vrijdag 04 maart 2022
04 maart 2022

Radio 2 vindt meer dan 1.000 nieuwe Wéldoeners

4 maart 2022 – Radio 2 Wéldoeners zit erop. In totaal gaven meer dan 1.000 luisteraars zich op als nieuwe vrijwilliger. Een hele reeks Radio 2-stemmen, bekende gezichten en zelfs alle Vlaamse partijvoorzitters staken afgelopen week hun handen uit de mouwen.

Ann Reymen

Door het aanhoudende geweld in Oekraïne lanceerden Radio 2 en het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk ook een Wéldoeners voor Oekraïne. Luisteraars met een groot solidariteitshart kunnen zich nog steeds opgeven om lokale besturen in Oekraïne te helpen. Ook bestaande organisaties kunnen via weldoeners.be om hulp vragen.

Bekend Vlaanderen in beweging

David Van Ooteghem vervulde afgelopen week samen met een hele reeks Radio 2-collega's verschillende vacatures op verschillende locaties. Onder meer Kim Debrie, Siska Schoeters, Daan Masset, Benjamien Schollaert en Cathérine Vandoorne gingen aan de slag.

Ook Gers Pardoel, Peter Vanlaet, Saartje Vandendriessche en Koen Crucke vrijwilligden mee. Tot zelfs alle Vlaamse partijvoorzitters. Zo droegen Joachim Coens, Egbert Lachaert, Bart De Wever, Tom Van Grieken, Connor Rouseau, Raoul Hedenbouw en Meyrem Almaci elk hun steentje bij.

Ik heb deze week mensen ontmoet die nog nooit vrijwilligerswerk hadden gedaan en het zo tof vonden dat ze het zullen blijven doen!"

David Van Ooteghem
David Van Ooteghem en Gers Pardoel

David Van Ooteghem: "Ik heb deze week mensen ontmoet die nog nooit vrijwilligerswerk hadden gedaan en het zo tof vonden dat ze het zullen blijven doen! Heel mooi ook om te zien met hoeveel enthousiasme onze luisteraars deze week de handen uit de mouwen hebben gestoken."

Enkele hoogtepunten

 • Kim Debrie ging vogelkooien uitkuisen en een vogel vrijlaten bij VOC Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Malderen.
 • Erhan Demirci ging met David het water op om het kanaal in Brussel properder te maken bij Canal it up.
 • Verkeersman Hajo Beeckman verzorgde katten bij Zwerfkat Wommelgem.
 • Siska Schoeters volgde mee een training om een assistentiehond op te leiden bij Canisha vzw.
 • Joachim Coens werkte mee in de bar van Dienstencentrum Den Hoek in Westkapelle.
 • Raoul Hedenbouw reed voor vzw Axi met een riksja senioren rond in Antwerpen.
 • Tom Van Grieken werd vrijwilliger bij vzw Allemaal Poezen in Kruibeke.
 • Gers Pardoel en David gingen langs bij kinderkamp Roeland vzw waar kinderen met een migratieachtergrond Nederlands leren.
 • Conner Rouseau ging koffie en cava schenken bij Castrohof in Sint-Niklaas. 
 • Koen Crucke en David gingen naar het Jan Yperman Ziekenhuis om mensen aan de nierdialyse te entertainen.
 • Bart De Wever ging in de tuin werken bij De Hofkamer in Antwerpen.
 • Sandra Bekkari trok naar de voedselbank in Oost-Vlaanderen om voedselpakketten te verdelen.
 • Egbert Lachaert ging koekjes bakken bij Ankerpunt Heverlee, een organisatie die zich inzet voor kinderen jongeren en hun gezinnen.
 • Saartje Vandendriessche en David gingen in een depot mee sorteren bij Help Oekraïne Edegem.
 • Meyrem Almaci doet vrijwilligerswerk bij MIWA in Sint Niklaas waar ze zwerfvuil mee opruimt.

 

 

1.000ste vrijwilliger

David Van Ooteghem ging deze namiddag langs bij Csilla Kobzos, de 1.000ste vrijwilliger die zich inschreef op weldoeners.be. Zij mocht samen met haar dochter Katalin een Wéldoeners-trofee in ontvangst nemen. 

Csilla Kobzos: "Ik ben destijds ook als vluchteling naar België gekomen vanuit ex-Joegoslavië (Hongaarse minderheid). Via Radio 2 Wéldoeners zou ik graag mijn steentje bijdragen om de Oekraïners te helpen."

Csilla met dochter Katalin

Csilla met dochter Katalin

Radio 2 Weldoeners: doe mee, zoek een geschikte vacature en stel je kandidaat op weldoeners.be.

 

Partijvoorzitters getuigen

Joachim Coens bij dienstencentrum Den Hoek: "Vrijwilligerswerk is een tweerichtingsverkeer"

Alle partijvoorzitters zetten zich deze week in voor de Week van de Vrijwilliger. Joachim Coens, voorzitter van CD&V, gaat langs bij dienstencentrum Den Hoek in Westkapelle. Hij mag soep opdienen en slaat er een praatje met de bewoners. In Den Hoek kennen heel wat mensen de mama van Joachim, een extra reden voor hem om zaterdag nog eens terug te gaan. Wie weet wat komt hij nog te weten!

Conner Rousseau bij Castrohof: "Ik ben de koffieheer, maar ook de cavaheer"

We zoeken 1000 wéldoeners, 1000 mensen die twee uur willen vrijwilligen. Onze Radio 2-presentatoren doen mee, maar ook de Vlaamse partijvoorzitters. Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, gaat langs bij Castrohof in Sint-Niklaas. Hier worden de vrijwilligers van de CM in de watten gelegd. Conner slaat een babbeltje met de medewerkers en gaat rond met koffie of is het toch eerder cava?

Tom Van Grieken bij vzw Allemaal Poezen: "Ze worden hier met veel liefde en warmte gehuisvest"

Niet alleen onze Radio 2-presentatoren steken de handen uit de mouwen tijdens de Week van de Vrijwilliger. Ook alle Vlaamse partijvoorzitters gaan vrijwilligen. Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, gaat langs bij vzw Allemaal Poezen. De vzw vangt 50 poezen op. Sommige verblijven hier permanent, andere kunnen worden geadopteerd. Tom mag mee de koten van de katjes proper maken.

Egbert Lachaert bij Ankerpunt vzw: "Heerlijke koekjes gemaakt met de kinderen hier"

Partijvoorzitter Egbert Lachaert van Open VLD gaat langs bij het Ankerpunt in Heverlee. Zij zetten zich in voor het welzijn van kinderen en hun gezinnen. Tijdens de krokusvakantie is er een kampje en Egbert gaat mee koekjes bakken en kleuren met de kinderen.

Bart De Wever bij De Hofkamer: "In de aarde werken geeft heel veel mentale rust"

In de Week van de Vrijwilliger dragen ook de partijvoorzitters hun steentje bij. Bart De Wever, voorzitter van N-VA, gaat langs bij De Hofkamer. Het is een stuk erfgoed in Antwerpen waar ze een botanische tuin aanleggen. Bart De Wever gaat mee vrijwilligen en mag de wortels van de bomen uitgraven.

Raoul Hedebouw op een riksja: "Het is echt ambiance en alle mensen zwaaien"

Radio 2-presentatoren en al meer dan 800 wéldoeners zetten zich deze week in voor vrijwilligerswerk. Maar ook alle Vlaamse partijvoorzitters doen mee! Raoul Hedebouw, voorzitter van PVDA, gaat fietsen met een riksja met mensen uit een woonzorgcentrum. Een riksja? Dit is een fiets met een soort van bak vooraan waarin mensen kunnen zitten. Raoul gaat op pad door de Antwerpse straten met Eugène en Paula. Een leuke fietstocht maken in Antwerpen met minder mobiele mensen helemaal jouw ding? Schrijf je in via weldoeners.be!

 

Dossier: Gemeenschapsvorming

Meer over Gemeenschapsvorming

De Warmste Week vlamt opnieuw in Brugge

VRT en Pommelien Thijs waarschuwen iedereen voor gsm-gebruik in het verkeer

я вдома / Ik ben thuis

2021… een jaar met maatschappelijke relevantie

Indrukwekkende editie van De Warmste Week zamelt 8.790.633 euro in voor opgroeien zonder zorgen

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”

Live-ondertiteling met AI maakt De Warmste Week toegankelijker

Een toegankelijke publieke omroep is goed voor iedereen