zo Warm als de goesting in ons hart."

Als startschot van De Warmste Week maken MNM-dj Peter Van de Veire & Stubru-DJ Fien  Germijns  vandaag  De Warmste Ochtendshow in Mechelen.  Ambassadeurs Gloria Monserez, Kawtar Ehlalouch en Stéphan Tanganagba schilderen het thema en de vlam van De Warmste Week in het groot op de Grote Markt. Dat doen ze samen met 18 andere jongeren, met wie ze de DWW21 vormen, de 21 jongerenambassadeurs van De Warmste Week.

Bart Somers, titelvoerend burgemeester Mechelen en Vlaams Minister van Samenleven: “Het is de kern van onze samenleving: de vrijheid om te zijn wie je bent. Het is ons hoogste goed en we moeten het met z’n allen beschermen. Elke dag opnieuw, rechtstaan wanneer het nodig is. De vrijheid van één is de vrijheid van ons allen. Een belangrijk thema waar De Warmste Week terecht aandacht voor vraagt, en een grote eer voor Stad Mechelen.” 

Bart Somers en Kristof Calvo

Voor de eerste keer zal er een  De Warmste Week in Mechelengeorganiseerd  worden, een stadsfestival voor jong en oud, helemaal in het teken van het Warmste Week-thema ‘Kunnen zijn wie je bent’. Van 18 tot 24 december staat er tijdens De Warmste Week in Mechelen een groot muziekfestival op de planning en kan iedereen talks, workshops en cinemavoorstellingen bijwonen. Jongeren zullen van zich kunnen laten horen in een talent area. Op die manier wil De Warmste Week een week lang mensen samen brengen in Mechelen om het thema te vieren.  

Kristof Calvo, titelvoerend schepen en voorzitter Mechelen Feest: “Kunnen zijn wie je bent: daar staat Mechelen voor. Wat we als Maneblussers ook heel goed kunnen, is mensen samenbrengen en feesten. Onze prachtige binnenstad is het perfecte decor om dit thema te vieren. Elke zomer organiseren we er Maanrock, het grootste gratis stadsfestival. Maar dit jaar is er in de winter dus ook het De Warmste Week stadsfestival. Een groot feest met een belangrijke boodschap: daar zetten we graag mee onze schouders onder.” 

De Warmste Week zal ook in 2022 en 2023 zo'n stadsfestivals organiseren. DWW22 zal plaatsvinden in Hasselt, DWW23 in Brugge.  

DWW21: de 21 jongerenambassadeurs zijn bekend 

De jongerenambassadeurs © VRT - Jokko

Afgelopen zomer werd de vernieuwde De Warmste Week voorgesteld. De eerste 3 jongerenambassadeurs Gloria, Kawtar en Stéphan lanceerden toen een oproep naar jongeren om mee deel uit te maken van de DWW21. De 21 jongeren nemen de komende weken het voortouw en zetten als ‘firestarters’ jong en oud in vuur en vlam voor het centrale thema. Daar krijgen ze de volgende weken de nodige hulp voor van vele VRT-gezichten. Het thema ‘kunnen zijn wie je bent’ leeft immers zeker bij jongeren heel erg: uit onderzoek van de VRT-studiedienst blijkt dat voor 7 op de 10 jongeren in Vlaanderen de prioriteit gaat naar “een wereld waar iedereen zich goed in zijn vel voelt” (76%) en “waar iedereen de vrijheid heeft te zijn wie men is of wil zijn” (72%). 

Ontdek de bio van de 21 jongeren .

DWW Fonds: projectoproep is gestart

Eva Vereecke juryvoorzitter, directeur De Ambrassade

Naast de nodige sensibilisering over het thema, zal De Warmste Week geld inzamelen voor concrete projecten die ervoor zorgen dat iedereen kan zijn wie men is of wil zijn. Hiervoor heeft de VRT het DWW Fonds opgericht, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Alle non-profitorganisaties in Vlaanderen (vzw’s, scholen, jeugdorganisaties, sociale economie bedrijven, …) die projecten willen indienen rond dit thema kunnen zich vanaf aanmelden op dewarmsteweek.be. 

De Koning Boudewijnstichting zal een onafhankelijke jury samenstellen met daarin ook een vertegenwoordiging van de 21 jongeren. De jury zal de projecten kiezen die gesteund worden. De jurering gebeurt onder leiding van voorzitter Eva Vereecke, tevens directeur van De Ambrassade.

Het Fonds selecteert projecten voor iedereen, jong en oud. Bijvoorbeeld een project dat tewerkstellingskansen biedt voor mensen met mentale achterstand, een sportclub die zorgt dat mensen met een visuele beperking hun favoriete hobby kunnen uitoefenen, een vluchthuis voor mishandelde vrouwen of een steunproject voor LGBTQI+ jongeren. Het ingezamelde geld wordt gebruikt om deze projecten te financieren, die in 2022 gerealiseerd moeten worden.

KBC steunt De Warmste Week

Bank en verzekeraar KBC is de volgende 3 jaar de officiële partner van De Warmste Week. KBC zal een actieve rol spelen in de ondersteuning van het gekozen doel, zoals mee zorgen voor de verkoop van de Warmste Week-pins van de bekende vlammetjes in verschillende uitvoeringen. Dat zal vanaf half november zijn via de  onlinekanalen van KBC en zijn bank- en verzekeringskantoren.   

David Moucheron, CEO KBC © VRT - Jokko

David Moucheron, CEO KBC divisie België: “KBC is heel fier om de volgende drie jaar partner te mogen zijn van De Warmste Week. Dit initiatief zorgt voor een enorme golf van warmte en verbondenheid en sluit perfect aan bij onze waarden en ons DNA. Als bankverzekeraar met wortels in Vlaanderen vinden we dit een uitgelezen kans om iets terug te geven aan de maatschappij waarin we werken en leven. Onze 15.000 medewerkers zetten dan ook graag en met veel enthousiasme hun schouders onder deze positieve beweging die zorgt voor een betere, meer verdraagzame samenleving.” 

Dossier: DWW

Meer over DWW

Indrukwekkende editie van De Warmste Week zamelt 8.790.633 euro in voor opgroeien zonder zorgen

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”

Live-ondertiteling met AI maakt De Warmste Week toegankelijker

Een toegankelijke publieke omroep is goed voor iedereen

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Warm, warmer, warmst: kom hier alles te weten over De Warmste Week 2023

Vlam mee vanuit de virtuele Ketnet Kermis

'Waakvlammetje' van De Warmste Week schittert in het donker