dinsdag 23 augustus 2022
23 augustus 2022

Ankie, de Olympische weduwe

23 augustus 2022 - Op 5 september is het precies 50 jaar geleden dat bij een dodelijke aanslag op het Israëlische olympische team tijdens de Spelen in München 11 atleten op het leven kwamen. 

Ankie Rechess

Eén van hen was André Spitzer. Zijn weduwe Ankie Spitzer is de centrale getuige in de onthullende tweedelige documentaire Ankie. Bij ons is zij beter bekend als Ankie Rechess, VRT-correspondente in Israël. 

Op 6 en 13 september om 22.50 uur op Canvas en VRT MAX.

Zwarte September

In de nacht van 4 op 5 september 1972 werden in München elf atleten en officials van de Israëlische olympische ploeg gegijzeld in hun appartement in het olympisch dorp. De gijzelnemers waren leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September. Wegens hun verzet tijdens de gijzelingsactie werden twee atleten onmiddellijk vermoord. De negen andere kwamen om het leven bij een nogal klungelige poging van de Duitse politie om de gijzelnemers uit te schakelen op een vliegveld vlak buiten München. Naast de negen gijzelaars kwamen daarbij ook vijf van de acht gijzelnemers en een politieman om.

Op zoek naar de waarheid

Decennialang hielden de Duitse autoriteiten de archieven op slot over de Palestijnse terreuraanslag. Journalisten Twan Huys en Evert-Jan Offringa onthullen in de tweedelige documentaire Ankie (KRO-NCRV) nieuwe feiten over het olympisch bloedbad. Ze praten ook uitgebreid met Ankie Rechess-Spitzer. Na de moord op haar man bleef zij achter met haar dochtertje Anouk van twee maanden oud.

De afgelopen 50 jaar waren voor haar een zoektocht naar antwoorden op heel wat vragen rond de aanslag. Daarbij werd ze voortdurend tegengewerkt door de Duitse autoriteiten. Na intensieve research krijgen de documentairemakers eindelijk volledige toegang tot het dossier en worden de belangrijkste vragen van Ankie beantwoord. Hoe werden André Spitzer en zijn lotgenoten vermoord? Wie is de moordenaar? En wat is er met hem gebeurd?

Onthullende documentaire

In Ankie zien we een uitgebreide reconstructie van het gijzelingsdrama, verteld door getuigen. Sommigen van hen doen na 50 jaar voor het eerst hun verhaal. Zo spreken de documentairemakers onder anderen met oud-premier van Israël Ehud Barak, president van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach, overlevende Israëlische atleten, Palestijnse familieleden van de terroristen en de hooggeplaatste Israëlische inlichtingenofficier Victor Cohen.

De makers reisden voor de opnamen van de documentaire naar Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Israël en de Palestijnse gebieden.

Ankie biedt 50 jaar na dato een onthullende en onthutsende inkijk in de gebeurtenissen tijdens en na de terreuraanslag in München 1972.

Meer over Educatie

VRT en Smartschool slaan handen in elkaar

Spring mee op de digitale sneltrein

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Van Nederland tot Kroatië: EDUbox gaat internationaal

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”

Factcheckers: Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren maken special rond geld