dinsdag 19 oktober 2021
19 oktober 2021

Sien Diels [1947-2021]

18 oktober 2021 - De VRT biedt haar medeleven aan, aan collega's,  familie en vrienden van actrice Sien Diels.

Sien in Sesamstraat (c) NOS

Francine Diels zoals de actrice voluit heet, is bij verschillende generaties beter bekend als Sien uit "Sesamstraat". Diels speelde maar liefst 36 jaar lang één van de vaste rollen in het Nederlandse kinderprogramma.

Sien Diels studeerde in 1969 af in de richting toneel aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, en was nadien actief bij het Mechels Miniatuur Theater, en freelance ook bij Theater Malpertuis.

Midden jaren 70 maakte Diels de overstap naar televisie. En zo heeft ze een plek in het collectieve geheugen veroverd: als vaste waarde in de kinderreeks "Sesamstraat". 

Het programma was aanvankelijk een Belgisch-Nederlandse coproductie, waardoor de makers ook een Vlaamse acteur in de hoofdcast wilden. En zo werd Sien Diels van 1976 tot 2012 Sien van "Sesamstraat": de moederfiguur voor de poppen in de reeks, met een eigen winkel waar de bewoners van Sesamstraat hun boodschappen deden.

Sien in Witse

Diels vertolkte ook enkele gastrollen in andere televisieprogramma's. In 2003 en 2004 was ze te zien als Ria Verbaendert in "Thuis". Ze speelde ook mee in andere VRT-producties, als "Witse", "Heterdaad", "F.C. De Kampioenen", "Sedes & Belli" en "Flikken". In 2010 ging Diels met pensioen. 

Sien in Thuis

Sien was een gesofisticeerde dame die feilloos AN sprak, zonder dat het geforceerd of onnatuurlijk klonk"

Showbizz Bart

Sien heeft jarenlang voordracht en dictie gegeven aan het conservatorium van Mechelen en zo heel wat jongeren de liefde voor taal bijgebracht. 

Eén van haar leerlingen was Radio 2-stem Showbizz Bart. Hij herinnert zich haar als een bijzonder hartelijke en gedreven vrouw die een perfecte taal hanteerde. “Sien was een gesofisticeerde dame die feilloos AN sprak, zonder dat het geforceerd of onnatuurlijk klonk,” zegt Bart. “Nederlanders vonden haar Vlaamse klanken dan weer heel warm, al maakte ze bij onze Noorderburen haar g bewust iets harder. Als actrice was Sien heel veelzijdig, ook komische rollen speelde ze met verve. Sien was bijzonder intelligent en belezen. Haar kennis en passie deelde ze graag. Geduldig stimuleerde ze haar leerlingen om het beste in zichzelf naar boven te halen. Sien heeft zeker haar stempel gedrukt op mijn leven. Fijn om te zien dat deze lieve, grote dame voor zoveel mensen heel wat betekend heeft.”

Dossier: In Memoriam

Meer over In Memoriam

Laat hier je rouwbetuiging na voor Martine Tanghe

VRT NWS-anker en boegbeeld Martine Tanghe is overleden

Michel De Meyer [1952 - 2023]

2022… voor altijd in onze gedachten

Will Ferdy [1927-2022]

Nicole Josy [1946-2022]

Noureddine Farihi [1957-2022]

Julien Vrebos [1947-2022]