woensdag 13 oktober 2021
13 oktober 2021

Canvas-reeks De onfatsoenlijken wint hoofdprijs op New York Festivals

13 oktober 2021 - In de nacht van 12 op 13 oktober is tijdens een internationale online-ceremonie bekendgemaakt dat De onfatsoenlijken de
gouden medaille heeft gewonnen op de ‘New York Festivals TV & Film Awards’ in de categorie “Best Documentary - Social Issues”. 

De zevendelige documentaire reeks De onfatsoenlijken zoekt een antwoord op de vraag waarom zoveel burgers boos zijn dezer dagen, zowel aan de linker- als aan de rechterzijde. De reeks doet dat aan de hand van de levensverhalen van mensen die zich afkeren van de traditionele politiek. Elke aflevering brengt een parallelmontage van drie verhalen van boze burgers die vinden dat zijzelf en anderen in de steek gelaten worden door het establishment. De getuigenissen komen uit verschillende Europese landen en worden afgewisseld met archiefmateriaal. De reeks is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Antonissen. Luc Lemaitre tekende voor de regie. De onfatsoenlijken is een productie van Panenka voor Canvas, gerealiseerd met de steun van het Fonds Pascal Decroos, Tax Shelter en Screen Flanders  De reeks werd precies een jaar geleden uitgezonden op Canvas.

De New York Festivals TV & Film Awards is een van de grootste internationale competities voor televisieproducties en opdrachtfilms uit de hele wereld. Voor de editie 2021 waren honderden producties ingezonden uit meer dan 40 landen en in diverse categorieën, van primetime entertainment over documentaires tot onderzoeksjournalistiek. Ze werden beoordeeld door een internationale vakjury van ruim 200 specialisten. Die stelde vast dat ‘in een jaar dat werd gedomineerd door een wereldwijde pandemie en ontwrichting op alle fronten, producties met innovatieve inhoud doordrongen tot de finale ronde.’

If you can make it there, you can make it anywhere (lacht). Heel blij dat een volbloed Europese productie kennelijk ook de Amerikanen in het hart raakt.

Jan Antonissen, auteur De onfatsoenlijken

De onfatsoenlijken werd eerder al bekroond met de Ensor voor 'Beste televisiedocumentaire van 2020'. De reeks werd eerder al uitgezonden door VPRO en is binnenkort ook te zien op RTBF. De onfatsoenlijken werd onlangs ook met veel succes voorgesteld op het internationale televisiefestival ‘Serial Killer’ in het Tsjechische Brno. 

Meer over Educatie

VRT en Smartschool slaan handen in elkaar

Spring mee op de digitale sneltrein

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Van Nederland tot Kroatië: EDUbox gaat internationaal

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”

Factcheckers: Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren maken special rond geld