maandag 17 januari 2022
17 januari 2022

VRT pakt uit met innovatieve virtuele producties

Maandag 17 januari 2022 - Deze week starten drie nieuwe virtuele producties op de VRT. Daarmee zet de publieke omroep in op een efficiënter, creatiever en innovatief aanbod voor de Vlaming.

Aster Nzeyimana presenteert Extra Time in een gloednieuwe studio.

Deze week starten drie nieuwe virtuele producties op de VRT. Canvas geeft vanavond het startschot van een nieuw Extra Time-seizoen met Aster Nzeyimana als presentator in een gloednieuwe studio. Extra Time is voor de VRT de eerste live talkshow die volledig uitgezonden wordt in een nieuwe virtuele studio. Dat betekent dat het fysieke decor plaats ruilt voor een green key achtergrond die volledig virtueel wordt ingevuld. Daarnaast verkent de VRT ook de mogelijkheden van virtuele producties voor een jonger publiek. Op woensdag start een nieuw interactief Ketnet-programma: de Peetie Club. Beide producties maken gebruik van gaming technologie om de virtuele studio aan te sturen. Ook radiozender MNM experimenteert vanaf morgen in dezelfde virtuele omgeving met een gloednieuw spannend project.

We zetten deze weken belangrijke stappen op dat vlak met virtuele producties en een softwaregebaseerde aanpak."

Stijn Lehaen, Directeur Technologie & Infrastructuur

Stijn Lehaen, Directeur Technologie & Infrastructuur: “Bij de VRT innoveren we niet alleen op het vlak van welke content we maken, maar ook hoe we dat doen. We zetten deze weken belangrijke stappen op dat vlak met virtuele producties en een softwaregebaseerde aanpak. Het is daarbij interessant om zien dat technologische ontwikkelingen in andere industrieën, zoals de gaming sector, steeds vaker een katalysator zijn voor media. Hiermee zetten we in op een efficiënter, creatiever en innovatief aanbod voor de Vlaming.”

Extra Time

Frank Raes geeft vanavond de fakkel door aan Aster Nzeyimana nadat hij meer dan tien jaar de presentatie van Extra Time op zich nam. Ook de studio is nieuw: er werd een volledige green key studio gebouwd. Aster en zijn gasten presenteren de show in een virtuele omgeving. De achtergrond wordt gecreëerd aan de hand van gamingsoftware waardoor het lijkt alsof ze in een echt decor plaatsnemen. Dat is uniek voor een live talkshow, aangezien alle sprekers aan een tafel zitten en het virtuele decor zich voortdurend aanpast aan de camera's rondom hen. Een stuk dynamischer dan andere producties.

Extra Time: vanaf maandag 17 januari omstreeks 22.10 uur op Canvas en VRT NU.

© VRT
Extra Time wordt een virtuele productie die wordt uitgezonden vanuit een volledige green key studio.

Peetie Club

Met de Peetie Club lanceert de VRT het eerste kinderprogramma met avatars in een virtuele omgeving. De Peetie Club is een online liveshow op woensdagavond waarin Ketnetters via hun webcam in interactie kunnen gaan met de 'Peeties', een groep digitale figuren. Tijdens de show motiveren deze Peeties hen om onder andere video's te delen, spelletjes te spelen of offline hobby's uit te oefenen. Ze worden ontvangen door één van de Ketnet-wrappers die hen voorstelt aan een volledig virtuele wereld vol avatars. Ook die avatars zijn innovatief op de VRT. Tijdens het inspreken van de stemmen worden de gezichten van de stemacteurs live getraceerd. Zo worden de mond- en andere bewegingen live overgenomen door de avatars. Daarnaast kunnen de acteurs tegelijkertijd ook de emoties en andere handelingen van de avatars besturen, zoals zwaaien of springen. Deze live animatie is een primeur voor de VRT.

Ketnet is al jaar en dag pionier wat betreft innovatie, zo was het Gala van de Gouden K's 2020 een wereldprimeur met de eerste liveshow met XR-technologie.

De Peetie Club: vanaf woensdag 19 januari vanaf 18.30 uur via Ketnet.be en in de Ketnet-app.

Ketnetwrapper Sien Wynants in de virtuele studio van de Peetie Club. © VRT
De regie van de Peetie Club. © VRT

Meer over Innovatie

Digitale Duik: onderzoek ontcijfert belang van digitale inclusie

Feit of fictie: AI als tool om te factchecken

Shot by AI: AI is voor creatieve mediamakers een grote kans

Het ABC van VRT Sandbox

VRT helpt jonge productiehuizen en tech start-ups bij hun eerste stappen en internationale doorstart

VRT op FTI: een overzicht van innovatie in media

VRT-componist Bart Ketelaere: "Op 5 minuten laat ik een AI-stem zingen over eenhoorns en loempia's"

Iedereen mee, tot in de pixels