donderdag 17 maart 2022
17 maart 2022

Nieuwe tussenstand Oekraïne 12-12: 24,8 miljoen euro

17 maart 2022 -  Update 25 maart 2022 – Amper drie weken na de start van Oekraïne 12-12 van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties staat de teller van de actie op 24.829.113 euro. 

Thomas Geuens

Amper drie weken na de start van Oekraïne 12-12 van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties staat de teller van de actie op 24.829.113 euro. Met de opbrengst bieden de zeven humanitaire lidorganisaties van 12-12 onmiddellijke hulp zoals zuiver water, medische zorg en psychosociale bijstand in Oekraïne en de omliggende buurlanden. Het einde van het conflict is helaas nog niet in zicht en iedere euro blijft nodig.

We zijn de voorbije weken getuige geweest van een enorme golf van solidariteit van het publiek, de bedrijven, verenigingen, overheden, scholen, media en régies”, zegt Gilles van Moortel, Coördinator van Consortium 12-12. “De uitzonderlijke mediasteun maakte een wereld van verschil.”

Na de succesvolle Oekraïne 12-12 dag op 17 maart georganiseerd door de Vlaamse media (DPG, VRT, SBS en Mediahuis) volgde woensdag 23 maart “Radios Ukraine”, een initiatief van 12 Franstalige radiozenders.

Dankzij de gezamenlijke acties van de media werd de solidariteit ten gunste van de Oekraïense bevolking in de schijnwerpers gezet. Het was ook een gelegenheid om aan het publiek de humanitaire noden in Oekraïne en aan zijn grenzen uit te leggen, alsook de actie op het terrein van de lidorganisaties van Consortium 12-12 toe te lichten”, voegt Gilles Van Moortel nog toe.

De laatste cijfers van de VN verwijzen naar een bedrag van 1 miljard euro dat nodig is om in de meest dringende noden te kunnen voorzien in Oekraïne en in de aangrenzende buurlanden waar heel wat Oekraïense vluchtelingen toestromen. 12 miljoen mensen – bijna een derde van de totale bevolking - zijn op de vlucht voor geweld in en buiten hun eigen land. De humanitaire gevolgen van het conflict nemen dag na dag toe en het is nog onduidelijk hoelang het conflict zal blijven escaleren. 

Oekraïne 12-12: Vlaanderen toont zijn hart tijdens benefiet van Vlaamse omroepen

De gezamenlijke actie van de grootste Vlaamse omroepen voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne is een hartverwarmend succes geworden. De hele dag lang stonden radio- en televisiezenders van VRT, DPG, SBS en Mediahuis in het teken van de solidariteit met de Oekraïners. Met een mix van informatie, beleving en muziek zetten de omroepen samen hun schouders onder Oekraïne 12-12, de solidariteitsactie van Consortium 12-12. De betrokkenheid van het publiek was groot en dat zorgde ervoor dat het ingezamelde bedrag voor Oekraïne 12-12 steeg tot maar liefst 17.778.315 euro.

“We zijn er trots op dat we dit met alle Vlaamse media samen voor mekaar hebben gekregen. Trots op de inzet en het engagement van onze presentatoren, journalisten, reporters, artiesten en alle andere medewerkers die van Oekraïne 12-12 een warme dag vol solidariteit hebben gemaakt. Maar we zijn vooral ook de Vlamingen dankbaar voor hun medeleven met de slachtoffers van de oorlog en de gulheid waarmee ze Oekraïne 12-12 massaal gesteund hebben. Duizend maal dank daarvoor.”
De directies van VRT, DPG, SBS en Mediahuis

Thomas Geuens

“We beleven echt een enorme golf van solidariteit. Dat is geweldig EN nodig. Want elke euro telt om noodhulp te bieden aan de civiele bevolking in Oekraïne en de buurlanden. We zijn elke persoon, elk bedrijf en elke gemeente die Oekraïne 12-12 steunt, enorm dankbaar. De mobilisatie van alle Vlaamse media vandaag speelde daarbij een cruciale rol. De actie gaat trouwens onverminderd door en alle hulp blijft welkom.“
Gilles Van Moortel, coördinator Consortium 12-12

Oekraïne 12-12 op Radio 2, MNM, Studio Brussel, Qmusic, Joe en Nostalgie

De dag begon met een gezamenlijke radio-uitzending van de deelnemende omroepen. Radio 2, MNM, Studio Brussel, Qmusic, Joe en Nostalgie sloegen de handen in elkaar voor een marathonuitzending van 6 tot 21.00 uur vanop de Groenplaats in Antwerpen. Presentatoren van alle zenders vormden unieke koppels. De spits werd afgebeten door Sven Ornelis (Joe) en Ann Reymen (Radio 2), gevolgd door Peter Van de Veire (MNM) en Dorothee Dauwe (QMusic). Ook Fien Germijns (Studio Brussel) en Anke Buckinx (Joe) presenteerden voor het eerst samen, net als Maarten Vancoillie (QMusic) en Siska Schoeters (Radio 2). Bjorn Verhoeven (Nostalgie) en Ann Van Elsen (Joe) sloten de gezamenlijke radio-uitzending af.

De hele dag door was er veel aandacht voor de situatie in Oekraïne, de vluchtelingenproblematiek en de manier waarop wij Vlamingen daarbij kunnen helpen, door actie te ondernemen of een bijdrage te storten voor Oekraïne 12-12. Tussendoor waren er ook optredens van tal van Vlaamse artiesten, van Niels Destadsbader over Bart Peeters tot Novastar.

Oekraïne 12-12 op Eén, VTM en Play4

Thomas Geuens

’s Avonds namen de tv-zenders Eén, VTM en Play4 de fakkel over met een gezamenlijk benefietprogramma dat werd gepresenteerd door Danira Boukhriss-Terkessidis, Koen Wauters en James Cooke.  Zij praatten met oorlogsverslaggevers Rudi Vranckx en Robin Ramaekers maar ook met slachtoffers van de oorlog. Vele bekende Vlamingen maakten reportages: Dina Tersago bezocht een Vlaams gastgezin voor vluchtelingen, Elodie Ouedraogo en Jeroom gingen langs bij enkele solidariteitsacties en Philippe Geubels bij Russische restaurantuitbaters in Vlaanderen, die meeleven met de slachtoffers van de oorlog. Tom Waes zocht getuigen uit zijn Reizen Waes: Oekraïne terug op en Erik Van Looy ging zelfs op stap met koningin Mathilde.

Thomas Geuens

Tussendoor was er ook ademruimte met ingetogen muziek van onder meer Jaap Resema en Koen Wauters, Bazart en #LikeMe. Heel bijzonder was ook het optreden van Anna Hodorvskaya, winnares van de Oekraïnse versie van The Voice in 2013, samen met de Vlaamse The Voice-winnares Grace, Laura Tesoro en Songfestivalkandidaat Jérémie Makiese. De finalisten van The Masked Singer brachten een verrassingsoptreden.

Kijkers die een steentje wilden bijdragen, konden terecht bij het unieke ‘belpanel’ met bekende gezichten van de diverse zenders. En dat deden de Vlamingen dus massaal. Zo hielpen ze het leed van de slachtoffers van de oorlog een beetje verzachten.

Over Consortium 12-12

Wie de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne financieel wil steunen kan dat ook de volgende dagen, weken en maanden nog via Consortium 12-12. De 7 hulporganisaties die hierin verenigd zijn (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-België, Plan International België, Rode Kruis-Vlaanderen, Croix-Rouge de Belgique en Unicef België) zijn ter plaatse en in de buurlanden van Oekraïne actief. Zij zullen de middelen inzetten waar ze het hardst nodig zijn. Steunen kan via BE 19 0000 0000 1212.

#Oekraïne1212

Naar waar gaat het geld?

De ingezamelde fondsen gaan uitsluitend naar de 7 lidorganisaties van Consortium 12-12: Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-België, Plan International België, Rode Kruis-Vlaanderen/ Croix-rouge de Belgique en UNICEF België. Ze worden uitsluitend aangewend ter financiering van hun acties in Oekraïne en de aangrenzende buurlanden.

Sinds het uitbreken van de crisis zijn de hulporganisaties achter Oekraïne 12-12 al volop bezig om Oekraïners te helpen met de meest essentiële behoeften. Terplekke richten de hulporganisaties zich zowel op de kwetsbare en ontheemde mensen in Oekraïne maar ook de vele vluchtelingen (vooral vrouwen en kinderen) die de grens zijn overgestoken naar buurlanden als Polen, Roemenië, Hongarije, Slovakije en Moldavië. 

Dossier: Gemeenschapsvorming

Meer over Gemeenschapsvorming

De Warmste Week vlamt opnieuw in Brugge

VRT en Pommelien Thijs waarschuwen iedereen voor gsm-gebruik in het verkeer

я вдома / Ik ben thuis

2021… een jaar met maatschappelijke relevantie

Indrukwekkende editie van De Warmste Week zamelt 8.790.633 euro in voor opgroeien zonder zorgen

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”

Live-ondertiteling met AI maakt De Warmste Week toegankelijker

Een toegankelijke publieke omroep is goed voor iedereen