dinsdag 23 augustus 2022
23 augustus 2022

Internationale topfictie bij Canvas

23 augustus 2022 - Canvas pakt dit najaar opnieuw uit met een aantal sterke internationale fictiereeksen. De misdaadseries zitten als vanouds op zaterdag, maar de andere topreeksen verhuizen dit najaar van woensdag naar zondag.

Killing Eve

Op VRT MAX kan je ze natuurlijk altijd en overal bekijken, én meteen integraal van bij de start op Canvas. Blikvangers zijn onder meer Conversations with Friends (de opvolger van Normal People), This England (met Kenneth Branagh als Boris Johnson), The Responder (met een indrukwekkende Martin Freeman) en nieuwe seizoenen van Killing Eve en State of the Union.

Killing Eve

Zondagavond is dit najaar dé afspraak voor internationale topseries. Zo is het uitkijken naar het vierde seizoen van de bekroonde en veelgeprezen spionagereeks Killing Eve, waarin ‘hitwoman’ Villanelle (Jodie Comer) tot inkeer lijkt te komen en haar leven over een andere boeg gooit. Haar eeuwige tegenpool én obsessie Eve Polastri (Sandra Oh) maakt ondertussen jacht op de bende van ‘de twaalf’ en zij blijkt niet de enige te zijn. Maar uiteraard is ook nu weer niets wat het lijkt in deze eigenzinnige serie die alle conventies van het genre op hun kop zet. Vanaf 4 september om 22.00 uur (telkens twee afleveringen). Naast deze vierde en laatste reeks zijn ook de eerste drie reeksen van Killing Eve integraal beschikbaar op VRT MAX.

Conversations with Friends

Element Enda Bowe

In oktober volgt Conversations with Friends, de opvolger van het succesvolle relatiedrama Normal People. Ook deze nieuwe reeks is gebaseerd op werk van millennial-auteur Sally Rooney – het was haar debuut in 2017 – en werd gemaakt door hetzelfde productieteam als Normal PeopleConversations with Friends gaat over de complexe relatie tussen Frances en Bobbi, twee jonge vrouwen, vriendinnen en voormalige liefdespartners, en een iets ouder koppel, Nick en Melissa. De reeks wordt alom geprezen omwille van de cast en de vormgeving. Vanaf 2 oktober om 22.00 uur (telkens twee afleveringen).

This England

This England is een gloednieuwe fictiereeks over de eerste coronagolf in Groot-Brittannië in 2020 en de manier waarop de Britten die hebben aangepakt, van wetenschappers over mensen in de medische frontlijn tot politici, in het bijzonder Boris Johnson. Die rol wordt vertolkt door Kenneth Branagh. Met Michael Winterbottom (Jude, Welcome to Sarajevo) en Julian Jarrold (Great Expectations, Brideshead Revisited) tekenden ook twee grote namen voor het scenario en de regie.

The Dark Heart

Later volgt nog The Dark Heart, een Zweedse reeks over een rijke landeigenaar die spoorloos verdwijnt na een ruzie met zijn dochter. Hij had ermee gedreigd haar te onterven als ze haar relatie met een arme pachterszoon niet zou stopzetten. De onrustwekkende verdwijning wordt onderzocht door een vrouwelijke speurder van de dienst ‘vermiste personen’. Haar gedrevenheid om de zaak op te lossen verandert al snel in een obsessie.

State of the Union

De tweede reeks van het veelgeprezen State of the Union gaat opnieuw over een koppel dat tegen een scheiding aankijkt. Tijdens een koffie vóór hun therapiesessie mijmeren ze over wat er fout is gelopen en of er nog iets te lijmen valt. Het is alweer een pareltje van de hand van topteam Nick Hornby (scenario) en Stephen Frears (regie). Het verschil met de eerste reeks (drie Emmy Awards) is dat Scott en Ellen een Amerikaans koppel zijn, flink wat ouder dan Tom en Louise in de eerste reeks, en heel wat verder uit elkaar gegroeid. Ook deze reeks is in eerste instantie gemaakt voor online-gebruik (op VRT MAX), maar de 10 korte afleveringen van 10 minuten lenen zich samen ook prima als tv-format. ​

Line of Duty

© VRT

Op zaterdag kijken we eerst naar de zesde reeks van de populaire Britse politieserie Line of Duty, met in de hoofdrollen onder meer Martin Compston, Vicky McClure, Adrian Dunbar en Keeley Hawes. De serie onderzoekt corruptie en misbruik door de politie. Dit zesde seizoen focust op de rol van de politie in het onderzoek naar de moord op een onderzoeksjournaliste. Niet alleen deze zesde reeks, maar ook de reeksen 1-5 zijn dit najaar integraal te bekijken op VRT MAX. Vanaf zaterdag 3 september om 20.35 uur.

Trom

‘Nordic noir’ komt uit alle noordelijke richtingen, maar een reeks die zich afspeelt op de Faeröer is wel een primeur. Trom is een Deense productie, gebaseerd op de romans van de Faeröerse schrijver Jógvan Isaksen. Journalist Hannis Martinsson (Ulrich Thomsen, The Marco Effect, Festen) reist af naar zijn geboortestreek nadat hij een mysterieuze boodschap ontvangt van een zekere Sonja, die beweert zijn dochter te zijn en voor haar leven vreest. Bij zijn aankomst blijkt Sonja verdwenen. Hannis raakt verwikkeld in een zoektocht vol intriges in de lokale vissersgemeenschap. Zijn bevindingen op het eiland brengen hem al snel in conflict met rechercheur Karla Mohr. Zijn verdere zoektocht naar de waarheid ontrafelt een web van leugens en duistere geheimen op het eiland.

The Responder

The Responder is een succesvolle nieuwe Britse reeks over een gedegradeerde politieman in een verarmde en criminele buurt in Liverpool. Zijn carrière, huwelijk én leven hangen aaneen met spuug en paktouw, maar hij probeert er toch nog iets van te maken wanneer hij zich het lot aantrekt van een jonge heroïneverslaafde. De hoofdrol wordt gespeeld door een briljante Martin Freeman (The Office, Sherlock, The Hobbit). Het knappe scenario werd geschreven door voormalig politieman Tony Schumacher.

Dossier: fictie

Meer over fictie

Nog meer topfictie op VRT dankzij Europese samenwerking

'Dag en nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Arcadia haalt bijna kwart kijkers meer na correctie van kijkcijfers

“Misdaad spreekt tot de verbeelding”: een blik achter de schermen van de anthologiereeks De twaalf

Humoristische fictiereeks Boomer over de 'familie van Looveren'

Jan Van Looveren schittert als zichzelf in nieuwe humoristische reeks Boomer

Hoe ver ga je om een leven te redden? Opnames derde seizoen 'Onder vuur' gestart

Pommelien Thijs, Willem De Schryver en Eliyha Altena schitteren in gloednieuwe fictiereeks 'Knokke off'