dinsdag 20 september 2022
20 september 2022

Nieuw op Canvas: Wij, vrouwen

De positie van vrouwen in onze samenleving

20 september 2022 - De strijd voor een gelijkwaardige positie en vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in Vlaanderen is al meer dan een eeuw oud. Er zijn grote stappen gezet, maar we zijn er nog niet. Aan de hand van getuigenissen en archiefbeelden schetst de vierdelige reeks Wij, vrouwen de evolutie van de positie van vrouwen in onze samenleving, zowel privé als in het publieke leven. 

Wij, vrouwen © VRT

Droom en daad

Hoe hebben foute verwachtingen, opvoeding, glazen plafonds, discriminatie, druk, vooroordelen of andere obstakels het vrouwen de voorbije decennia moeilijk gemaakt om zich optimaal te ontplooien? Bijvoorbeeld op het gebied van opvoeding, onderwijs, huwelijk, gezin, seksualiteit, werk en politiek. Hoe zijn ze daarmee omgegaan? Wat hebben actiegroepen, politica’s en individuele vrouwen kunnen veranderen? En hoe ervaren vrouwen al die obstakels vandaag?

Vrouwen aan het woord

In Wij, vrouwen brengen vrouwen van alle leeftijden en standen hun verhaal, samen met politica’s, boegbeelden van de vrouwenbeweging en voormalige ‘Dolle Mina’s’. Hun getuigenissen worden geïllustreerd met straffe archiefbeelden. Het zijn nu eens onthutsende en dan weer grappige verhalen over de opvoeding tot huishoudster, knokken om te mogen studeren, de verovering van de mannenberoepen, seksuele taboes en mannen die het nog altijd beter denken te weten. De vier afleveringen focussen achtereenvolgens op seksualiteit, huwelijk en gezin, beroepsleven en de politiek.

Wij, vrouwen hanteert daarbij de beproefde formule van Kinderen van…: het hele historische én actuele verhaal wordt verteld door betrokken getuigen die de kijker recht aankijken. 

Een verrassende blik achter de schermen van de strijd voor vrouwenrechten. Vaak verbluffend archiefmateriaal dat niet in de laatste plaats het seksisme van onze eigen openbare omroep te kijk zet. En achttien vrouwen die je meeslepen in hun verhaal en je met diep respect achterlaten.

Wij, vrouwen: vanaf dinsdag 11 oktober om 21.20 u. op Canvas en op VRT MAX.

Dossier: Diversiteit

Meer over Diversiteit

VRT-archief geeft fantastisch liefdesverhaal een stem

Al 10 jaar Vlaamse Gebarentaal bij VRT

Nieuw op Canvas: Wij, vrouwen

Een Belgisch piratenverhaal met Hollywood-allures

Kijk nu met audiodescriptie

It's a man's world... en toen kwam Chantal

Vlaamse mediagroepen verenigd in Antwerp Pride Parade

Vlieg mee over de regenboog met VRT