vrijdag 26 augustus 2022
26 augustus 2022

Niet minder maar net meer regio op VRT in 2023

26 augustus 2022 - Radio2 kondigde begin deze
week een wijziging in het programmaschema aan. Vanaf 2023 zal Peter van de Veire het ochtendblok presenteren, dat dan niet meer vanuit de aparte provincies wordt gemaakt.

Jokko

Maar dat betekent niet dat VRT minder zal inzetten op regionieuws. Integendeel, regionieuws is een belangrijke opdracht voor VRT en daarom brengt de publieke omroep vanaf 2023 een update van het regio-aanbod, op maat van de luisteraar en surfer. 

Frederik Delaplace, CEO VRT: We gaan niet minder regionaal nieuws brengen, maar meer. Radio is niet meer het enige medium van de Vlaming voor regionaal nieuws, maar blijft natuurlijk belangrijk. Onze plannen passen binnen de doelstellingen van de beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid, het beperkte budgettaire kader en onze strategie: resoluut digitaal, vertrekken vanuit het mediagebruik van de consument, en dat altijd met onze publieke opdracht voorop.“

Enkele cijfers

Onderzoek leert dat 83% van de Vlamingen regionaal nieuws belangrijk vindt. Ook jongeren dus, die minder radio luisteren en hun nieuws vaker online terugvinden. Elke dag surfen 250.000 jonge en oudere Vlamingen naar de online regiopagina’s van VRT NWS. 

Enkele trends

  • Regionieuws vind je niet alleen meer via radio. Ook jongeren hebben belangstelling voor regionieuws, maar vaker digitaal. 
  • Luisteraars zoeken steeds gerichter naar hun regionieuws, zoals naar korte audiofragmenten via de Radio2 app.
  • Regionieuws stroomt zeven dagen op zeven, vierentwintig uur op vierentwintig binnen. Ook in het weekend, dus.
  • De Vlaming woont niet meer zijn hele leven op dezelfde plek en wil daarom regionieuws op maat. Informatie uit zijn geboortedorp en -provincie, maar ook uit de stad waar hij studeerde en de gemeente waar hij ondertussen zijn kinderen grootbrengt.
  • De luisteraar en surfer is op zoek naar regionale evenementen, toerisme en cultuur.

Regionaal nieuws blijft belangrijk voor Radio2: dit verandert niet

  • Radio2 blijft regionaal nieuws brengen vanuit de radiohuizen in de verschillende provincies. Het zeer populaire regionale middagprogramma blijft bestaan.  
  • Er blijven elke dag minstens 7 regionale nieuwsbulletins te horen op Radio2. 
  • Het ochtendprogramma met Peter van de Veire focust op wat er dichtbij in Vlaanderen gebeurt, met regionale reporters, live interventies vanuit de regio’s en meer live-uitzendingen van overal in Vlaanderen.
  • De lokale verankering van de redacties in de provincies blijft, want de verbinding tussen onze vakmensen en de lokale belanghebbenden blijft van groot belang. 

Frieda Brepoels, voorzitter Raad van bestuur VRT: “Zo’n nationale ochtendshow is een fantastische meerwaarde voor de regio’s. Regionaal nieuws kan nu gebracht worden op nationaal niveau.”

Wat verandert er wel bij Radio2?

  • De ochtendshow wordt nationaal gemaakt, maar wel met focus op de regio’s. We gaan ook op locatie, meer dan nu. We gaan dus nog meer regionaal.
  • Er komt meer regionieuws over evenementen, toerisme en cultuur in de nationale programma’s. In het weekend komen hierrond extra regionale momenten.
  • Nog meer regionieuws wordt digitaal beschikbaar, zoals de moderne mediagebruiker vraagt. Zo kan de impact van het regionale nieuws ook vergroten. Daarom gaat Radio2 nog nauwer samenwerken met VRT NWS en VRT MAX. 

Extra VRT regio aanbod in 2023

  • Dagelijks minstens 50 digitale artikels met regionieuws op VRTNWS.
  • Een meldknop voor regionaal nieuws op de site van VRTNWS.
  • Multimedia specials rond wat in de regio leeft op basis van burgemeesterbevragingen.
  • VRT onderzoekt of er extra plaats is voor regiocontent op VRT MAX en op televisie. 

De publieke omroep blijft dus volop inzetten op regionaal nieuws. Digitaal, via VRT NWS, VRT MAX en de Radio2 app, maar ook radio blijft een belangrijke rol spelen. De sterkst beluisterde regionale programma's op de middag blijven bestaan en ook de regionale bulletins blijven. De ochtendshow houdt voeling met de regio’s door acties met een regionale insteek, live-uitzendingen van overal in Vlaanderen en ambassadeurs per regio. 

VRT brengt in 2023 niet minder, maar net meer regionieuws. 

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Officiële opening nieuwe VRT-captatiemagazijn in Bedrijvenpark Stone in Londerzeel

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners

Reactie van VRT-directie na overleg met de vakbonden: externe bruggenbouwer moet vertrouwen herstellen

VRT zendt docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uit en biedt excuses aan

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Samenwerken met VRT: de strafste verhalen schrijven we niet alleen