woensdag 29 juni 2022
29 juni 2022

VRT schiet met succes sportzomer op gang met WK en BK

29 juni 2022 - Met het WK 3x3 basketbal en het BK wielrennen is de sportzomer met een knaller gestart, zeker voor de VRT-ploegen die alles in beeld brachten. 

Linde voor lege tribune bij 3x3 Thomas Verbruggen

Het historische stadscentrum in Antwerpen was vorige week het decor voor de wereldkampioenschappen 3x3 basketbal. Als host broadcaster stond VRT in voor de wereldwijde verslaggeving. Niet enkel de spelers waren in topvorm, ook de VRT-ploeg kreeg veel lof. “Het was een intense week”, vertelt Patrick Swartenbroekx, chef techniek voor de captatie. “3x3 is een relatief nieuwe sport, maar gelukkig kunnen onze VRT-medewerkers terugvallen op een jarenlange ervaring en expertise in de zaalsporten. 

We werkten in Antwerpen met 8 camera’s. Daarbij onder meer een technokraan, een uitschuifbare kraan met een camera aan, en ook 2 PTZ camera’s die je op afstand kan bedienen. Ter plaatse focuste een team op de internationale verslaggeving, in het omroepcentrum in Brussel hadden we nog een ploeg die zich specifiek heeft gericht op de VRT-kanalen. We kunnen terugblikken op een zeer geslaagde week, dat vond ook de internationale basketbalfederatie FIBA.” 

Linde met 3x3 speler op reuzenrad in Antwerpen

Wie er ook een intense week heeft opzitten is Linde Merckpoel. Zij kampeerde speciaal voor VRT NU een week lang op het basketbalplein in het stadion op de Groenplaats. Samen met onder meer Belgian Cat Hanne Mestdagh, zangeres Coely en minister Annelies Verlinden supporterde ze vurig voor de Belgische ploegen.

Technicus aan het werk bij captatiewagen

Naast het WK 3x3 basketbal was vorige week ook het BK wielrennen een belangrijke sportafspraak. De tijdrit vond donderdag plaats en de wegrit zondag. Ook hier kon VRT rekenen op een ervaren ploeg. “We trokken de lijn van de voorjaarsklassiekers door”, aldus Chris Willem, projectleider en chef techniek. “Als VRT hebben we een heel grote naam en faam in de koerswereld. Er zijn zelfs medewerkers die speciaal door de Tour de France zijn gevraagd om de komende weken hun team te versterken.”

Sommige cameramensen werken bijvoorbeeld het best met lange lenzen, andere met korte en zo staan we steeds met een sterke opstelling aan de aftrap.

Lieven Vermaele

Directeur Lieven Vermaele, verantwoordelijk voor Partnerships en Operations, spreekt over een mooie start van de sportzomer. “De medewerkers van VRT CRW hebben er weer een succesvolle week opzitten. Soms moeten we heel snel schakelen van type verslaggeving, van bijvoorbeeld sport naar muziek, maar we hebben gelukkig ook een heel veelzijdig team. Sommige cameramensen werken bijvoorbeeld het best met lange lenzen, andere met korte en zo staan we steeds met een sterke opstelling aan de aftrap. Als VRT zijn we heel dankbaar dat die inspanningen zowel nationaal als internationaal worden gewaardeerd.”

Dit is het begin van een sportzomer met tal van bekende en minder bekende sporten. 

Pieter De Windt

Ook bij Sporza was het WK 3x3 basketbal en het BK wielrennen een groot succes. Hoofdredacteur Pieter De Windt is blij met de samenwerking binnen de verschillende afdelingen van VRT. “Door de krachten te bundelen hebben we vorige week veel verschillende mensen bereikt, zowel via de klassieke als de digitale weg. Dit is het begin van een sportzomer met tal van bekende en minder bekende sporten. Vrijdag begint de Ronde van Frankrijk voor mannen, daarna is het aan de vrouwen en ondertussen is er ook het EK voetbal voor vrouwen en het WK atletiek. In augustus is het tijd voor de European Championships, een multisportevenement en september is dan weer de maand voor de zaalsporten. Voor elk wat wils dus!”

Meer over Sport en ontspanning

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

Tien jaar 'Alleen Elvis blijft bestaan' wordt gevierd met tien nieuwe gasten

Ketnet zet een schooljaar lang in op duurzaamheid met Planeet K

Belpop is terug met een nieuwe stem

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht