dinsdag 06 september 2022
06 september 2022

Een nacht in het museum: "De schoonste slapeloze nacht ooit"

Thomas Vanderveken trakteert zijn gasten op een nacht vol kunst in het KMSKA

6 september 2022 - Na een verbouwing van 11 jaar heropent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen op 24 september eindelijk opnieuw zijn deuren. VRT grijpt de heropening aan om via al haar kanalen beeldende kunsten bij een breed publiek zichtbaar te maken. Zo is er op Canvas Een nacht in het museum. ​ Daarin nodigt Thomas Vanderveken drie weken lang een bekende gast uit voor een exclusieve preview van een van de topstukken uit de rijke collectie van het KMSKA. 

Thomas Vanderveken

De opnames gebeuren tijdens de koortsachtige laatste weken voor de heropening. Ze vinden ’s nachts plaats, wanneer de werkzaamheden even stilliggen. Want overdag is het museumteam nog volop in de weer, 7 dagen op 7. ​ 

De gasten zijn acteur Wim Willaert, zangeres en televisiemaker Sarah Vandeursen en Jaouad Alloul, multidisciplinair kunstenaar en ondernemer. Thomas is gastheer en curator voor een nacht. De keuzewerken zijn ultieme favorieten: ‘De aanbidding der koningen’ van Peter Paul Rubens, ‘De madonna omringd door serafijnen en cherubijnen’ van Jean Fouquet en ‘De intrige’ van James Ensor.

De schoonste nacht

‘Gemiddeld kijkt een museumbezoeker 27 seconden naar een kunstwerk’, zegt Thomas Vanderveken. ‘Wat doet het met je als je een hele nacht lang bij een kunstwerk mag doorbrengen? Mijn gast en ik gaan voor slow time. Het wordt de schoonste slapeloze nacht ooit’.

De nocturne is een unieke kans om heel dicht bij het kunstwerk te komen, letterlijk en figuurlijk. Thomas en zijn gasten hebben het schilderij én het museum een hele nacht lang voor zich alleen. Ter voorbereiding is Thomas ook op zoek gegaan naar de boeiendste achtergrondverhalen. Die helpen om anders naar het werk te kijken. Aan het einde van de nacht heeft het kunstwerk voor Thomas en zijn gast alvast geen geheimen meer en keren ze moe, maar met het schoonste gevoel huiswaarts. ​

©Karin Borghouts/KMSKA

Het KMSKA

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA voor de vrienden) is een van de meest prestigieuze musea van ons land. Het bevat een geweldige collectie Antwerpse, Vlaamse en Hollandse Meesters, maar ook tal van topwerken uit buitenlandse scholen. Het museum is gevestigd op het Antwerpse Zuid in een monumentaal gebouw uit het einde van de 19de eeuw. Een statig en indrukwekkend complex, maar na meer dan 120 jaar was het helemaal afgeleefd en niet meer aangepast aan de conserverings- en belevingsbehoeften van een modern museum. 

Daar heeft de grote verbouwing van de voorbije jaren verandering in gebracht. Het hele gebouw werd grondig aangepakt, met respect voor het verleden en met oog op de toekomst. Het vernieuwde KMSKA glimt en schittert als nooit tevoren. De exporuimte werd aanzienlijk vergroot en ook heel wat van de topwerken werden gerestaureerd. Vanaf 24 september zijn ze weer in hun volle glorie te bewonderen. 

Drie ervan krijgen een ereplaats in Een nacht in het museum.

Vanaf dinsdag 20 september om 21.20 uur op Canvas en VRT MAX

Videospeler inladen...

Meer over Cultuur

De nachtshift: hoe team eindregie jouw perfecte tv-avond in goede banen leidt

30 jaar zonder Kurt Cobain: Studio Brussel bouwt iconische decor MTV Unplugged na tot in de kleinste details

Zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Melanie de Biasio, Warhaus of Zwangere Guy

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Wordt een VRT-podcast verkozen tot de beste podcast ooit?

Dit zijn de winnaars van de Boon 2024

De nachtshift: Storms Staat Op terwijl jij … waarschijnlijk nog ligt te slapen

Brengen podcasts als Night flights het luisterspel weer tot leven?