donderdag 03 maart 2022
03 maart 2022

Dieter Coppens en acht mensen met jongdementie openen 'Restaurant Misverstand'

3 maart 2022 - Vanaf 16 maart opent Dieter Coppens elke woensdag de deuren van het nieuwe Restaurant Misverstand op Eén: het eerste restaurant in België waar het voltallige personeel de diagnose jongdementie heeft. 

De deelnemers van Restaurant Misverstand Nattida-Jayne Kanyachalao

Door hun ziekte krijgen mensen met jongdementie vaak te maken met onbegrip. Daarnaast moeten ze vaak verplicht stoppen met werken, waardoor hun zelfvertrouwen een deuk krijgt. Daar wil Restaurant Misverstand verandering in brengen: door de buitenwereld te tonen wat ze wél nog kunnen. Natuurlijk zal niet alles van een leien dakje lopen, want geen enkele medewerker heeft al ervaring in de horeca. Maar fouten maken kan in dit restaurant geen kwaad. Er is ook ruimte voor verdriet en bovenal vinden ze steun en begrip bij elkaar, bij Dieter, bij chef-kok Seppe Nobels en bij experte Anouck de Bruijn van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen.

Bij het woord 'dementie' denken we vaak aan oudere mensen die vergeetachtig zijn. Maar helaas worden ook mensen op jonge leeftijd met deze ziekte geconfronteerd."

Dieter Coppens steekt mee de handen uit de mouwen om samen met zijn acht collega’s een succes te maken van Restaurant Misverstand: "Bij het woord 'dementie' denken we vaak aan oudere mensen die vergeetachtig zijn. Maar helaas worden ook mensen op jonge leeftijd met deze ziekte geconfronteerd. Opeens moet je stoppen met werken, verlies je  een stuk onafhankelijkheid maar ook beetje bij beetje jezelf.  Dat moet ontzettend zwaar zijn, ook voor hun omgeving. Mijn beide grootmoeders kregen Alzheimer op latere leeftijd. Ik heb dus van dichtbij meegemaakt wat dat met iemand doet. Met Restaurant misverstand willen we laten zien wat onze medewerkers wel nog kunnen. Ik kijk er ontzettend naar uit om met mijn acht collega's het restaurant in goede banen te leiden."

De voltallige keukenbrigade en het bedieningspersoneel van Restaurant Misverstand is tussen 46 en 64 jaar jong. Doordat ze allemaal symptomen hadden voor de leeftijd van 65 jaar, kregen ze de diagnose van jongdementie. Zeven van hen hebben de ziekte van Alzheimer - de meest voorkomende vorm van dementie - en één persoon heeft frontotemporale dementie (FTD).

En ze zijn niet alleen: in Vlaanderen hebben naar schatting meer dan 125.000 mensen de hersenziekte dementie. Bijna 7.000 mensen daarvan zijn jonger dan 65 jaar. Hun geheugen, spraak en vaardigheden gaan langzaam achteruit. De buitenwereld weet vaak niet hoe ze met mensen met dementie moet omgaan of wat de ziekte eigenlijk inhoudt.

Begeleiding voor en achter de schermen

Voltallige ploeg in het restaurant Nattida-Jayne Kanyachalao

De keuken en zaal van Restaurant Misverstand worden aangepast zodat de acht medewerkers er in optimale omstandigheden kunnen werken. Zij worden daarnaast voor en achter de schermen begeleid door Anouck de Bruijn, coördinator van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen.

“Door hun werk in het restaurant hopen we dat de medewerkers in dit stadium van de ziekte meer zelfvertrouwen krijgen. Met Restaurant Misverstand willen we de samenleving tonen dat het leven niet stopt na de diagnose dementie, en dat er - mits een goede begeleiding - nog veel mogelijk is.”

Chef Seppe Nobels

Seppe Nobels kijkt toe hoe deelnemers aan het werk zijn Nattida-Jayne Kanyachalao

Het spreekt voor zich dat er in Restaurant Misverstand fouten worden gemaakt: verkeerde bestellingen, problemen in de keuken, niet op de juiste woorden komen ... Maar chef Seppe Nobels is altijd in de buurt om de medewerkers te ondersteunen waar nodig. Hij en de medewerkers kunnen in de keuken ook rekenen op hulpchef Romina.

Seppe Nobels heeft zijn sporen al verdiend als sociaal ondernemer met onder meer zijn project Instroom, een restaurant op het Antwerpse Eilandje waar de keukenbrigade bestaat uit anderstalige nieuwkomers. Seppes grootvader had ook dementie en de chef is dan ook trots dat hij aan het roer staat in Restaurant Misverstand.

Seppe Nobels: “In al mijn restaurants vind ik het belangrijk diversiteit in mijn teams te hebben. Lekker en gezond eten verbindt mensen van alle soorten. Als het personeel gemotiveerd is, doet het er niet toe wat hun achtergrond is. En deze mensen, met jongdementie, zijn supergemotiveerd. Ze zijn het kloppende hart van Restaurant Misverstand.”

Restaurant Misverstand: vanaf 16 maart elke woensdag om 20.35 uur op Eén en via VRT NU.

Restaurant Misverstand opende zijn deuren in het bruisende hart van Mechelen.

Restaurant Misverstand is een programma van Roses Are Blue voor Eén, in samenwerking met Alzheimer Liga Vlaanderen.

Dossier: Gemeenschapsvorming

Meer over Gemeenschapsvorming

De Warmste Week vlamt opnieuw in Brugge

VRT en Pommelien Thijs waarschuwen iedereen voor gsm-gebruik in het verkeer

я вдома / Ik ben thuis

2021… een jaar met maatschappelijke relevantie

Indrukwekkende editie van De Warmste Week zamelt 8.790.633 euro in voor opgroeien zonder zorgen

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”

Live-ondertiteling met AI maakt De Warmste Week toegankelijker

Een toegankelijke publieke omroep is goed voor iedereen