dinsdag 23 augustus 2022
23 augustus 2022

Gekoesterde maar versleten voorwerpen krijgen tweede leven

23 augustus 2022 - Op 29 augustus opent Danira Boukhriss Terkessidis de deuren van De repair shop op Eén. In dit nieuwe programma brengen mensen een gekoesterd voorwerp binnen dat versleten of beschadigd is, maar grote emotionele waarde heeft. 

© VRT

Een tot op de draad versleten geboorteknuffel, een zakhorloge dat al vier generaties meegaat, een porseleinen pronkstuk dat aan diggelen viel... Geen uitdaging is te groot voor het team van De repair shop.

 Gastvrouw Danira ontdekt de warme en emotionele verhalen over de betekenis die deze ​ familiestukken, oude schatten en geliefde hebbedingen hebben voor hun eigenaars. De repair shop opent zo de deuren voor bijzondere herinneringen uit het verleden en geeft een nieuwe toekomst aan het voorwerp dat deze herinneringen meedraagt.

Het team van repairders - allemaal vakmensen met een passie, van keramiek over lederbewerking tot audio en mechanica - neemt de voorwerpen onder handen in hun atelier in Bokrijk. Dat is soms een hele uitdaging: vele objecten zijn tot op de draad versleten, wat het niet evident maakt om alle voorwerpen weer in ere te herstellen. Ook voor de repairders is het daarom elke keer weer een spannend traject. Kunnen ze het voorwerp weer in zijn volle glorie herstellen, en een lach op het gezicht van de eigenaars toveren?

De repairders bundelen hiervoor hun krachten en kennis. De repair shop toont hun métier en ook stukje bij beetje de metamorfose van de restauratie. De eigenaars zien hun persoonlijke schat pas terug wanneer het - hopelijk - volledig hersteld en opgeknapt is. Een spannend en emotioneel moment voor hen, de repairders en Danira.

Het was ongelooflijk om te zien hoe de restauratie van een voorwerp zoveel impact kan hebben en zo’n verschil kan maken in mensen hun leven.

Danira

Danira: “Ik voelde elke keer weer verwondering bij de prachtige voorwerpen, maar nog meer bij de ontroerende persoonlijke verhalen die mensen aan ons en De repair shop hebben toevertrouwd. En bewondering voor de vakkennis en empathie van onze repairders. Het was ongelooflijk om te zien hoe de restauratie van een voorwerp zoveel impact kan hebben en zo’n verschil kan maken in mensen hun leven. Het was een eer om dit vanop de eerste rij te mogen meemaken.” 

De repair shop: vanaf 29 augustus elke maandag om 21.30 uur te zien op Eén en via VRT MAX.

De repair shop is een programma van Warner Bros. International Television Production België voor Eén.

Wie zijn de repairders?

Melissa © VRT - Thomas Geuens

Melissa (39 jaar, uit Kasterlee) - Keramiek

Melissa studeerde conservatie en restauratie aan de Universiteit Antwerpen. Ze zit al dertien jaar in het vak, heeft haar eigen atelier en was ook zélf een tijdje docente conservatie-restauratie aan de UA. Ze heeft een grote passie voor oude spullen en kunst. De transformatie van een object, iets weer mooi maken en zien groeien, maakt haar nog steeds heel blij.

John © VRT - Thomas Geuens

John (55 jaar, uit Wolvertem) - Lederbewerking

John zit al twintig jaar in het vak. Zijn passie voor leder kwam voort uit zijn liefde voor motors en oldtimers. Al doende leerde hij alles. Hij werkt met veel plezier aan meubels, tassen, kleding, motorzadels … John werkt veel en zegt zelden nee tegen een opdracht, het is namelijk wat hij het liefste doet. Van elke herstelling wil hij een uniek stuk maken.

Elke © VRT - Thomas Geuens

Elke (44 jaar, uit Mechelen) - Horlogerie en mechaniek

Als zestienjarige hielp Elke in het atelier van haar vader. Die was al jaren met antieke klokken en uurwerken bezig. Na haar studies deed ze twee jaar stage in haar vaders atelier om zich voor te bereiden op een examen uurwerkmaker. In 2003 startte ze als zelfstandig uurwerkmaker-restaurateur.

We hebben allemaal van elkaar geleerd. Er heerste een heel warme sfeer onder gelijkgestemde zielen.”

“In mijn eigen atelier werk ik meestal alleen. Hier was het heel fijn om met een groep repairders samen aan de slag te zijn, elk met zijn passie en kennis. Zo ontstond een mooie kruisbestuiving. We hebben allemaal van elkaar geleerd. Er heerste een heel warme sfeer onder gelijkgestemde zielen.”

Julie © VRT - Thomas Geuens

Julie (36 jaar, uit Ternat) - Stoffering

Julie woonde en werkte in China als communicatie-specialiste, en leerde daar haar Deense echtgenoot kennen. Ze kwam terug naar België en kreeg van haar schoonmoeder zes oude stoelen. Het herstellen van die stoelen vond ze zo leuk, dat ze een cursus volgde en. Zo rolde ze van een nieuwe passie in een nieuwe job. Ze doet het nu al zeven jaar en wordt nog altijd even gelukkig van het herstelproces: de voortgang, iets beter en mooier maken.

Nathalie © VRT - Thomas Geuens

Nathalie (50 jaar, uit Antwerpen) - Houtbewerking

Nathalie behaalde in 1998 haar diploma als meubelrestaurateur aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, en startte meteen haar eigen zaak.
​Sinds 2003 geeft ze zelf ambachtelijke meubeltechnieken en hout- en meubelrestauratie en conservatie aan haar alma mater en sinds 2017 doceert ze ook ook materialenleer aan hoGent, in de afdeling instrumentenbouw. Ze koos haar vak omwille van de combinatie praktijk en atelierwerk, en de waaier aan ondersteunende wetenschappen en theoretische vakken, met haar persoonlijke favoriet: kunstgeschiedenis.

Wolfgang © VRT - Thomas Geuens

Wolfgang (42 jaar, uit Heusden-Zolder) - Audio en mechaniek

Wolfgang herstelt al vijftien jaar lang oude radio’s. Als kleine jongen was hij gefascineerd door elektronica en alles wat er mee te maken heeft. Toen hij voor het eerst een lampenradio zag, wilde hij weten hoe er uit een ‘lamp’ muziek kon komen.
​Zo'n vijftien jaar geleden werd hij lid van het Olens Radiomuseum en leerde daar de kneepjes van het vak. Zijn passie voor oude radio’s kwam helemaal tot leven. Dat met eenvoudige onderdelen en dankzij enkele natuurwetten, onzichtbare signalen hoorbaar worden, vindt Wolfgang nog steeds wonderlijk. Ook de combinatie van mechanica en elektronica in sommige oude radio’s is fantastisch. Zo goed zelfs, dat na tachtig jaar en de nodige zorg, deze toestellen nog steeds werken.

In De repair shop deelden we allemaal één grote passie; mensen gelukkig maken door iets wat op het eerste zicht verloren lijkt, weer een nieuw leven te geven. Dat was een zalig gevoel.”

Bart © VRT - Thomas Geuens

Bart (55 jaar, uit Westerlo) - Schilderijen en beelden

Bart studeerde af als woondecorateur, maar verzeilde na zijn studies eerst vijf jaar bij Defensie, en werkte daarna vijftien jaar bij De Lijn. Maar de ambacht-microbe liet hem niet los en hij startte zijn eigen restauratiebedrijf. De laatste zeventien jaar is hij enkel nog met schilderkunst en restauraties bezig. In zijn eigen atelier restaureert hij schilderijen, beelden en lijsten. Hij is altijd aan het werk en vindt het mooi dat hij via zijn werk veel mensen leert kennen en vaak unieke dingen ontdekt.

Deze vaste kern van repairders wordt bijgestaan door verschillende vakmensen met specifieke kennis. Bij bepaalde voorwerpen met specifieke problemen roepen de repairders hulp in van andere ambachtslieden die gespecialiseerd zijn in onder andere boekbinden, blaasinstrumenten, knuffels, en oude volksspelen.

Duurzame productie

Naast het duurzame opzet van De repair shop - voorwerpen herstellen, zeker in tijden van massaproductie en wegwerpcultuur - was ook de rest van de productie duurzaam. De repair shop werd namelijk volledig op groene stroom geproduceerd. In plaats van de gebruikelijke dieselgenerator - die vervuilend is en veel CO2 en fijnstof uitstoot - werkte het team uitsluitend op hernieuwbare energie door gebruik te maken van een solar generator en zonnepanelen. Hiervoor werkte het productiehuis Warner Bros ITVP België samen met het bedrijf Bolt, het eerste platform voor duurzame stroom in België. Maar liefst 72 zonnepanelen voorzagen, samen met een solar generator om de overtollige opgewerkte stroom op te slaan, de volledige productie van groene stroom.

Zo werd er 1.961 kWh stroom opgewerkt tijdens de draaidagen. Door enkel met groene stroom te werken, werd er 2.320 liter diesel bespaard, en 6.2 ton minder CO2 uitgestoten dan op een set met de gebruikelijke dieselgenerator.

De repair shop: vanaf 29 augustus elke maandag om 21.30 uur te zien op Eén en via VRT MAX.

Dossier: MVO en duurzaamheid

Meer over MVO en duurzaamheid

Ketnet zet in op duurzaamheid samen met Gloria Monserez

VRT zet in op duurzaamheid: televisiestudio Dagelijkse kost krijgt zonnepanelen

VRT is eerste met zero emissie reportagewagens

Wandel vrolijk het weekend in

Veel tips en tricks tijdens de grote Radio2 Energiedag

Radio2 pakt uit met grote burgemeestersbevraging over energiecrisis

VRT-vakman Wolfgang Maris te zien in 'De repair shop'

Gekoesterde maar versleten voorwerpen krijgen tweede leven