dinsdag 08 maart 2022
08 maart 2022

Arnout Hauben op voettocht door de geschiedenis van België en Nederland

8 maart 2022 - Arnout Hauben vertrekt met Dwars door de Lage Landen op een nieuw wandelavontuur door België én Nederland. Hij stapt van Oostende naar Pieterburen, in het uiterste noorden van Nederland, samen met zijn vrienden Philippe Niclaes en Ruben Callens.

Arnout, Philippe en Ruben gaan de ondergaande zon tegemoet

Langs Grote Routepaden stappen de vrienden door Vlaanderen, van Oostende tot Limburg. Eenmaal over de grens volgen ze het Pieterpad. Die iconische wandelroute leidt hen vanuit Maastricht door het voor velen nog onbekende oosten van Nederland naar Pieterburen. 

Dwars door De Lage Landen is opgenomen in de zomer van 2021. Tijdens de 900 kilometer lange tocht spreekt Arnout in zijn gekende stijl, gepassioneerd door menselijke verhalen en geschiedenis, met de mensen die hij tegenkomt en gaat hij op zoek naar de verhalen die onze streken kleur hebben gegeven. 

De soundtrack van het programma bestaat enkel uit muziek met wortels in de Lage Landen. De reeks wordt ook zo goed als simultaan uitgezonden in Vlaanderen en Nederland. Eén en VRT NU starten op maandag 21 maart, het Nederlandse NPO2 volgt een dag later, op 22 maart.

Dwars door de Lage Landen is vanaf maandag 21 maart om 20.40 uur te zien op Eén en via VRT NU.

Aflevering 1: De Vlaamse polders (21/3)

Ruben en Arnout aan de barbecue

Arnout start zijn nieuwe avontuur op het strand van Oostende, aan de alom bekende Vistrap. Hier meren de vissers aan na een nacht op zee. Arnout ontmoet er een visverkoopster met een bijzonder verhaal. Daarna trekt hij verder door onze Vlaamse polders.

In Meetkerke maakt Arnout kennis met Amedé die heel zijn leven pompist was. Amedé pompte het water uit de polders om land te winnen op de zee. Arnout heeft een verrassing voor Amedé. Met een speciale bril kan de pompist op rust meekijken door de drone van Ruben die over de polders vliegt.  

Daarna gaat de tocht verder over Brugge en langs de Belgisch-Nederlandse grens waar smokkelverhalen van weleer voor het oprapen liggen.

Aflevering 2: Antwerpen, parel aan de Schelde (28/3)

De vrienden met twee oudere zonnekloppers op het strand van Sint Anneke

In deze aflevering trekken Arnout en zijn vrienden door het Waasland richting Antwerpen, de grootste stad op hun route door de Lage Landen. In Klinge komen ze voorbij een stukje van de Dodendraad. Een restant van de elektrische versperring die België en Nederland van elkaar scheidde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze ontmoeten er David voor wie de oorlog nooit veraf is.

Op Linkeroever rusten ze uit op het wereldberoemde strand van Sint-Anneke. De vaste badgasten zorgen er voor een warm welkom. In de catacomben van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen ontdekt Arnout een unieke kunstschat die vertelt over de rijkdom van de stad. De tocht gaat verder langs Schoten en Schilde.

Aflevering 3: Door de (w)arme Kempen (4/4)

Op een wandelpad naast de kleine Nete

Arnout, Philippe en Ruben doorkruisen de zanderige Kempen. Bij de Kleine Nete komen ze voorbij een krabbenvangstation. De afgelopen jaren werden er al meer dan een miljoen Chinese wolhandkrabben gevangen. Wanneer Arnout de val opent, kan hij zijn ogen niet geloven. Nadien gaat Arnout op bezoek bij enkele oude kameraden in Geel: Rob en Eddy. Vijftien jaar geleden maakte hij een documentaire over de gezinsverpleging in Geel waarin het tweetal een hoofdrol speelde.

In de abdij van Tongerlo staat Arnout oog en oog met Het Laatste Avondmaal van Da Vinci. Even verderop in Westerlo ontmoet hij een echte prins die hem uitnodigt in zijn kasteel. De voorvaderen van prins Simon de Merode blijken een belangrijke rol gespeeld te hebben bij het ontstaan van België. De tocht door de katholieke Kempen kan niet anders dan eindigen in het bekendste bedevaartsoord van België: Scherpenheuvel.

Aflevering 4: Limburg, de groene long van Vlaanderen (11/4)

Arnout met kolenboer Jan Bergmans voor een berg steenkolen

Arnout is aangekomen in Diest waar hij op zoek gaat naar het graf van een vergeten prins van Oranje. Even verder stapt hij het groene Limburg binnen. Een kapelletje hoog in de Duizendjarige eik herinnert aan een bijzonder verhaal uit de Eerste Wereldoorlog.

In Bolderberg logeren Arnout, Ruben en Philippe in het hotel dat in de jaren zeventig het decor vormde van de grootste kunstroof uit de geschiedenis van de Lage Landen. In Genk duikt Arnout dan weer het mijnverleden in. Hij maakt kennis met de allerlaatste kolenboer die de allerlaatste zakken échte Limburgse steenkool bewaart.

Aflevering 5: Nederlands-Limburg, een land apart (18/4)

Arnout met Mientje aan een oorlogsmonument

Arnout, Ruben en Philippe steken de grens met Nederland over en komen aan in Nederlands Limburg. Ze beklimmen de Sint-Pietersberg in Maastricht waar ze aansluiting vinden op het Pieterpad. Een pad dat ze 500 kilometer lang zullen volgen tot in het uiterste noorden van Nederland. Toen België zich in 1830 afscheurde van Nederland palmde het Belgische leger heel Limburg in. Dat lukte niet helemaal omdat de Nederlanders zich bleven verzetten in de forten rond Maastricht. Arnout verkent het Fort Sint Pieter en ontdekt een labyrint van ondergrondse tunnels.

De drie vrienden trekken verder naar Sittard, de geboortestad van Toon Hermans. Ook Arnout blijkt er vergeten roots te hebben. Verderop in het kleine Montfort ontmoet hij Mientje. Zij herinnert zich als de dag van gisteren hoe een zwaar bombardement aan het einde van de Tweede Wereldoorlog haar leven voorgoed veranderde. Arnout, Ruben en Philippe wandelen daarna verder langs de Duitse grens en schuilen voor de regen in een schuur.

Aflevering 6: Over de grote rivieren (25/4)

Arnout onder een regenboog met op achtergrond een molen

Arnout en zijn vrienden steken de Maas over en komen aan in Tienray. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier 123 Joodse kinderen opgevangen door eenvoudige families. Arnout gaat er op zoek naar de allerlaatste getuigen. In het kleine bedevaartsoord Smakt stoppen de drie vrienden in de kapel van Sint-Jozef. Ze lopen er Mark tegen het lijf die nog maar enkele maanden te leven heeft.

In Gennep ontmoet Arnout een groep archeologen die net een uitzonderlijke vondst hebben gedaan. Even verderop in Groesbeek wandelen Arnout en zijn vrienden voorbij een replica van een zweefvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens Operatie Market Garden vond hier de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis plaats. Nelly Kerkhoff maakte de gevechten van dichtbij mee. Na een gesprek met haar steken Arnout, Ruben en Philippe de Rijn over, de levensader die Nederland heel wat rijkdom bezorgde.

Aflevering 7: Tussen boer en adel (2/5)

Schapenhoeder Suzanne met haar kudde schapen

Arnout, Ruben en Philippe  komen aan in de Achterhoek. Ze worden er verwelkomd door een agressieve buizerd. In Gaanderen gaat het er gastvrijer aan toe wanneer een muzikant een welkomstlied zingt in het Nedersaksisch. De drie vrienden wandelen verder langs prachtige boerderijen, landhuizen en kastelen. De Achterhoek staat er vol van. In Laren mogen ze op de koffie bij een goedlachse barones die haar jeugd doorbracht op kasteel Verwolde.

Het regent pijpenstelen op de heide van de Sallandse heuvelrug. Arnout ontmoet er Suzanne die haar 300 schapen aan het hoeden is. De herderin ruilde haar flat op tien hoog in de Bijlmer in voor een leven dicht bij de natuur. Minder rustig gaat het er aan toe in Hellendoorn, waar het drietal terechtkomt op  een oerendharde   motorcross.

Aflevering 8: Door het hoge noorden, terug naar zee (9/5)

aankomst in Pieterburen

Arnout en zijn vrienden zijn aangekomen in Coevorden. Voor enkele euro’s kopen ze paraplu’s in de kringloopwinkel, want het is echt hondenweer. Over de Hondsrug trekt het drietal verder richting Groningen. Onderweg komen ze heel wat prehistorische hunebedden tegen. Arnout ontmoet een vader en zoon die zichzelf ‘de hunebedjagers’ noemen. Daarna stappen Arnout, Ruben en Philippe verder naar Glimmen. Enkele jaren geleden won het dorp de Postcode Loterij met heel wat multimiljonairs tot gevolg. Maar het dorp was ook het decor van een groot drama. In de jaren zeventig kwam hier een treinkaping tot een rampzalig einde. Een wonde die nog niet geheeld blijkt te zijn.  

In het dorpje Pieterburen eindigt het 900 kilometer lange avontuur aan hetzelfde Noordzeewater als waar de tocht begon. Om terug naar huis te keren moeten Arnout, Ruben en Philippe enkel nog de zeilboot zien te bereiken die op hen ligt te wachten op het wad.

Dwars door de Lage Landen: het boek

Stappen brengt je ook dichter bij wie je echt bent.”

Het boek Dwars door de lage landen © VRT

Wie na het zien van Dwars door de Lage Landen zin krijgt om ook de wandelschoenen aan te trekken, kan met het gelijknamige boek direct aan de slag. Deze praktische stapgids wijst de weg in 37 gevarieerde etappes. De 900 kilometer lange tocht leidt door duinen, polders en bossen, langs kleine dorpen en grote steden. En dat helemaal in de stijl van Arnout Hauben: met oog voor bezienswaardigheden en verborgen parels, grote en kleine verhalen, en vooral voor de vele mensen onderweg. 

Arnout Hauben: “Al stappend leer je een streek het beste kennen. Het trage ritme geeft je oog voor subtiele verschillen in het landschap en stelt je open voor mens en natuur. Op die manier leer je niet enkel de wereld op een natuurlijke manier kennen. Stappen brengt je ook dichter bij wie je echt bent.”

Dwars door de Lage Landen: de expo

De drie vrienden in Oostende

In de Nieuwe Gaanderijen op de zeedijk van Oostende hangt negen weken lang een reeks foto's die Arnout en zijn makkers namen tijdens hun tocht dwars door de Lage Landen. De foto's geven een verrassend beeld van de reis en staan stil bij enkele opvallende verhalen die ze onderweg zijn tegengekomen.

De expo is vrij te bezichtigen van 12 april tot 6 juni, Nieuwe Gaanderijen, Koning Boudewijnpromenade (Zeedijk), Oostende.

Dwars door de Lage Landen is vanaf maandag 21 maart om 20.40 uur te zien op Eén en via VRT NU.

Dwars door de Lage Landen is een programma van productiehuis De chinezen.

Meer over Educatie

Spring mee op de digitale sneltrein

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Van Nederland tot Kroatië: EDUbox gaat internationaal

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”

Factcheckers: Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren maken special rond geld

Hoe vertel je 38.000 jaar in 10 afleveringen?