donderdag 07 april 2022
07 april 2022

Reinhilde Decleir [1948-2022]

6 april 2022 - De VRT biedt haar medeleven aan, aan vrienden, collega's en familie van actrice Reinhilde Decleir.

Reinhilde Decleir

Decleir was een boegbeeld van het theater in Vlaanderen en speelde ook in veel tv-series. "Ze ging op 6 april 2022 volgens eigen wens heen, na een lange strijd tegen kanker", zo meldt haar familie. Reinhilde Decleir, jongere zus van acteur Jan Decleir, werd 73. Van "moemoe" in "Van vlees en bloed" tot haar eigen sociaalbewogen theatergezelschap Tutti Fratelli

Haar theatercarrière begon bij de Internationale Nieuwe Scène, een maatschappijkritische theatergroep. Ze was er onder meer te zien in hun versie van "Mistero buffo" van de Italiaanse schrijver en regisseur Dario Fo. 

Daarna acteerde ze bij onder meer Arca, het Fakkeltheater, de Blauwe Maandag Compagnie, Het Toneelhuis en Theater Antigone. Decleir was ook regisseur en begeleidde zowel professionele groepen als amateurgezelschappen. Ze doceerde ook aan Studio Herman Teirlinck.

Het brede publiek kent Reinhilde Decleir vooral van Vlaamse films en tv-series. Haar eerste filmrol speelde ze in de Belgische film “Camera Sutra” uit 1973. In de film, waarin een groep radicale jongeren zich probeert te verzetten tegen het systeem, was ze te zien als Reinhilde. In 1980 speelde Decleir een zigeunervrouw in de legendarische Vlaamse film “De Witte Van Sichem”, geregisseerd door Robbe De Hert. 

Vaste waarde in televisielandschap

Later ontpopte de actrice zich tot een vaste waarde in het televisielandschap. In 1997 was ze te zien in de BRTN-jeugdserie "Kulderzipken". In het tweede seizoen vertolkte ze de rol van Sint Lutgardis, de zus van de koning. De koning werd gespeeld door haar twee jaar oudere broer Jan Decleir. 

Een glansrol speelde Reinhilde Decleir in de VRT-reeks “Van vlees en bloed" uit 2009.  Ze was er te zien als Maria “Moemoe” Vangenechten, de mater familias van de beenhouwerij. 

In de reeks "De Ronde" (2011) speelde Reinhilde Decleir de rol van Nora, echtgenote van de terminaal zieke Lou, vertolkt door Paul Wuyts, die kort daarna ook echt overleed. Met acteur Paul Wuyts had Reinhilde Decleir een zoon, Fonne.

In Loslopend wild © VRT - Nyk Dekeyser

In de komische VRT-serie “Loslopend wild & gevogelte" vertolkte Decleir zes seizoenen lang verschillende rollen. Elke aflevering draait rond uit het leven gegrepen en op clichés gebaseerde sketches.  Decleir is er onder meer te zien aan de zijde van Els Dottermans, Ben Segers en Lucas Van den Eynde.

In 2017 kreeg Reinhilde Decleir een rol in de succesvolle Eén-serie "Beau Séjour". Decleir vertolkte de rol van Renée Brouwers, de oma van Kato, die haar eigen moordzaak moet oplossen.  

En onlangs was Decleir nog te zien op Play4 in “Grond”, een tragikomische televisiereeks van Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans over een Marokkaanse begrafenisonderneming.

Het sociaal-artistiek theater Tutti Fratelli

Reinhilde Decleir zal vooral worden herinnerd als de bezieler van "Tutti Fratelli", een sociaal-artistieke werkplaats in Antwerpen waar jongeren, ouderen, mensen van een andere origine of met een beperking maatschappelijke kansen krijgen via artistieke projecten. De artistieke lat van het gezelschap ligt altijd bewust hoog. 

"Theater helpt om een plek te vinden en te voelen in de wereld", zei Decleir in 2019 nog in een interview met MO*.  "Tutti Fratelli helpt mensen niet uit de armoede - op een grote en gelukkige uitzondering na -, maar helpt mensen wel om zich gelukkiger te voelen. Mensen voelen zich gewaardeerd, in plaats van bekeken als luierik, dommerik, nietsnut, profiteurs. Daarom moet het artistieke niveau ook hoog zijn."

Bron: VRT NWS

Dossier: In Memoriam

Meer over In Memoriam

Laat hier je rouwbetuiging na voor Martine Tanghe

VRT NWS-anker en boegbeeld Martine Tanghe is overleden

Michel De Meyer [1952 - 2023]

2022… voor altijd in onze gedachten

Will Ferdy [1927-2022]

Nicole Josy [1946-2022]

Noureddine Farihi [1957-2022]

Julien Vrebos [1947-2022]