donderdag 03 maart 2022
03 maart 2022

VRT-toren kleurt blauw-geel voor Oekraïne

3 maart 2022 - De toren aan de Reyerslaan kleurt deze week blauw-geel. Met deze symbolische daad tonen de VRT en de RTBF hun solidariteit met de Oekraïense bevolking. 

VRT ingang met toren in geel en blauw

Er  woedt een oorlog in Europa en dat laat ook ons niet koud. De iconische Reyerstoren voor de VRT- en RTBF-gebouwen zal deze week blauw en geel oplichten als teken van solidariteit met Oekraïne. 

Tegelijk worden er ook tal van initiatieven genomen om de Oekraïense bevolking daadwerkelijk te steunen.

Zo zet de VRT - samen met DPG Media en SBS - mee de schouders onder de steunactie van Consortium 12-12 voor Oekraïne. De televisie- en radiozenders zullen vanaf donderdagochtend dezelfde spot uitzenden, waarin wordt opgeroepen om te storten voor de slachtoffers van de oorlog.

Op vrijdagochtend  4 maart om 8.45 uur draaiden de radiostations van VRT, DPG Media, SBS en veel lokale radio’s ‘Give Peace a Chance’ van John Lennon. Ze sloten zich hiermee aan bij een grote Europese actie, collega-zenders over heel Europa spelen dan dit nummer als een oproep voor vrede.

Videospeler inladen...

Radio 2 roept via haar actie Wéldoeners op tot solidariteit. Op radio2.be staan alle mogelijke manieren om te helpen gebundeld: financiële, materieel en logistiek.

Op vrijdag 11 maart maakt Klara van het programma Ampersand een vredesuitzending. De oorlog laat niemand onberoerd. Ook de culturele wereld is in shock. Zowel Oekraïense als Russische componisten, muzikanten en artiesten roepen op tot vrede. Presentatrice Tine De Donder deelt hun boodschap en speelt hun muziek. Via de Klara-app kun je ook zelf je verhaal en gevoelens kwijt.

Steunactie van Consortium 12-12

Europese publieke omroepen in actie

VRT toren in geel en blauw

En ook publieke omroepen uit heel Europa nemen bijzondere initiatieven. 

  • De European Broadcasting Union (EBU) zorgt voor technische ondersteuning zodat de Oekraïense omroep UA:PBC kan blijven uitzenden. 
  • Tsjechië, Polen, Roemenië, Bulgarije, Litouwen en Radio France Internationale zenden de programma’s van UA:PBC-radio uit via het internet.
  • BBC lanceert twee nieuwe kortegolffrequenties die vier uur per dag nieuws uit Oekraïne uitzenden, als aanvulling op BBC News. 
  • De Georgische televisie GPB opent een telefoonlijn waar Oekraïners in eigen land terecht kunnen voor informatie.
  • De Tsjechische radio en symfonisch orkest organiseren een concert ten voordelen van Ukraine - People in Need, en ook Finland, Frankrijk, Letland, Litouwen en Polen organiseren benefietconcerten. 
  • En onder meer de Estse, Georgische, Hongaarse, Italiaanse en Tsjechische omroepen organiseren een groot televisie-evenement dat oproept om te storten voor de slachtoffers van de oorlog.
Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

CIM-cijfers: verdere groei voor Studio Brussel, sterke cijfers voor Radio 1

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’

Chloë van de Klantendienst: ‘Als roepen en tieren slecht zou zijn voor je hart, dan had de farmaceutische industrie Kamp Waes gesponsord’

Chloë van de Klantendienst: ‘Maak eens grappen over andere ‘proventies’, Bart’

Thuis blijft ook even thuis

Chloë van de Klantendienst: ‘We willen het weer zien. Niet je hond, 4x4 of kleinkinderen’

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”

Chloë van de Klantendienst: ‘Voorlopig hebben we geen andere klachten over dit vleselijk aspect ontvangen’