maandag 18 oktober 2021
18 oktober 2021

Vruchtbare week vol prijzen

15 oktober 2021 – Op 15 oktober werden de Prix Europa prijzen uitgereikt, en Albatros, de Canvas-reeks gemaakt door De Wereldvrede, kaapte de hoofdprijs in de categorie TV-fictie weg. 

Eerder deze week won de Eén-reeks Lockdown van De Wereldvrede en Lecter Scripted Media de  ‘Student jury prize for best short form series’ op het prestigieuze Canneseries.  EnTekens van leven (Ketnet/De Mensen) won een International Emmy Kids Award in de categorie ‘Factual & entertainment’. 

Toonaangevende Vlaamse fictie

De prestigieuze Europese prijzen Prix Europa belonen elk jaar de beste televisie-, radio- en onlineproducties. Dit jaar vond de uitreiking plaats in Potsdam (Duitsland). Na Tytgat chocolat (Eén/De Mensen) in 2017 en Gevoel voor tumor (Eén/Sylvester) in 2018 is het de derde keer in vijf jaar tijd dat een VRT-fictiereeks deze prestigieuze Europese onderscheiding in de wacht sleept. Ook de Eén-reeks We moeten eens praten (gemaakt door De Mensen) behoorde dit jaar trouwens tot de 22 genomineerden in deze categorie. Het bewijst eens te meer hoe toonaangevend de Vlaamse televisiefictie ook internationaal is.

Voor de derde keer op korte tijd wint VRT de Prix Europa voor fictie, telkens met titels met een grote publieke meerwaarde en thema’s die er toe doen. We zijn heel trots dat we samen met de uitzonderlijk sterke productiesector zo’n straffe en relevante fictie kunnen maken.” 

Lotte Vermeir, netmanager Eén en Canvas
Regisseur Wannes Destoop

Wij zijn enorm blij met deze uitzonderlijke erkenning en ik draag deze prijs op aan de acteurs, die zich letterlijk en figuurlijk hebben willen blootgeven voor dit verhaal.”

Regisseur Wannes Destoop

Albatros (Canvas/De Wereldvrede) – Eerste prijs in categorie ‘TV-fictie’

Albatros is een tragikomische fictieserie over tien zwaarlijvige mensen op afslankingskamp in de Ardennen. Vanaf het begin blijkt dat de deelnemers aan het afslankingskamp niet alleen fysiek, maar ook emotioneel overtollige kilo's met zich meesleuren. Het gaat er al snel heftig aan toe. De deelnemers worden lichamelijk uitgedaagd door een weinig subtiele coach. Maar ook de groepstherapeute kijkt in hun ziel en probeert hen uit hun comfortzone te halen. De beschermende lagen waarmee ze de buitenwereld en hun verleden op afstand hielden, worden zo één voor één weggehaald.

Albatros werd bedacht door regisseur Wannes Destoop en acteur Dominique Van Malder (Radio gaga), die ook zelf meespeelt in de reeks. De reeks is een productie van Gilles De Schryver, Gilles Coulier en Wouter Sap voor De Wereldvrede en Canvas met de steun van het VAF/Mediafonds en de Belgische Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid.

Vruchtbare week vol prijzen

Het was qua prijzen al een ontzettend vruchtbare week voor de VRT. 

Tekens van Leven (Ketnet) © VRT

Zo won Tekens van leven (Ketnet/De Mensen) afgelopen dinsdag een International Emmy Kids Award in de categorie ‘Factual & entertainment’. 

De onfatsoenlijken (Canvas)

De Canvas-docureeks De onfatsoenlijken won woensdag de hoofdprijs op het New York Festivals TV & Film Awards in de categorie ‘Best documentary – social issues’. 

Lockdown (Eén)

En de Eén-kortfilmreeks Lockdown (De wereldvrede & Lecter scripted media) won diezelfde dag de ‘Student jury prize for best short form series’ op het Canneseries.

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners

Reactie van VRT-directie na overleg met de vakbonden: externe bruggenbouwer moet vertrouwen herstellen

VRT zendt docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uit en biedt excuses aan

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

CIM-cijfers: verdere groei voor Studio Brussel, sterke cijfers voor Radio 1

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’