woensdag 29 december 2021
29 december 2021

2021… het jaar van Niels, maar ook van Frank, Linda en Michel

29 december 2021 – Media zijn voortdurend in beweging. En ook de medewerkers blijven niet
stilzitten. Dit waren de opvallendste nieuwkomers, transfers en vertrekken.

Michel Wuyts op het WK in Leuven

Niels Destadsbader

Niels Destadsbader op het concert Sterker © VRT - JOPIX

De transfer van het jaar was die van Niels Destadsbader. Hij keerde terug naar het huis waar het voor hem allemaal begonnen is. De televisieplannen met Niels zijn volop in voorbereiding. 

De fans kunnen hem tussen kerst en nieuw al horen tijdens de Radio 2 Top 2000. De nieuwste show van Niels Destadsbader: Sterker,  is op oudejaarsavond te zien bij Eén. Voor het volledige concert kan je terecht op VRT NU. 

Sporza

Michel Wuyts werd 65 en gaat binnenkort met pensioen. Sporza laat Michel door niet één maar door drie cracks opvolgen. 

Renaat Schotte en Karl Vannieuwkerke Sofie Silbermann

Karl Vannieuwkerke zal de grote eendagswedstrijden, waaronder de klassiekers, voor zijn rekening nemen. Renaat Schotte wordt de man van de grote ronden en de rittenkoersen. En Ruben Van Gucht zal als stem bij het veldrijden en het vrouwenwielrennen klinken. Michel Wuyts neemt deze winter afscheid na het cyclocrossseizoen. 

Frank Raes met projectie van slogan "Bedankt Frank!" op achtergrond © VRT

Frank Raes geeft bij Extra Time de fakkel door, aan Aster Nzeyimana. Hiermee sluit hij een carrière van meer dan 40 jaar bij de publieke omroep af. Hij was het gezicht van Sport op Zaterdag, Sportmiddag, Sport Extra, Niet te Wissen, Sportweekend, De Jaren van Verstand, vele WK’s, EK’s en Olympische Spelen.

Nieuwe radiostemmen

Bij de VRT is er altijd plaats voor nieuw talent. Ook dit jaar zetten jonge mensen hun eerste stappen achter de microfoon.

Xavier Taveirne Sofie Silbermann
Leen De Witte

Xavier Taveirne ging zich op het nieuwe Laat concentreren. In zijn plaats kwam Leen De Witte De Ochtend  bij Radio 1 versterken. Ze doet dat samen met sterkhouder Benedikte Coussement. De andere week vormen Benedikte en Ruth Joos nog altijd een duo.

Thibault Christiaensen
Gloria en Sander

Ook bij Studio Brussel waren er nieuwe stemmen. Michèle Cuvelier staat op met Thibault Christiaensen, bekend van Equal Idiots en van zichzelf. Gloria Monserez loodst met Sander Vandenhende de luisteraars door de laatste uren van de dag.

Aaron Blommaert
Ann Reymen

Acteur Aaron Blommaert, die eerder al voor Ketnet werkte werd één van de MNM-stemmen in de late avond. Ann Reymen ruilde na 12 jaar MNM dan weer in voor Radio 2. 

Wissel van de wetstraat

Linda De Win

Linda De Win nam op de Vlaamse feestdag op een groots feest afscheid van de kijkers van Villa Politica. Goedele Devroy nam de estafette over.

Nieuwe filmman

Lieven Van Gils © VRT - Geert Van Hoeymissen

Vorig jaar moesten we noodgedwongen afscheid nemen van Ward Verrijcken. Sinds september neemt Lieven Van Gils de brede verslaggeving en duiding rond films, series en de fictiesector bij VRT NWS voor zijn rekening.

Nieuwe taaladviseur

Ruud en Geertje geven een workshop aan enkele jongeren

20 jaar was Ruud Hendrickx het vleesgeworden toonbeeld van klare taal bij de publieke omroep. Vanaf 2022 wordt hij als taaladviseur opgevolgd door Geertje Slangen. Zelf zal Ruud zich storten op de beroepsethiek. Hij neemt de fakkel over van Diane Waumans die in de loop 2022 met pensioen gaat. 

Ook met pensioen

Bart Stouten
Jan Ouvry © VRT - JOOST JOOSSEN
Viking Werner Van der Taelen

Afscheid nemen van je beroepscarrière in volle coronacrisis, het is niet leuk. Iedereen verwacht een mooi afscheid omringd door collega’s en vrienden. Dat kan nu even niet.

 
Tientallen medewerkers gingen het afgelopen jaar met pensioen, te veel om op te noemen.
Onder hen Klarapresentator en Proust-kenner Bart Stouten en voormalig journaalhoofdredacteur Jan Ouvry
En misschien herinner je je ook de viking die bij Blokken vaak door beeld liep. Dat was machinist Werner Van der Taelen, ook hij ging met pensioen.

Er waren ook wissels aan de top

Ricus Jansegers

Op 1 maart 2021 startte Ricus Jansegers als algemeen directeur Content. Hij geeft leiding aan alle radio- en televisiemakers met uitzondering van de medewerkers van VRT NWS en Sporza.

Lin Delcour en Lotte Vermeir © VRT - Geert Van Hoeymissen

Lotte Vermeir en Lin Delcour startten op 1 augustus als netmanager en adjunct-netmanager van Eén en Canvas.

Tom Peeters @SofieSilbermann

Tom Peeters werd op 6 december de nieuwe directeur Connectie bij de VRT. Hij geeft leiding aan het team dat het rijke aanbod van de verschillende merken van de publieke omroep op impactvolle manier tot bij de Vlaamse gebruiker brengt.

Karen Donders Sofie Silbermann

Karen Donders die op 1 februari 2021 startte als Algemeen directeur publieke opdracht nam vanaf 28 oktober ook de aansturing van de afdeling Talent en Organisatie (HR) over.

Raad van Bestuur

Luc Van den Brande

Ook bij de Raad van Bestuur zijn aanpassingen op til. Na 11 jaar neemt voorzitter Luc Van den Brande afscheid van de omroep. Hij wordt als bestuurder opgevolgd door Marc Declercq. Ook bestuurder Stefaan d’Haeze neemt afscheid. Op 17 december heeft de Vlaamse regering Frieda Brepoels voorgedragen als nieuwe voorzitter. Na de goedkeuring van de Algemene Vergadering van de VRT zal ze eind januari 2022 Luc Van den Brande opvolgen.

De VRT krijgt ook een nieuwe gemeenschapsafgevaardigde (ook wel eens regeringscommissaris genoemd): Elisabeth Matthys. Zij volgt Jeroen Tiebout op.

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Chloë van de Klantendienst: ‘Het gekrakeel kan maar bijdragen aan de Statler en Waldorf-status van José en Renaat’

Het ABC van VRT met de K van ... Klantendienst: “In 2023 alleen al behandelde de klantendienst in totaal 31.429 contacten”

Chloë van de Klantendienst: ‘Gelukkig is dit niet het soort lek waarover parlementaire vragen worden gesteld’

CIM-cijfers: Studio Brussel dendert stevig voort, sterk resultaat voor Radio2

Chloë van de Klantendienst: ‘Bij een nucleaire ramp ligt het antwoord van VRT in lijn met de Vlaamse Canon’

Jaarverslag 2023: een sterk rapport in een uitdagend jaar

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

Bijna 2000 nieuwsgierigen op VRT-werf