woensdag 21 september 2022
21 september 2022

Werelddag dementie: aandacht voor alle vormen van dementie

Woensdag 21 september - Vandaag is het Werelddag dementie. Ook VRT staat stil bij deze belangrijke dag, waarop er extra aandacht gevraagd wordt voor mensen met dementie en hun omgeving.

Dieter Coppens en Brigitte uit 'Restaurant Misverstand' Nattida-Jayne Kanyachalao

Radio 1 lanceerde gisteren de podcast Mistlicht, een zoektocht naar wat dementie met een mens doet. In deze podcast gaat Sven Speybrouck op zoek naar lotgenoten van zijn moeder. Hij luistert naar mensen met dementie, naar de mensen die voor hen zorgen en naar experts, in een poging het ongrijpbare te begrijpen en houvast te vinden, voor zichzelf maar ook en vooral voor iedereen die vroeg of laat met dementie te maken krijgt. Ontdek de eerste aflevering van de vijfdelige reeks vanaf nu op VRT MAX. Deze podcast werd gemaakt in samenwerking met Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen.

Ook de makers van Thuis, de dagelijkse fictiereeks op Eén, werken voor een huidige verhaallijn samen met Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. In de uitzending gisteren werd duidelijk dat Veerle, de moeder van Sam, beginnende dementie heeft. Opnieuw brengt Thuis zo een verhaal dat herkenbaar is voor vele kijkers, getuige de vele reacties online. De komende weken zal deze verhaallijn nog verder evolueren: hoe gaat Veerle om met de ziekte, en wat vindt haar omgeving ervan?

Voor Radio2 ging kersvers radioduo Ann Reymen en Daan Masset op bezoek bij Nicole en Hugo, die dementie van dichtbij meemaken. Begin dit jaar raakte bekend dat Nicole de ziekte van Alzheimer heeft. Hugo is ook een Thuis-kijker en voelde de verhaallijn al aankomen, omdat hij een overeenkomst zag met Nicole. De twee vertellen openhartig hoe ze met de diagnose omgaan en vooral hoe ze ervoor kiezen om van het leven te blijven genieten. “Nicole leeft nog hè, wij doen nog alles wat we graag doen”, klinkt het strijdvaardig. “Wij gaan er nog iets schoons van maken.” Een filmpje van het bezoek vind je op VRT MAX.

Nico en Hugo met Ann Reymen en Daan Masset van Radio2

Nieuw seizoen van 'Restaurant Misverstand'

Eén kondigde vandaag aan dat het bezig is met een nieuw seizoen van Restaurant Misverstand. Daarin opent Dieter Coppens samen met mensen met jongdementie een restaurant opent. Door hun ziekte krijgen mensen met jongdementie vaak te maken met onbegrip. Daarnaast moeten ze vaak verplicht stoppen met werken, waardoor hun zelfvertrouwen een deuk krijgt. Daar wil Restaurant Misverstand verandering in brengen: door de buitenwereld te tonen wat ze wél nog kunnen. Natuurlijk zal niet alles van een leien dakje lopen, want geen enkele medewerker heeft al ervaring in de horeca. Maar fouten maken kan in dit restaurant geen kwaad. Er is ook ruimte voor verdriet en bovenal vinden ze steun en begrip bij elkaar en Dieter, bij chefkok Seppe Nobels en bij Anouck De Bruijn van Regionaal Expertisecentrum Dementie Antwerpen.

Het eerste seizoen van Restaurant Misverstand is op VRT MAX te (her)bekijken. Restaurant Misverstand wordt gemaakt in samenwerking met Alzheimer Liga Vlaanderen.

Dossier: Gemeenschapsvorming

Meer over Gemeenschapsvorming

De Warmste Week vlamt dit jaar tegen eenzaamheid

Het ABC van VRT met de P van ... Publieke meerwatte? Publieke meerwaarde! Hoe VRT media maakt die er écht toe doen

De Warmste Week vlamt opnieuw in Brugge

VRT en Pommelien Thijs waarschuwen iedereen voor gsm-gebruik in het verkeer

я вдома / Ik ben thuis

2021… een jaar met maatschappelijke relevantie

Indrukwekkende editie van De Warmste Week zamelt 8.790.633 euro in voor opgroeien zonder zorgen

Duurzaamheid op De Warmste Week: “Zelfs de artiestenbusjes rijden volledig elektrisch.”