vrijdag 24 juni 2022
24 juni 2022

De Warmste Week vlamt dit jaar tegen kansarmoede

24 juni 2022 - Kansarmoede. Dat is het centrale thema van De Warmste Week 2022.  Non-profitorganisaties kunnen vanaf vandaag projecten indienen.

Campagneslogan: "Iedereen mee tegen kansarmoede" op een spandoek

1 op de 8* Vlamingen wordt geboren in kansarmoede. En dat is veel. Daarom zal VRT dit jaar met z'n allen vlammen tegen kansarmoede. De Warmste Week wil het thema zichtbaar en bespreekbaar maken en opnieuw geld inzamelen voor het DWW Fonds. Vanaf vandaag kunnen non-profitorganisaties projecten rond kansarmoede indienen bij het fonds dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. De geselecteerde projecten steunen kan met acties dit najaar, tot en met de week voor kerst.

Frederik Delaplace, CEO VRT: "VRT is er voor alle Vlamingen, dus ook voor wie minder kansen krijgt. Daarom haalt de publieke omroep dit najaar alles uit de kast om met De Warmste Week te vlammen tegen kansarmoede. Eén, MNM, Studio Brussel, Ketnet, VRT NWS en VRT NU bundelen dan de krachten om heel Vlaanderen rond het thema te verbinden. Zo kunnen we samen de projecten van De Warmste Week steunen en een dam opwerpen tegen kansarmoede."

Videospeler inladen...

Projecten indienen kan vanaf 24 juni

Kansarmoede beperkt mensen in hun kansen om op een volwaardige manier deel te nemen aan onze samenleving. Thuis, op school, op het werk maar ook bij de dokter of in de sportclub. Wie in kansarmoede leeft, heeft het een stuk moeilijker. Elke dag. Daarom gaat De Warmste Week samen met de Koning Boudewijnstichting op zoek naar projecten die kansen doen keren.

Non-profitorganisaties kunnen vanaf vandaag projecten rond het thema kansarmoede indienen bij het DWW Fonds van de Koning Boudewijnstichting. Via dit fonds zal De Warmste Week concrete projecten selecteren en ondersteunen. Denk aan een vereniging die laptops uitdeelt, huiswerkbegeleiding of een weggeefwinkel. Alle projecten die helpen om kansen te creëren, komen in aanmerking. De selectie van De Warmste Week-projecten gebeurt door een onafhankelijke jury onder leiding van voorzitter Eva Vereecke, directeur van De Ambrassade.

Eva Vereecke, voorzitter jury: "Kansarmoede is vaak een verdoken probleem, zowel bij jong als oud. De Warmste Week wil er zijn voor iedereen, dus de deur voor projecten van jeugdorganisaties, scholen, socio-culturele en welzijnsorganisaties en lokale verenigingen staat wagenwijd open. Zo kunnen de projecten bijvoorbeeld gaan over kinderen en jongeren meer kansen geven om deel te nemen aan vrije tijd en hobby’s, over de begeleiding van eenoudergezinnen maar ook over de digitale uitsluiting van zowel jongeren als ouderen."

Non-profitorganisaties kunnen tot 1 september projecten indienen. Meer info over welke projecten geselecteerd kunnen worden voor De Warmste Week, is te vinden op de website van de Koning Boudewijnstichting. ​ ​

Zet een actie op en vlam mee tegen kansarmoede

Eind september worden de geselecteerde projecten bekendgemaakt en dan kunnen we met z’n allen beginnen vlammen: voor De Warmste Week en tegen kansarmoede. Wil je een grote of kleine actie organiseren, registreer die dan vanaf 27 september op www.dewarmsteweek.be. Alles kan: van koekjes bakken tot concerten organiseren, fuiven of fietsen voor het goede doel, zingen en swingen, rondjes lopen of leuke dingen verkopen.

Met de warme steun van Hasselt en KBC

De Warmste Week vindt dit jaar plaats in de week voor kerst, met Hasselt als gaststad. Meer informatie hierover volgt later.

Net als vorig jaar engageert KBC zich als exclusieve hoofdpartner om De Warmste Week te ondersteunen en mee verder uit te bouwen.

David Moucheron, CEO KBC België: "Ondanks de vooruitgang in onze maatschappij is er nog altijd ongelijkheid in de kansen die mensen krijgen. Als onderneming die stevig verankerd is in de samenleving wil ook KBC zijn deel doen om die kansenongelijkheid te helpen wegwerken. Want mensen die kansen krijgen, kunnen groeien, dromen en ondernemen. Daar zijn we van overtuigd. Daarom steunen we voluit De Warmste Week. Iedereen vlamt mee tegen kansarmoede!"

Meer informatie over De Warmste Week 2022 is te vinden op www.dewarmsteweek.be.

*: Het Vlaams Agentschap Opgroeien berekent kansarmoede op basis van zes parameters: het maandinkomen van het gezin, de opleiding van de ouders, de arbeidssituatie van de ouders, de kwaliteit van de huisvesting, het stimulatieniveau van de kinderen en de gezondheid. Wanneer gezinnen bij minstens drie van de zes parameters op of onder een ondergrens scoren, groeit een kind op in kansarmoede. Dat is het geval voor 1 op de 8 baby’s in Vlaanderen.

Dossier: DWW

Meer over DWW

Indrukwekkende editie van De Warmste Week zamelt 8.790.633 euro in voor opgroeien zonder zorgen

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”

Live-ondertiteling met AI maakt De Warmste Week toegankelijker

Een toegankelijke publieke omroep is goed voor iedereen

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Warm, warmer, warmst: kom hier alles te weten over De Warmste Week 2023

Vlam mee vanuit de virtuele Ketnet Kermis

'Waakvlammetje' van De Warmste Week schittert in het donker