donderdag 30 juni 2022
30 juni 2022

Unieke samenwerking mediaNXT: Vlaamse media zoeken jong, divers en digitaal talent

30 juni 2022 - Vlaanderen bulkt van het jong, digitaal talent dat spijtig genoeg nog niet altijd de weg vindt in de mediasector. Daarom slaan verschillende mediahuizen de handen in elkaar.

meisje met kroontje

Via mediaNXT, een initiatief van mediarte en Minister van Media Benjamin Dalle, zetten VRT, DPG Media, Mediahuis, SBS en Woestijnvis dit najaar voor de eerste keer samen hun deuren open voor 30 jongeren.

Bootcamp

Affiche doe jij wat wij niet doen?

mediaNXT is een bootcamp voor dertig werkzoekende jongeren waarbij ze zes weken lang kunnen proeven van de digitale media sector (content creatie, digital marketing, data-based storytelling …). Tijdens de eerste twee weken worden ze in groep ondergedompeld in de werking van media via een intensief opleidingstraject. Daarna verspreiden ze zich over de diverse mediaspelers waar ze elk vier weken lang op de vloer begeleid worden door gespecialiseerde mediamakers. 

Alle mediapartners en mediarte engageren zich om zowel met interne als externe workshopgevers en gastdocenten te werken waar de jongeren zich in herkennen. De doelstelling is om de jongeren heel wat aan te leren maar ook dat de opleidingen inspirerende wisselwerkingen worden. Traditionele mediamakers kunnen immers best wat opsteken van hoe jongeren media maken en met welke invalshoeken zij aan de slag gaan.

Diploma is geen must

mediaNXT mikt op een jonge groep digitale mediamakers. Diversiteit is daarbij van groot belang, het al dan niet hebben van een diploma veel minder. mediaNXT zet ramen en deuren open voor alle gemotiveerde jongeren met digitale skills die een professionele kans willen wagen in de mediasector en wil daarbij nieuwe paden verkennen.

Jan Vermoesen, directeur mediarte: "Alle mediapartners werken hard aan een inclusieve werkomgeving. Met dit project willen we hun ambitie een duw in de rug geven. Uiteraard zijn alle jongeren welkom maar we hebben in het bijzonder oog voor jongeren met een andere etnisch-culturele achtergrond of met een beperking. Ook willen we vrouwen stimuleren om hun kans te wagen in functies die vandaag vooral door mannen worden uitgevoerd. We zijn ervan overtuigd dat we deze jongeren een unieke blik in de mediasector kunnen geven en dat er een mooie kruisbestuiving kan ontstaan tussen jong talent en gevestigde mediamerken." ​ 

De groep van 30 wordt geselecteerd na een talentscouting in oktober. Tijdens de zomer wordt de zoektocht naar talent opgestart via een breed verspreide communicatiecampagne die jongeren oproept zich in te schrijven.

Kandidaten kunnen hiervoor terecht op www.medianxt.be.

Unieke samenwerking

Het is de eerste keer dat verschillende mediahuizen de krachten bundelen om samen jong, digitaal talent te scouten. De combinatie van VRT, DPG Media, Mediahuis, SBS en Woestijnvis zorgt ervoor dat jongeren in contact kunnen komen met zowel nieuwsmedia, radio en tv. 

Minister Benjamin Dalle, Vlaams minister van Media: "De unieke samenwerking tussen de verschillende media maakt voor mij echt het verschil in dit project. Jongeren kunnen zo in contact komen met een brede waaier aan mediacontent maar kunnen ook rekenen op de expertise van alle creatieve mediamakers die in de diverse mediahuizen werken. Ik ben blij dat we via mediaNXT deze samenwerking tot stand kunnen brengen en samen streven naar een inclusieve mediasector. Ik kijk alvast uit naar oktober om alle jongeren te leren kennen."

Dossier: Jongeren

Meer over Jongeren

Maak kennis met de mediamakers van morgen: dit was VRT Squad Bootcamp

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Manu Van Acker en Pien Lefranc vlammen langs alle 319 gemeentes van Vlaanderen en Brussel voor De Warmste Week

Geslaagd? De MNM Blokhut telt af naar de zomer

Zes uitbundige jongeren beleven de reis van hun leven… zonder ouders, maar mét cameraploeg

De Warmste Week maakt thema editie 2023 bekend: opgroeien zonder zorgen

Van MNM Blok Party tot De MNM Blokhut: Samen erdoor tijdens de examenperiode