woensdag 10 november 2021
10 november 2021

Fan van VRT-podcasts? Dan krijgen wij graag jouw stem

10 november 2021 - Een podcast beluisteren, het is ondertussen niet meer uit ons mediagebruik weg te denken. In Vlaanderen worden er heel wat boeiende, verrassende en hoogstaande podcasts gemaakt. Niet toevallig komen er organisaties op de proppen met prijsuitreikingen die de beste podcasts een forum willen geven.

De shortlist voor de Belgian Podcast Awards staat al even open om te stemmen. En op 3 en 4 december organiseert De Standaard een podcastfestival waar ze Oorkondes zullen uitreiken. Je kan vanaf vandaag stemmen voor de publieksprijs, en er zijn best wat podcasts van de VRT waar je voor kan kiezen.

De genomineerden van VRT voor de Oorkondes op De Standaard Podcastfestival

 • In de categorie Nieuws kan je Björn in the USA van Björn Soenens over wonen en werken in de VS vinden en Plan B waarin Ivan De Vadder en Alain Gerlache op zoek gaan naar de verschillen én de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België. Beiden van VRT NWS.

 • Klara haalde in de categorie Cultuur twee nominaties binnen, voor Lampo & Lampo en De vele levens van Gertrude Stein.

 • In de categorie Inzicht vind je Fichebak van Sporza, dat elke aflevering in de wereld van één sportterm duikt. In Ongesteld van Radio 1 vertellen vrouwen aan wetenschapsjournaliste Liesbeth Gijsel over menstruatie.

 • Onder de noemen Story kan je onder meer kiezen voor Drie dagen met het verhaal van Elvire die wil sterven en Wie was mama? over de impact van jeugdtrauma’s op je verdere leven, over de belangrijke rol van ouders en voogden, beiden van Radio 1.

 • Tot slot in de categorie Talk: Twintigers, waarin Kathy Lindekens de twintigers van Generatie Y niet alleen analyseert maar vooral aan het woord laat.

Stemmen kan via het volgende online formulier tot en met 30 november: https://www.visitoostende.be/nl/publieksprijs-oorkondes

Ook VRT-podcasts genomineerd voor eerste editie van The Belgian Podcast Awards

Naast de oorkondes komt er nog een nieuwe prijsuitreiking voor podcasts aan,  The  Belgian  Podcast  Awards. The Belgian Podcast Awards is de allereerste  awardshow  voor podcasts van Belgische makelij. Ook verschillende VRT-podcasts zijn genomineerd. Breng nu je stem uit en zet je favoriete podcast in de bloemetjes. Of laat je inspireren door onze podcasts die je verrassen,  laten lachen of doen nadenken.

Techniek, wetenschap & geschiedenis

 • De Universiteit van Vlaanderen (Universiteit van Vlaanderen in coproductie met Radio 1)

Cultuur & muziek

 • De Popcast van de week (Studio Brussel) 

 • 50 tinten gras (Studio Brussel)

Lifestyle, maatschappij & gezondheid

 • Ongesteld (Radio 1)

Documentaire 

 • Drie dagen (Radio 1)

 • Björn in the USA (VRT NWS)

Fictie

 • De Fantaseerspelen (Ketnet Junior) 

Humor

 • Puur Hypothetisch (Studio Brussel)

Hoe stemmen? 

Ga naar https://www.belgianpodcastawards.be/how-to-vote.html en breng je stem uit. Je kan op meerdere podcasts stemmen, maar niet meerdere keren op dezelfde podcast. De stemming sluit op maandag 22 november om 23.59 uur.

Meer VRT-podcasts

Of dit overzicht:

Dossier: Podcast

Meer over Podcast

Het nieuwe seizoen van 'Leesbaar'

Radio 1 viert Tom Lanoye met podcast 'Viva Lanoye'

VRT NWS-podcast ‘Waar is Zuster Gabrielle?’ haalt 1 miljoen starts en verplettert VRT-podcastrecord

Studio Brussel lanceert podcast 'Quiz quiz hoera!'

Sandermans Zaken: nieuwe MNM-podcast duikt in smartphones van BV’s

Hang aan Johan Op de Beecks lippen met tweede deel van 'De Franse Revolutie'

Sporza lanceert nieuwe podcast Wielerclub Wattage

'Waar is zuster Gabrielle?': VRT NWS onderzoekt verdwijningszaak uit 1982