maandag 11 oktober 2021
11 oktober 2021

Opnames Arcadia gestart

11 oktober 2021 - gloednieuwe spannende near-fiction reeks over een nieuwe samenleving.

Ellie de Lange - Melody Klaver - Lynn Van Royen - Naomi Janssens - Abigail Abraham - (c) jonnydepony/Maarten De Bouw Maarten De Bouw Photography
  • Hoe overleef je in een wereld waar een scoresysteem jouw levenskwaliteit bepaalt? 
  • En hoe ver ga je om jouw gezin te beschermen? 

Dat is het uitgangspunt van de gloednieuwe spannende near-fiction reeks Arcadia, die zich dus afspeelt in de nabije toekomst. De opnames van Arcadia zijn vorige week gestart en vinden plaats in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

De diverse cast is een sterke mix van grote Vlaamse en Nederlandse namen en frisse talenten. Onder andere Lynn Van Royen, Abigail Abraham, Melody Klaver, Ellie de Lange, Gene Bervoets, Monic Hendrickx, Maarten Heijmans, Naomi Janssens, Wim Opbrouck, Aus Greidanus, Ikram Aoulad, Natali Broods, Boris Van Severen, Thomas Ryckewaert, Lukas Bulteel, Rutger Messerschmidt en Mustafa Duygulu zijn in de reeks te zien.

Het idee voor Arcadia ontstond enkele jaren geleden, maar blijkt nu actueler dan ooit. De internationale reeks is een samenwerking tussen VRT (Eén) en het Nederlandse KRO-NCRV (NPO 3), in coproductie met de Duitse WDR en SWR (ARD). De reeks wordt gemaakt door productiehuis jonnydepony in coproductie met Big Blue. Arcadia is geschreven door Philippe De Schepper, Bas Adriaensen en Zita Theunynck, en wordt geregisseerd door Tim Oliehoek.

Een nieuwe, betere samenleving?

Lynn Van Royen - Monic Hendrickx - Wim Opbrouck Maarten De Bouw Photography

Na een grote catastrofe ontstaat een nieuwe samenleving, Arcadia. Omdat grondstoffen schaars geworden zijn, wordt een puntensysteem geïntroduceerd: de Burgerscore. Die bepaalt wat je kan en mag doen in deze maatschappij, en waar je als burger recht op hebt.

Arcadia volgt een gezagsgetrouwe familie die dankzij haar hoge score een goed leven kan leiden. Maar alles verandert wanneer aan het licht komt dat de vader van de familie gefraudeerd heeft om de Burgerscore van twee van zijn dochters hoog te houden. Hij wil hen zo beschermen tegen een wereld waarin alles afhangt van hun score. Als straf wordt hij uit Arcadia verbannen naar de buitenwereld, die quasi onbewoonbaar is en waar alleen de sterksten kunnen overleven. Zijn vrouw en vier dochters blijven alleen achter en krijgen strafpunten voor zijn fraude. Ze komen terecht in een kluwen van bedrog en verraad, waarbij de solidariteit tussen de vrouwen steeds meer op de proef wordt gesteld. Kiezen ze voor zichzelf of elkaar?

Arcadia werpt enkele fundamentele vragen op waar iedereen wel eens in meer of mindere mate mee worstelt: zijn we solidair of kiezen we voor onszelf?

Lotte Vermeir, netmanager Eén

Lotte Vermeir, netmanager Eén: "Ik ben heel blij dat we onze kijkers eigen fictie met internationale allure kunnen aanbieden, dankzij de Europese samenwerkingen. Arcadia werpt enkele fundamentele vragen op waar iedereen wel eens in meer of mindere mate mee worstelt: zijn we solidair of kiezen we voor onszelf? In het spannende en meeslepende verhaal verkennen we hoe een mogelijke nieuwe wereld er zou kunnen uitzien, door de ogen van gewone mensen die hun weg zoeken en proberen te overleven. Dat, in combinatie met deze topcast met zowel Vlaamse als Nederlandse namen, zal zorgen voor een buitengewoon spannende en herkenbare reeks."

Dossier: Samenwerkingen

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'