vrijdag 06 mei 2022
06 mei 2022

Linde Merckpoel praat met Eddy Demarez op VRT NU

6 mei 2022 -In een openhartig interview met Linde Merckpoel vertelt sportjournalist Eddy Demarez hoe hij de afgelopen maanden beleefd heeft en wat ze voor hem en zijn werkomgeving hebben teweeggebracht.

Linde in gesprek met Eddy Demarez

Ik wil uit mijn fout iets goeds creëren waar iedereen beter van wordt”

Linde praat met Eddy

In een openhartig interview met Linde Merckpoel vertelt sportjournalist Eddy Demarez hoe hij de afgelopen maanden beleefd heeft en wat ze voor hem en zijn werkomgeving hebben teweeggebracht.

Negen maanden geleden liet Eddy Demarez zich ongepast uit over een aantal speelsters van het nationale vrouwbasketbalteam de Belgian Cats. De publieke omroep en de Sporzaredactie grepen dit voorval aan om te werken aan meer diversiteit en betere coverage van vrouwensport.

Linde en Eddy Demarez in een sporthal

Eddy Demarez: "Ik ben blij dat ik aan Linde mijn verhaal heb kunnen doen. Linde was destijds heel kritisch, maar heeft mij tegelijk ook erg gesteund. Ik heb in de voorbije maanden met heel veel mensen gepraat, zowel binnen als buiten de VRT. Ik heb oprecht mijn excuses aangeboden aan de Belgian Cats en heb ook samengezeten met de Red Flames en de Red Panthers. Maar alleen excuses zijn nooit genoeg. Ik wilde vooral uit mijn fout iets goeds creëren waar iedereen beter van wordt."

Het waren emotionele, maar ook warme gesprekken. Ik heb daar ontzettend veel uit geleerd. En met die informatie kan je verder om iets te veranderen. Zo hebben we binnen Sporza een werkgroep opgezet rond vrouwensport en diversiteit met onder meer Ann Wauters (voormalig kapitein Belgian Cats en voorzitster van de Atletencommissie van het BOIC) en Cyriel Dessers (Feyenoord). Diversiteit is nu een heel belangrijk onderdeel van mijn werk geworden.

Eddy Demarez

Deze les wil ik aan iedereen meegeven: als je een fout maakt, kijk de mensen dan in de ogen en bied je excuses aan. Maar vooral: ga ermee aan de slag, doe er iets mee, dat verrijkt je leven.

Eddy Demarez opnieuw aan de slag als presentator en commentator

De VRT-directie is van oordeel dat Eddy Demarez na het gevolgde traject zijn vroegere taak als sportcommentator weer kan opnemen. Op zaterdag en zondag 7 mei en 8 mei presenteert hij de play-offs in het hockey. Deze zomer geeft hij ook commentaar bij het EK Voetbal voor vrouwen in Engeland. Nu en dan zal Eddy ook weer het sporthoofdstuk in Het journaal presenteren.

Karen Donders, Directeur Publieke Opdracht, Talent & Organisatie: "De VRT verwacht van haar medewerkers toonaangevend ethisch gedrag, maar gelooft ook in tweede kansen, zeker als de betrokken medewerker een voortrekkersrol opneemt om de hele organisatie te laten groeien en verbeteren. Ik heb gezien hoe hard Eddy gewerkt heeft om samen met de Sporzaredactie, tal van bereidwillige sporters en experten dit traject op poten te zetten We trokken samen belangrijke lessen uit dit verhaal en zetten dit project ook verder. Samen met heel Vlaanderen kijken we uit naar een zomer vol successen van onze Belgische topsporters."

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Chloë van de Klantendienst: ‘Het gekrakeel kan maar bijdragen aan de Statler en Waldorf-status van José en Renaat’

Het ABC van VRT met de K van ... Klantendienst: “In 2023 alleen al behandelde de klantendienst in totaal 31.429 contacten”

Chloë van de Klantendienst: ‘Gelukkig is dit niet het soort lek waarover parlementaire vragen worden gesteld’

CIM-cijfers: Studio Brussel dendert stevig voort, sterk resultaat voor Radio2

Chloë van de Klantendienst: ‘Bij een nucleaire ramp ligt het antwoord van VRT in lijn met de Vlaamse Canon’

Jaarverslag 2023: een sterk rapport in een uitdagend jaar

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen

Bijna 2000 nieuwsgierigen op VRT-werf