donderdag 03 maart 2022
03 maart 2022

VRT-toren kleurt blauw-geel voor Oekraïne

3 maart 2022 - De toren aan de Reyerslaan kleurt deze week blauw-geel. Met deze symbolische daad tonen de VRT en de RTBF hun solidariteit met de Oekraïense bevolking. 

VRT ingang met toren in geel en blauw

Er  woedt een oorlog in Europa en dat laat ook ons niet koud. De iconische Reyerstoren voor de VRT- en RTBF-gebouwen zal deze week blauw en geel oplichten als teken van solidariteit met Oekraïne. 

Tegelijk worden er ook tal van initiatieven genomen om de Oekraïense bevolking daadwerkelijk te steunen.

Zo zet de VRT - samen met DPG Media en SBS - mee de schouders onder de steunactie van Consortium 12-12 voor Oekraïne. De televisie- en radiozenders zullen vanaf donderdagochtend dezelfde spot uitzenden, waarin wordt opgeroepen om te storten voor de slachtoffers van de oorlog.

Op vrijdagochtend  4 maart om 8.45 uur draaiden de radiostations van VRT, DPG Media, SBS en veel lokale radio’s ‘Give Peace a Chance’ van John Lennon. Ze sloten zich hiermee aan bij een grote Europese actie, collega-zenders over heel Europa spelen dan dit nummer als een oproep voor vrede.

Videospeler inladen...

Radio 2 roept via haar actie Wéldoeners op tot solidariteit. Op radio2.be staan alle mogelijke manieren om te helpen gebundeld: financiële, materieel en logistiek.

Op vrijdag 11 maart maakt Klara van het programma Ampersand een vredesuitzending. De oorlog laat niemand onberoerd. Ook de culturele wereld is in shock. Zowel Oekraïense als Russische componisten, muzikanten en artiesten roepen op tot vrede. Presentatrice Tine De Donder deelt hun boodschap en speelt hun muziek. Via de Klara-app kun je ook zelf je verhaal en gevoelens kwijt.

Steunactie van Consortium 12-12

Europese publieke omroepen in actie

VRT toren in geel en blauw

En ook publieke omroepen uit heel Europa nemen bijzondere initiatieven. 

  • De European Broadcasting Union (EBU) zorgt voor technische ondersteuning zodat de Oekraïense omroep UA:PBC kan blijven uitzenden. 
  • Tsjechië, Polen, Roemenië, Bulgarije, Litouwen en Radio France Internationale zenden de programma’s van UA:PBC-radio uit via het internet.
  • BBC lanceert twee nieuwe kortegolffrequenties die vier uur per dag nieuws uit Oekraïne uitzenden, als aanvulling op BBC News. 
  • De Georgische televisie GPB opent een telefoonlijn waar Oekraïners in eigen land terecht kunnen voor informatie.
  • De Tsjechische radio en symfonisch orkest organiseren een concert ten voordelen van Ukraine - People in Need, en ook Finland, Frankrijk, Letland, Litouwen en Polen organiseren benefietconcerten. 
  • En onder meer de Estse, Georgische, Hongaarse, Italiaanse en Tsjechische omroepen organiseren een groot televisie-evenement dat oproept om te storten voor de slachtoffers van de oorlog.
Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

CIM-cijfers: Studio Brussel dendert stevig voort, sterk resultaat voor Radio2

Het ABC van VRT met de K van ... Klantendienst: “In 2023 alleen al behandelde de klantendienst in totaal 31.429 contacten”

Chloë van de Klantendienst: ‘Bij een nucleaire ramp ligt het antwoord van VRT in lijn met de Vlaamse Canon’

Jaarverslag 2023: een sterk rapport in een uitdagend jaar

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

Bijna 2000 nieuwsgierigen op VRT-werf

Een dag van hoofdwerfleider Frederik op de VRT-werf

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’