donderdag 09 december 2021
09 december 2021

Noëmi Plateau Vlaamse winnaar van Belgodyssee-wedstrijd 2021

9 december 2021 - Noëmi Plateau (KASK
School of Arts Gent) en Lisa Beken (UCLouvain) winnen de Belgodyssee Prijs 2021 voor beloftevolle journalisten in spe. Het thema van deze editie was ‘veerkracht’.  De prijzen zijn op 9 december uitgereikt tijdens een online ceremonie .

Noëmi met deelnemers Invictus Games

Belgodyssee is een initiatief van het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, samen met de nieuwsdienst van VRT, La Première en VivaCité van de RTBF, en de kranten L’Avenir en Metro, met de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister.

Tijdens de wedstrijd gaan veertien kandidaat-journalisten uit de verschillende Gemeenschappen twee weken aan de slag in duo – één Franstalige, één Nederlandstalige – en maken samen reportages en artikels voor radio, de geschreven pers en sociale media. Dit jaar gingen de deelnemers op zoek naar krachtige verhalen over veerkracht: hoe gaan mensen om met grote veranderingen of tegenslagen en geven ze hun leven een andere wending.

Noëmi Plateau wint betaalde stage bij vrtnws

Winnares Noëmi Plateau maakte een Radio Eén-reportage over hoe militairen die fysiek of psychisch gewond geraken de draad weer oppikken na een levensingrijpende gebeurtenis. Samen met haar Franstalige medekandidate Lisa Beken, die met haar reportage de RTBF radioprijs wint, volgde ze de Belgische delegatie naar de Invictus Games, een sportevenement voor gewonde militairen en veteranen. Beide studentes winnen een betaalde stage van zes maanden bij respectievelijk VRT en RTBF.

Winnaars andere categoriën

Daarnaast werden nog verschillende andere prijzen uitgereikt. Annelies Haesbrouck (KU Leuven, campus Antwerpen) schreef in de krant Metro een artikel over slechtziende en blinde studenten. Langs Franstalige kant valt Pauline Denys (ULB) in de prijzen met een reportage in L’Avenir over artistieke tatoeages die littekens verbergen. Zij winnen een betaalde stage van een maand bij de respectieve media.

Annelies Haesbrouck en Lisa Neirynck (ULiège) worden beloond voor hun uitstekende samenwerking tijdens de wedstrijd. Ze winnen vliegtickets van de ondersteunende partner Brussels Airlines.

De Social Mediaprijs ten slotte gaat naar het duo Charles Gadeyne (Howest) en Gordon De Winter (Helha). Zij brachten een aantal boeiende posts en stories rond veerkracht in de sport op de socialemediakanalen van Belgodyssee en winnen een vorming bij Mediarte, het sociaal fonds van de audiovisuele sector.

Bron: Persbericht Koning Boudewijnstichting

Meer over Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt