dinsdag 02 augustus 2022
02 augustus 2022

Achter de schermen van de Zomerhit-show

2 augustus 2022 – Zes weken lang schitteren Vlaamse artiesten én buitenlandse bands op het Zomerhit-podium. Achter de schermen van deze grote muziekshows bundelen verschillende kleppers de krachten. Zomerhit is een coproductie van VRT en productiehuis Roses Are Blue. Onze reporter nam een kijkje achter de schermen van de show in Bredene.*

Cameraman op Zomerhit JOKKO

Geen Zomerhit zonder artiesten. In april is eindredacteur muziek Els Germonpré al gestart met het samenstellen van de line-up en het contacteren van artiesten voor de televisieshow. Ook tijdens de opnames zelf is Els hét aanspreekpunt voor de Vlaamse en buitenlandse artiesten. “Radio 2 Zomerhit wordt al bijna 50 jaar georganiseerd, maar dit jaar is het voor het eerst een Zomerhit XL. Dat is best pittig, maar het zorgt ervoor dat we veel meer artiesten een podium kunnen geven. In het verleden zag je maar tien artiesten in één aflevering, nu krijgen bijna 70 artiesten een plaats in zes afleveringen.”

Els Germonpré JOKKO
Tania Degryse

Eens de artiesten zijn geboekt, schiet programma-assistente Tania Degryse in actie. Ze werkt al bijna 25 jaar voor VRT en was een stille kracht achter shows als De MIA’sPeter Live en Steracteur Sterartiest. “Ik volg de verdere communicatie op met de artiesten, vraag praktische zaken op en plan de repetities. Ik stel ook meer technische vragen aan de artiesten: welke micro hebben ze nodig? Nemen ze muzikanten en dansers mee? En willen ze voor het optreden langs de kapper en make-upartiest passeren?” Tania giet al die informatie in een overzichtelijke en strakke planning. 

Artiesten en hun crew worden niet aan hun lot overgelaten. Wanneer ze op Zomerhit aankomen, worden ze warm onthaald door VRT-promotiemedewerkersFay Vercruysse: “Ik sta de hele dag aan de balie in het artiestendorp, ontvang de artiesten en geef hen bandjes. Ik volg de planning van Tania en zorg ervoor dat er overal shuttles klaarstaan, die artiesten en collega’s tussen het artiestendorp en de set vervoeren. Ik regel welke promotiemedewerker met welke artiest op pad trekt.” Een droomjob voor velen, zéker voor studenten. Zo studeert Fay momenteel kleuteronderwijs, maar ze heeft ook interesse in media. “Deze vakantiejob helpt me een andere kant van de arbeidsmarkt te ontdekken.”

Fay Vercruysse
Beeldassistenten

Geen repetities en uitzendingen zonder camera’s en verbindingen. Beeldassistent Emma Waghemans (links op de foto): “Wij bouwen alles op voor Zomerhit: we leggen eerst alle kabels, zorgen dat de signalen binnenkomen in de regiekamer, stellen de camera’s op … Eens de opstelling is gebeurd, testen we of alles werkt. En als alles gesmeerd loopt, kunnen we even uitrusten. We blijven dan wel stand-by voor wanneer er iets misgaat. Het ergste wat er kan gebeuren? Een camera die uitvalt, een cameralens die stukgaat, een felle regenbui …”

Wie nooit stilzit in de backstage, is runner Ruud Libens. Hij fietst vrolijk heen en weer. “Ik moet er vooral voor zorgen dat de artiesten op tijd bij mijn collega’s van de klank zijn, zodat ze klaargemaakt kunnen worden voor het podium. Via een intercom sta ik in contact met de andere collega’s van opnameleiding, maar ook van klank, licht en regie. De generale repetitie is voor mij het spannendste moment. Dan heb je de artiesten nodig op de set, maar zijn ze vaak nog bij make-up of ergens anders.”

Jasper Verschelde
Ruud Libens Jokko
Alexandra Deweirdt & Emma Van Aken

En bij make-up is iedereen in goede handen van make-upartiesten Alexandra Deweirdt (links), Emma Van Aken (rechts) en collega’s. “Al wie op het Zomerhit-podium verschijnt, passeert eerst in onze make-upstoel. Dat zijn Siska en Niels, maar ook de artiesten, muzikanten en dansers. Voor een vrouw hebben we een half uurtje nodig, voor een man rekenen we op 10 minuten. Vlak voor ze op het podium gaan, staan we backstage klaar voor een laatste check.”

Ready, set, go! Wanneer iedereen is opgemaakt voor het podium, kunnen de opnames beginnen. Siska en Niels leiden de concerten in. En de leuke filmpjes tussen de Zomerhit-optredens? Die komen uit het creatieve brein van de redacteurs. “Wij doen supertoffe dingen”, vertelt Jasper Verschelde enthousiast. “We hebben veel opnames op het strand met Siska en Niels, maken TikToks en gaan surfen met artiesten. Een terugkerende rubriek is de crèmekaraoke, telkens met Siska of Niels en een Vlaamse artiest. We laten dan de favoriete zomerhits van die artiest uit de boxen schallen en delen ijsjes uit aan alle fans. Heerlijk!” 

Wie scoort dé Zomerhit van 2022? Bekijk alle afleveringen van Zomerhit met VRT NU via de site of app. Zomerhit is een samenwerking tussen VRT en productiehuis Roses Are Blue.

*Er werken nog veel andere getalenteerde mensen mee aan deze productie. Zonder hen geen Zomerhit!

Dossier: Muziek

Meer over Muziek

Een leven vol muziek voor Belcanto en Vrienten

'Master of Puppets' weer aan de top van De Zwaarste Lijst

Coldplay op 1 in de MNM1000

'Stairway to heaven' van Led Zeppelin is de ultieme tijdloze song

VRT aan zee: achter de schermen van Zomerhit

Pommelien Thijs wint Zomerhit 2023

Herken jij de Zomerhit-nominaties in Vlaamse Gebarentaal?

Dit zijn de tien finalisten van Zomerhit 2023