vrijdag 21 oktober 2022
21 oktober 2022

Dompel je onder in de wereld van de teletubbies, daft punk of techno

Heb jij al geluisterd naar De Jaren Nul van StuBru? De radiozender neemt je tien dagen lang mee naar je jonge jaren zowel met muziek als een virtuele productie: er is een teletubby-, daft punk- en technobunker. Wie goed oplet, spot ook onze Japanse, gele vriend Pikachu of een pluizige Furby, die  zoals een Tamagotchi, continu om eten vraagt.  

© VRT - GVH

Visual radio

Creatieve VRT-geesten lieten hun verbeelding los op alles waar je maar aan kan denken als je het jaar 2000 hoort. Zo werd de teletubbieswereld gebaseerd op de meest legendarische bureaubladachtergrond van die tijd, namelijk de Windows XP-wallpaper. In het totaal creëerden ze drie werelden, die het decor werden voor deze virtuele productie. Voor VRT was het de perfecte test om bepaalde rekwisieten om te zetten naar 3D en de limieten ervan te leren kennen, want VRT wil weten of er toekomst is voor rekwisieten in een 3D-archief.

Chef-technicus Bart aan het werk © VRT - GVH

VRT zet hard in op virtuele producties, waarbij er gebruik gemaakt wordt van game engine technologie. Radio is vandaag de dag niet enkel audio of video, grafische elementen worden steeds vaker geïntegreerd in het radioformat en dragen bij aan het verhaal dat de radiozender, of in dit geval StuBru, wil brengen. We spreken dan van visuele radio. Soms leidt dat zelfs tot een feestje, want hoewel je nu tien dagen lang kan knallen op hitjes van ‘Freestylers’, ‘Daft Punk’, ‘Sum 41’ of je wil meezingen met ‘The Tide Is High’ van Atomic Kitten, kan je naast De Jaren Nul, elke dag kijken naar de Minifuif voor Maxipret, een virtuele productie.  

Testen door AP hogeschool

Ook het Immersive Lab, het expertisecentrum van AP hogeschool rond Virtual Reality, mocht als test objecten uit het jaar 2000 scannen. Rekwisiteurs bij VRT leverden rekwisieten aan die passend waren bij de stijl van de StuBru-beleving. Met verschillende types 3D-scanners, gingen de studenten van de AP hogeschool aan de slag om onder andere het opperhoofd onder de Pokémons, Pikachu, naar een virtuele wereld om te zetten.  

Meer over Innovatie

Digitale Duik: onderzoek ontcijfert belang van digitale inclusie

Feit of fictie: AI als tool om te factchecken

Shot by AI: AI is voor creatieve mediamakers een grote kans

Het ABC van VRT Sandbox

VRT helpt jonge productiehuizen en tech start-ups bij hun eerste stappen en internationale doorstart

VRT op FTI: een overzicht van innovatie in media

VRT-componist Bart Ketelaere: "Op 5 minuten laat ik een AI-stem zingen over eenhoorns en loempia's"

Iedereen mee, tot in de pixels