donderdag 07 juli 2022
07 juli 2022

Vijf gloednieuwe VRT NU-reeksen in de maak

7 juli 2022 - VRT investeert in fictie van eigen bodem: vijf projecten kregen productie- of ontwikkelingssteun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle

Achter de schermen bij opname van reeks De Shaq © Guillaume Van Laethem

De Vlaming kan zich op heel wat nieuwigheden verheugen bij VRT NU (binnenkort VRT MAX): momenteel wordt er aan maar liefst vijf gloednieuwe fictiereeksen gewerkt voor het digitale platform van VRT. De projecten Uw rider is onderwegOnze wolkBroke,Girls don't cry en Negen feestjes voor de kater kregen deze week steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Enkele maanden geleden schreef VRT samen met het VAF een briefing uit naar de Vlaamse productiesector, om fictieprojecten voor VRT NU in te dienen. Daarbij werd gefocust op vernieuwende, uitdagende, inclusieve en relevante content. De publieke omroep blijft zo investeren in lokale producties en versterkt haar digitale kijkplatform om de Vlaming nog meer straffe content van eigen bodem aan te bieden.

Vijf verschillende projecten werden geselecteerd. 

Twee projecten kregen productiesteun en bereiden hun opnames voor. 

Drie andere projecten kregen ontwikkelingssteun waarmee ze hun reeks nog verder kunnen uitwerken samen met het VAF en VRT. 

Verschillende van deze fictieprojecten zijn ideeën van jonge makers of nieuwe productiehuizen. Zij krijgen zo de kans om hun talent aan heel Vlaanderen te tonen, terwijl de Vlaming kan genieten van vijf heerlijke, nieuwe en lokale fictiereeksen in uiteenlopende genres:

Uw rider is onderweg - productiehuis Sputnik

In de comedyreeks Uw rider is onderweg staat een groepje bijzondere fietskoeriers centraal. In verschillende korte afleveringen worden zij gevolgd tijdens hun leveringen - waarbij ze in heel wat absurde situaties terecht komen.

Het scenario van Uw rider is onderweg wordt geschreven door Fikry El Azzouzi en Bram Renders. Deze reeks is een productie van Sputnik en krijgt productiesteun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Onze wolk (werktitel) - productiehuis Poolhert productions en Studio Tropics

Wanneer ze voor de eerste keer ouders worden, blijft de roze wolk uit voor Nora en Ziggy. Met vallen en opstaan ontdekken ze samen het nieuwe leven met hun baby. Onze wolk volgt hen in de eerste maanden na de geboorte: een eerlijke en humoristische reeks over pril ouderschap waarin niet alles van een leien dakje loopt maar het soms ook wolkt.

Onze wolk is geschreven door Sara Leemans en Marie De Hert. Stig Junes en Ellen Pollard nemen de regie voor hun rekening. De reeks wordt gemaakt door Poolhert productions en Studio Tropics, en krijgt productiesteun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Broke - productiehuis lesmecs

Awa wil het schilderij van haar overleden vader kopen, maar is broke. Ze neemt een nieuwe job aan in een mysterieus hotel waar de gasten bizar zijn en de taken bijzonder…

De afrosurrealistische reeks Broke wordt geschreven door Lisa Eronini en Ammen Simpson Ogedengbe. Die laatste verzorgt ook de regie. Broke is een productie van lesmecs en krijgt ontwikkelingssteun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Girls don't cry - productiehuis Landvogel

In de comedy/dramareeks Girls don't cry probeert Ange, een Antwerpse freelance journalist met Congolese roots, haar woelige leven opnieuw op het juiste spoor te krijgen door haar levenskeuzes in vraag te stellen. Haar quarterlife crisis doet haar stilstaan bij die keuzes: staat ze er wel 100% achter?

De reeks wordt geschreven door Sara Bosanza en Hugues Makaba Ntoto. Sara Bosanza neemt ook de regie voor haar rekening. Girls don't cry wordt gemaakt door Landvogel en krijgt ontwikkelingssteun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Negen feestjes voor de kater - productiehuis Borgerhoff & Lamberigts

Geen romcom maar een 'friendcom': Negen feestjes voor de kater volgt de vriendschap van de homoseksuele Aster en zijn beste heterovriendin Celie over een periode van verschillende jaren. Elke aflevering speelt zich telkens tien minuten voor of na een feestje af. We zijn steeds getuige van een intiem en belangrijk moment in hun relatie. Maar de feestjes zelf? Die krijgen we nooit te zien…

Het scenario en de regie zijn in handen van Joren Slaets en Renate Raman. De reeks wordt gemaakt door Borgerhoff & Lamberigts en krijgt ontwikkelingssteun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Meer informatie over deze projecten wordt later bekend gemaakt. Naast deze vijf reeksen die deze week VAF-steun kregen, zijn er nog verschillende andere fictie- en non-fictieprojecten voor VRT NU in de maak.

Dossier: fictie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'