donderdag 13 oktober 2022
13 oktober 2022

Nieuwe afleveringen 'Reizen Waes: wereldsteden'

Tom Waes ontdekt Nairobi, Mumbai, Dubai en São Paulo.

Tom Waes © VRT

Dit najaar neemt Tom Waes de Vlaming weer mee de wereld rond in nieuwe afleveringen van Reizen Waes: wereldsteden, waarin hij focust op enkele van de belangrijkste en boeiendste steden ter wereld. Nadat Tom eerder dit jaar al op avontuur trok naar metropolen als Mexico City en Caïro, reist hij nu door Mumbai (India), Nairobi (Kenia), São Paulo (Brazilië) en Dubai (Verenigde Arabische Emiraten). Het resultaat is vanaf 24 oktober te zien op Eén.

Ik vond het erg belangrijk om m’n reis langs belangrijke wereldsteden verder te kunnen zetten. Want er stonden nog enkele heel boeiende plekken op mijn verlanglijst. Zo was ik met Reizen Waes nog nooit in India. Met Mumbai, een metropool van meer dan 22 miljoen inwoners, kreeg ik meteen de grootste stad van India te zien. In Nairobi (Kenia) zag ik dan weer de toekomst van grote, Afrikaanse steden. En São Paulo, het grotere maar onbekendere broertje van Rio de Janeiro, wist me heel erg te verrassen. Zelfs Dubai, een luxeoord waar avontuur soms ver te zoeken is, leverde een heel boeiende reis op. Ook al was het er in volle zomer met meer dan 45 graden soms bloedheet.

Tom Waes

Aflevering 1: Mumbai (India)

Wie een programma over wereldsteden maakt, kan niet anders dan ook naar India trekken. Enkele van de grootste steden ter wereld liggen in India en daarbij spant havenstad Mumbai de kroon. Mumbai is niet alleen de grootste en belangrijkste stad van India (de metropool telt zo’n 22 miljoen inwoners), het is tegelijk ook de dichtst bevolkte stad ter wereld.

Hoe hou je een gigastad als Mumbai leefbaar in een land waar de kloof tussen arm en rijk zo groot is? Die vraag brengt Tom onder andere in de grootste sloppenwijk van het land. In de filmindustrie van Bollywood leert Waes dan weer jonge acteurs kennen die er hun geluk beproeven.

© VRT

Aflevering : Nairobi (Kenia)

Nairobi, de hoofdstad van Kenia, is op dit moment de snelst groeiende stad van het Afrikaanse continent. Met een zeer jonge bevolking - meer dan 75 % van de inwoners is jonger dan 30 - staat Nairobi bovendien symbool voor de toekomst van Afrika.

Toms reis door het snel evoluerende Nairobi brengt hem op enkele opvallende plekken. Zo traint Waes mee met het enige ijshockeyteam van Oost-Afrika, test hij de eerste auto van Afrikaanse makelij en bezoekt hij de laatste twee levende noordelijke witte neushoorns.

© VRT

Aflevering 3: São Paulo (Brazilië)

São Paulo hoort zonder twijfel thuis in het rijtje van Toms wereldsteden. Met meer dan 24 miljoen inwoners is São Paulo is niet alleen de grootste stad van Brazilië, maar ook van het hele Zuid-Amerikaanse continent.

De megastad São Paulo draagt de toepasselijke bijnaam ‘selva de pedra’ of ‘de betonnen jungle’. Maar samen met zijn Braziliaanse reisgezel en tolk Tomaz ontdekt Tom dat ook in het betonnen São Paulo heel wat te beleven valt… 

© VRT

Aflevering 4: Dubai (Verenigde Arabische Emiraten)

Amper 50 jaar geleden was Dubai nog een klein en volstrekt onbekend vissersstadje aan de rand van de woestijn. Op wat kamelendrijvers en parelduikers na was er niet veel leven. Tot er olie werd ontdekt. Vanaf dan ging het razendsnel en groeide Dubai op een halve eeuw uit tot de grootste stad van de Emiraten.

Tom gaat in Dubai op zoek naar de verhalen achter het glimmende imago van Dubai. Hij is er bovendien op het heetste moment van jaar en dat blijkt geen sinecure.

© VRT

Reizen Waes: wereldsteden vanaf 24 oktober elke maandag om 20.40 uur op Eén en via VRT MAX.

Reizen Waes: wereldsteden is een programma van De Mensen voor Eén. 

Meer over Sport en ontspanning

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

Tien jaar 'Alleen Elvis blijft bestaan' wordt gevierd met tien nieuwe gasten

Ketnet zet een schooljaar lang in op duurzaamheid met Planeet K

Belpop is terug met een nieuwe stem

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht