maandag 03 januari 2022
03 januari 2022

2021... het jaar exclusief online

3 januari 2022 – Nooit eerder produceerde de VRT zoveel audio en video die alleen voor het web bedoeld is. De podcasts schoten als paddenstoelen uit de mediagrond. 

© Geert Van Hoeymissen

Maar ook verschillende reeksen die exclusief op VRT NU staan zagen het levenslicht. 

Een eigenzinnige selectie.

Video

“VRT NU Original” Match

Een absurde, humoristische reeks met een twist: twintiger Stan (gespeeld  door Rob Van Impe ook gekend als Average Rob) wordt gevolgd door twee sportverslaggevers die elk aspect van zijn leven voorzien van commentaar. Hij kan hen niet zien of horen, maar ze bespreken vurig zijn tactiek, prestaties en fouten bij elke nieuwe uitdaging in zijn leven.

Nog het hele jaar beschikbaar op VRT NU

“VRT NU Original” Generation M: The story of my life

De reeks vertelt het waargebeurde verhaal van twee jongeren, die worstelden met de gevolgen van anorexia en van een ongeval onder invloed van drugs. Stukken uit hun leven zijn samen met hen gereconstrueerd en nagespeeld in straffe jongerenfictie. In de zetel bij Dorianne Aussems vertellen ze verder over wat er net te zien was.

Nog het hele jaar beschikbaar op VRT NU

“VRT NU Original” Bathroom stories

Beste vriendinnen Flo en Isa gaan samenwonen. De twintigers brengen veel tijd door in de badkamer, waar ze zichzelf en af en toe ook anderen pas echt leren kennen. De reeks werd bekroond met de Sabam for Cultureprijs op het Docville filmfestival in de categorie ‘Beste regisseur’ voor Eva Cools.

Nog het hele jaar beschikbaar op VRT NU.

Meer onverwacht

Iluna Planckaert en MNM-seksuologe Lotte Vanwezemael gaan met enkele jongeren dieper in op thema’s als verliefdheid, seksuele geaardheid en sexting.

Nog tot september beschikbaar op VRT NU.

First dates teens

Zo’n 1.300 zestien- tot achtienjarigen schreven zich in voor First dates teens. Ze deden dat vooral omwille van de date-ervaring zelf. Real life daten blijkt voor jongeren immers niet gemakkelijk in  steeds digitaler wordende tijden. Sommigen hebben nog nooit gedatet in een echt restaurant, of ze willen graag de “beroemde bediening” ontmoeten. Anderen willen hun grenzen verleggen of geven eerlijk toe dat ze “altijd op de foute vallen”.

Nog het hele jaar beschikbaar op VRT NU.

Canvas door de ogen van

Copyright © Robin Van Bambost

Canvas kijkt kritisch naar zichzelf door de ogen van Vlamingen van kleur.

Nog het hele jaar beschikbaar op VRT NU.

Gelauwerd

Linde

VRT

Dit is Linde Merckpoel en haar camera. Ze gaat achter de dingen aan die leven, die haar boeien en raken. Ze kijkt, stelt vragen, legt vast en filmt. Voor jou en misschien zelfs mét jou! Want vrienden van de video zijn altijd welkom met hun verhalen, zotte ideeën, vragen of problemen.

Heb je iets? Mailen naar linde@een.be! Linde werd vorig jaar genomineerd voor de Jamies 2020 in categorie Beste explainer.

Nog het hele jaar beschikbaar op VRT NU.

Faqda

Winnaar van de Jamies 2020 in de categorie ‘Best explainer’ was trouwens ook een VRT NU-reeks. In Faqda gaat Flo Windey op zoek naar antwoorden die ze zich tijdens het scrollen op het internet stelt. Vragen die je niet meteen in normale FAQ-lijsten terugvindt, maar er volgens Flo wel in thuis horen.

Nog het hele jaar beschikbaar op VRT NU

Hybride formats

Er zijn ook wat hybride formats. Reeksen die oorspronkelijk waren bedoeld om naar te luisteren of om naar te kijken. Maar die uiteindelijk beide ervaringen combineren.

Puur Hypothetisch

Puur Hypothetisch is een podcast waarin Fien Germijns en haar vaste club van zeveraars een geniaal antwoord bedenken op een debiele vraag. Ook te beleven met een talkshowervaring op VRT NU.  

Universiteit van Vlaanderen

De Vlaamse TED Talks. Vlaamse professoren vertellen in enkele minuten over hun onderzoeksdomein. Met thema’s als

  • Wat is nu eigenlijk het beste dieet?
  • Hoe vind je een goed lief op datingapps?
  • Word je kleinzerig van chips en chocola?
  • Hoe kan je sneller fietsen zonder harder te trappen?
  • Waarom voelen zoveel mensen zich niet goed in hun vel
  • En nog vele andere thema’s...

Toegankelijk, vaak prettig en altijd interessant. Te bekijken op VRT NU en nu ook te beluisteren als podcast.

De reeks won een Belgian Podcast Award in de categorie 'Techniek en wetenschap’. 

Een productie van de Universiteit van Vlaanderen in samenwerking met de 6 Vlaamse universiteiten, VRT/Radio 1 en Knack

De afspraak op vrijdag

De politieke week netjes neergelegd. Het kan nu ook met audio alleen. Beluister de commentaren van een journalist, een wetenschapper of analyst en een politicus over de voorbije week in de wet- en omliggende straten.

VRT NU, nu ook op Android-tv

Wist je dat je op de meeste Android-tv’s versie 8.0 of hoger VRT NU via een TV-app kan bekijken? Het kan ook via de meest recente boxen van Telenet en Proximus.

Audio

Iets bijleren. Of je gewoon amuseren? Het kan bij het ruime podcastaanbod. Een selectie.

Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT)

In de podcast Plan B gaan de politieke journalisten Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT) elke week op zoek naar de verschillen én de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België.

Unlabeled: Elian Pergola is een jongerenambassadeur van De Warmste Week 2021. Hij gaat in gesprek met andere jongeren over labels en hoe die te doorprikken. Terug te vinden in de luisterzones van  MNM én StuBru.

In Het Mirakel van Schuman gaan professor Hendrik Vos en Sven Speybrouck op road trip door de geschiedenis van de Europese Unie.

In Bless The Mess nemen Kawtar Ehlalouch en Anushka Melkonian de luisteraars mee in de wereld van jongeren en stellen zich vragen over jong zijn en volwassen worden. 

Reve tot leven. Waarin schuilt de magie waarmee Gerard Reve ooit generaties betoverde? Reve-liefhebber Lieven Vandenhaute gaat op zoek naar antwoorden. 

Marc Van de Looverbosch in het Vlaams Parlement © VRT

In De Voorzitters gaat oud-politiek journalist Marc Van de Looverbosch op pad met de vier (oud-)voorzitters van het Vlaams Parlement.

In de podcast Snapt ge mij nu? gaat  journaliste Aurélie Boffé  in gesprek met jonge twintigers over actuele onderwerpen die polariseren, zoals het Covid Safe Ticket. 

In Ouder, gaat Raf Njotea samen met zijn goede vriend Lander Kennis op zoek naar het migratieverhaal van zijn vader. Want wat als je vader niet is wie je altijd dacht dat hij was?

Leven en lijden van Godfried Bomans: In 2001 maakte Klara een 10-delige serie over Godfried Bomans samen met een hele schare aan bekende vertellers: van Jeroen Brouwers over Guy Mortier, Hugo Matthijsen, Youp van ’t Hek, Jaap Kruithof, Lea, en vele anderen.  

En er is ook fictie

Voor de kinderen is er 3Hz: Het mysterie van de Celestine. De bunch vertrekt met de mama’s van Noor op weekend naar zee. Ze verblijven in een oude boot, de Celestine. Al snel pikt de walkman iets op en vindt Sammy een mysterieus kistje. De vrienden Felix, Noor, Sammy en Ella komen in een onverwacht spannend avontuur terecht.

Splinternieuw: Parallel

  • Leidde Sandra Kim jarenlang een dubbelleven als spion van de KGB? 
  • Werd in 1968 per ongeluk een zomer lang het homohuwelijk gelegaliseerd? 
  • En was de BRTN maandenlang het slachtoffer van een slinkse chantage? 

Het antwoord ontdek je in de podcast Parallel, een  vijfdelige documentairereeks van Radio 1. Parallel brengt de belangrijkste gebeurtenissen uit de Belgische geschiedenis... Met alternatieve feiten.

Meer over onze podcasts

Dossier: Digitalisering

Meer over Podcast

Het nieuwe seizoen van 'Leesbaar'

Radio 1 viert Tom Lanoye met podcast 'Viva Lanoye'

VRT NWS-podcast ‘Waar is Zuster Gabrielle?’ haalt 1 miljoen starts en verplettert VRT-podcastrecord

Studio Brussel lanceert podcast 'Quiz quiz hoera!'

Sandermans Zaken: nieuwe MNM-podcast duikt in smartphones van BV’s

Hang aan Johan Op de Beecks lippen met tweede deel van 'De Franse Revolutie'

Sporza lanceert nieuwe podcast Wielerclub Wattage

'Waar is zuster Gabrielle?': VRT NWS onderzoekt verdwijningszaak uit 1982