maandag 05 september 2022
05 september 2022

Ontdek het KMSKA samen met VRT

Maandag 5 september 2022 - Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) opent op 24 september na elf jaar renovatie opnieuw de deuren voor het grote publiek. Het wordt een van de grootste culturele evenementen van 2022 en daar moet VRT uiteraard bij zijn. Onder de overkoepelende titel 'Ontdek het KMSKA' grijpt de publieke omroep de heropening aan om via al haar kanalen beeldende kunsten bij een breed publiek zichtbaar te maken.

© Karin Borghouts, KMSKA

Een week lang brengen alle VRT-radionetten, van Klara tot MNM, live-uitzendingen vanuit het museum. Daarnaast is er ook de documentaire reeks Een nacht in het museum met Thomas Vanderveken op Canvas, de rubriek Kunstwerk in Iedereen Beroemd, de reeks De aanbidders op VRT MAX, de podcast Zot schoon en het mobiliserend kunstproject De Nationale Expo. VRT wil namelijk niet alleen inzetten op beleving, maar Vlaanderen ook aansporen om zelf creatief aan de slag te gaan. 

©Karin Borghouts/KMSKA

De Nationale Expo: ​100 onbekende artiesten schitteren in het KMSKA

Samen met museumPASSmusées en het KMSKA gaat VRT in De Nationale Expo op zoek naar verborgen talent in alle disciplines van de beeldende kunsten. De inzet van deze wedstrijd: een plaatsje op een unieke tentoonstelling in de prachtige zalen van het vernieuwde KMSKA. De expo zal 100 kunstwerken bevatten en loopt van 22 december tot 22 januari. 

Wie droomt van een plek in het museum, kan zich vanaf 5 september tot en met 6 november kandidaat stellen voor De Nationale Expo. Het is de bedoeling dat de deelnemers aan de wedstrijd zich laten inspireren door een van de topwerken in het KMSKA: de ‘Aanbidding door de koningen’, een iconisch werk van Peter Paul Rubens. Op basis daarvan kunnen ze hun eigen creatie maken. Met De Nationale Expo krijgen beginnende kunstenaars de kans hun werk aan een breder publiek te tonen. 

Naast tekeningen, schilderijen, foto’s en grafiek mogen deelnemers ook beeldhouwwerken, keramiek, textielkunst of zelfs video inzenden. De wedstrijd staat open voor iedereen. Je hoeft geen jarenlange ervaring of een kunstdiploma te hebben om deel te nemen. Wat telt is de passie voor kunst. Het publiek kan stemmen en samen met een vakjury mee bepalen welk 100 werken een plekje verdienen in het KMSKA.

Deelnemen? Meer info vind je hier.

Ook kinderen doen mee

Voor de kinderen is er een gelijkaardige wedstrijd. Want Ketnet wil kinderen verbinden en stimuleren, ook door middel van kunst en cultuur. Kinderen kunnen hun kunstwerkjes insturen via de photobooth van Ketnet en zo meedingen naar een plekje op De Nationale Expo in het KMSKA, waar er 10 plaatsen voor hen zijn gereserveerd. Vanaf 19 september zullen de wrappers van Ketnet kinderen inspireren en aansporen om mee te doen aan de wedstrijd.

‘De aanbidders’ op VRT MAX

De reeks De aanbidders brengt tien jonge kunstenaars in beeld die zich laten inspireren door het schilderij ‘Aanbidding door de koningen’ van Peter Paul Rubens. Ze zijn actief in de meest uiteenlopende disciplines. Zo is er een tattoo-artist, maar ook een zeefdrukkunstenaar en een mode-ontwerpster. Allemaal krijgen ze het topwerk van Rubens voor het eerst in hun leven in het echt te zien. Met die indrukken gaan ze aan de slag en ze nemen ons mee doorheen hun maakproces. Ze hebben allemaal hun eigen kijk op kunst en vertalen het werk van Rubens op geheel eigen manier in hun diverse disciplines. Zo kunnen de portretten van deze jonge talenten ook een brede inspiratie bieden aan mensen die willen deelnemen aan de wedstrijd van De Nationale Expo.

© KMSKA

Linde Merckpoel ontdekt het KMSKA

Linde Merckpoel woonde in haar studententijd vlak naast het KMSKA. Ze dronk pintjes en rookte sigaretten op de trappen van het prachtige gebouw, maar ze zette er nooit één voet binnen. Tot nu. 

Vanaf 19 september op VRT MAX.

Ontdek het KMSKA op tv

Canvas: Een nacht in het museum

Na een verbouwing van 11 jaar opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen op 24 september éindelijk opnieuw zijn deuren. Tijdens de koortsachtige laatste weken voor de heropening nodigt Thomas Vanderveken drie weken lang een bekende gast uit voor een exclusieve preview op een van de topstukken uit de rijke collectie. Dat gebeurt ‘s nachts wanneer de werkzaamheden even stilliggen, want overdag is het museumteam nog volop in de weer, 7 dagen op 7. 

De gasten zijn achtereenvolgens acteur Wim Willaert, zangeres en televisiemaker Sarah Vandeursen en Jaouad Alloul, zanger en theatermaker. Thomas is gastheer en curator voor één nacht. Zijn drie keuzewerken behoren tot zijn eigen ultieme favorieten: ‘Aanbidding door de koningen’ van Peter Paul Rubens, ‘De madonna omringd door serafijnen en cherubijnen’ van Jean Fouquet en ‘De intrige’ van James Ensor.

De nocturne is een unieke kans om heel dicht bij de schilderijen te komen, letterlijk en figuurlijk. Ter voorbereiding van de nacht is Thomas op zoek gegaan naar de boeiendste achtergrondverhalen over de kunstwerken. Die helpen om ze anders te bekijken, beter te begrijpen en nog meer te waarderen.

Tegen de ochtend kent één topwerk uit de collectie van het KMSKA voor Thomas en zijn gast alvast geen geheimen meer en keren ze moe, maar met het schoonste gevoel huiswaarts. 

Vanaf dinsdag 20 september om 21.20 uur op Canvas en VRT MAX.

Meer info volgt later.

Thomas Vanderveken - Een nacht in het museum

Canvas: The Gaze

Aansluitend bij Een nacht in het museum is er de Instagram-reeks The Gaze. Dat kunst niet altijd serieus moet zijn, bewijst Matthijs Van Mierlo al langer met The Gaze. Zijn video’s op TikTok en Instagram maken kunst toegankelijk voor een breed en jong publiek. Samen met Canvas gaat The Gaze nu op zoek naar straffe verhalen achter kleine details in de drie meesterwerken in Een nacht in het museum. De reeks is te volgen op de Instagram-pagina van Canvas vanaf 20 september. ​

Eén: Iedereen beroemd - Kunstwerk 

De medewerkers en sympathisanten van het KMSKA tonen hun favoriete kunstwerk.

Het KMSKA is niet alleen een schatkamer voor kunst, maar ook van persoonlijke verhalen. Iedereen beroemd gaat in de nieuwe rubriek 'Kunstwerk' op zoek naar die verhalen bij de medewerkers van het museum. Elke week kiest een van hen een favoriet museumstuk. Ze vertellen waarom ze voor dat werk kiezen en wat het voor hen betekent. 

Die zeer persoonlijke verhalen en de uitgekozen kunstwerken zijn de bron van nog meer bijzondere verhalen. Een aanvullende reeks die exclusief op VRT MAX te bekijken is, biedt nog meer inzicht, passie en verwondering. Enkele medewerkers nemen ons mee naar de archieven en tonen de werking van het museum. Sympathisanten van het KMSKA, zoals galerist Adriaan Raemdonck en kunstenaar Wim Delvoye, wandelen verwonderd door het vernieuwde museum.

Vanaf 1 september, elke donderdag in Iedereen beroemd en op VRT MAX.

Ontdek het KMSKA op de radio

Alle radionetten van de VRT-zenders zenden tijdens de openingsweek live uit vanuit het KMSKA, van 19 tot 25 september. 

Klara, Radio2 en Radio 1 krijgen een plekje in de museumzalen van het KMSKA

Voor Klara presenteert Chantal Pattyn ​ van maandag 19 september tot en met donderdag 23 september het kunst- en cultuurprogramma Pompidou live vanuit een van de museumzalen. Twintig luisteraars krijgen de kans om de uitzendingen bij te wonen.
​Op zondag 4 september was Carmen Willems, algemeen directeur van het KMSKA, trouwens te gast in De Liefhebber op Klara. Ze deelde er de muziek die veel voor haar betekent, zowel in haar leven als werk. Te herbeluisteren via klara.be.

Radio2 in Antwerpen zit op vrijdag 23 december tussen 12 en 13 uur in het museum. Op die dag krijgen de buurtbewoners een exclusieve inkijk in het museum. 

Op Radio 1 ontvangt Bent Van Looy diezelfde vrijdagavond fijne gasten in Culture Club. Een videoversie van de uitzending komt nadien integraal op VRT MAX.

StuBru en MNM zenden live uit vanop het Museumplein

Op de eigenlijke heropeningsdag van het museum, zaterdag 24 september, zendt StuBru van 13 tot 17 uur live uit vanuit een containerstudio op het Museumplein. Presentator Joren Carels laat onder meer de eerste bezoekers van het vernieuwde museum aan het woord. Drie kunstenaars uit de VRT MAX-reeks De aanbidders zijn er ook bij: Tattoo Tilde, Studio Stoutpoep en Luis-Manuel Lambrechts. Zij zetten tattoos, bedrukken totebags en verkopen pins ten voordele van De Warmste Week, meer bepaald voor een project dat cultuurbeleving bevordert bij kinderen en jongeren in kansarmoede. 

Op zondag 25 september zit MNM van 12 tot 16 uur op het Museumplein met Alexandra Gadzina. Tattoo Tilde, Studio Stoutpoep en Luis-Manuel Lambrechts zijn er ook die namiddag weer bij.

Podcast: Zot schoon

In de podcast Zot schoon gaan vijf jonge VRT-gezichten, in vijf aparte afleveringen, in het KMSKA op zoek naar schone dingen die hen raken: Flo Windey, Gloria Monserez, Héritier Tipo, Ella Leyers en Dorianne Aussems. Ze doen dat telkens aan de hand van emoties en thema’s die leven bij jongeren: passie/seks, ontroering/kwetsbaarheid, maatschappelijke verontwaardiging, humor/plezier en gender. Samen met een museummedewerker gaan ze op zoek naar werken die gelinkt zijn aan het thema. 

Ze krijgen telkens ook het gezelschap van Bart Van Peer. Bart is blind. Hij werkte sinds 1992 als receptionist in het KMSKA. Nadat het museum de deuren sloot voor de renovatie, was er nood aan een nieuwe functie. Zo ontstond het idee voor ‘Radio Bart’. In het vernieuwde museum zal hij vanuit een mobiele studio in een museumzaal in gesprek gaan met bezoekers die hem de kunstwerken beschrijven. Naast zijn aangename stem, zijn het vooral de prikkelende vragen die zijn gezelschap tot nieuwe inzichten over kunst zullen laten komen.

Vanaf 19 september op VRT MAX.

© VRT

Meer over Cultuur

Column cultuur: Allemaal theater

Radio2 Eregalerij: helemaal 'Enamorada' op Belle Perez, Peter Vanlaet, Natalia en Raymond van het Groenewoud

Veiling De Nationale Expo brengt 23.780 euro op voor Kom op tegen Kanker

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

Nationale Expo ontmaskert de Ensor in elk van ons

Het ABC van VRT met de M van ... Muziekdiversiteit: zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Warhaus of Zwangere Guy

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel