dinsdag 25 oktober 2022
25 oktober 2022

3 verhalen op 1 banale straathoek in de Antwerpse Joodse wijk

Een spectaculaire tunnelroof. Een vergeten aanslag. Een kind dat aan een razzia ontsnapt. Het zijn 3 waargebeurde verhalen op 1 banale straathoek in de Antwerpse Joodse wijk. En het onderwerp van dé VRT MAX-podcast van dit najaar: De kunst van het verdwijnen. 

Makers Bart Van Nuffelen en Lucas Derycke  aan de Nerviersstraat in Antwerpen

Makers Bart Van Nuffelen en Lucas Derycke schetsen in 8 afleveringen een beeld van de Antwerpse Joodse wijk en gemeenschap doorheen de lagen van de geschiedenis. Het resultaat is een meeslepende podcast over het wonderlijk verbonden zijn van alles. En over de kunst van het verdwijnen, voor even of voor altijd.

De kunst van het verdwijnen

De kunst van het verdwijnen vertrekt vanuit de reconstructie van een tunnelroof op een bank in 2019. En botst gaandeweg op 2 andere verhalen die zich afgespeeld hebben op dezelfde straathoek in Antwerpen: een aanslag op een Joodse jeugdbeweging in 1980 en een jongen van 4 die in 1942 op miraculeuze wijze aan deportatie ontsnapt.

Aflevering 1: Wereldnieuws

In de Antwerpse Zevende Wijk wordt op klaarlichte dag een bankroof gepleegd. Terwijl de politie de bank omsingelt, verlaten 400 meter verder 6 daders een huis. De laatste van hen is een orthodoxe Jood. Hij trekt een rolkoffer voort met daarin de buit van de tunnelroof. 

Aflevering 2: De Georgiërs

In het spoor van de gangster met de rolkoffer betreden we de wondere Zevende Wijk. Twee jonge daders van de tunnelroof worden opgepakt. Hun foto's verschijnen meteen in de krant. En Bart blijft maar naar die foto's kijken: hij herkent die jonge mannen van ergens, maar vanwaar?

Aflevering 3: Het zomerkamp

Op dezelfde straathoek waar de daders van de tunnelroof buitenkomen, wordt in juli 1980 een dodelijke aanslag gepleegd op een groep Joodse jongens. De pers weet intussen alles over de stand van het onderzoek naar de tunnelroof. De truc van de bandieten wordt haarfijn uitgelegd. 

Aflevering 4: Fred

Het vonnis van de rechtbank laat Bart met veel vragen achter. Hij gaat zelf op zoek naar de ware toedracht van de tunnelroof. En dan verschijnt - naast de gangster met de rolkoffer en de jongens van het zomerkamp - plots ook een kleutertje van 4 in dit verhaal: Fred. Hij wandelt voorbij, kijkt niet om.  

Aflevering 5: De snor

Een jongen van het zomerkamp vertelt op de straathoek het verhaal van de aanslag. Dankzij camera's is de weg van de gangster met de rolkoffer perfect te volgen. In de Kazerne Dossin zoekt Bart meer informatie over Fred… en vindt veel meer dan hij zocht. 

Aflevering 6: Kind van de rekening

In het dossier van de tunnelroof wijst alles plots in de richting van de Diamantwijk. Via The Georgians komen we uit bij de Vory V Zakone. De schrik slaat Bart om het hart. Hij kan niet meer slapen. Hij ziet spoken. En hij krijgt ook Fred maar niet te pakken.

Aflevering 7: De sleutel

Een extra lange aflevering. Want de dingen vallen stilaan op hun plaats. De gangster met de rolkoffer neemt groots afscheid van de wijk. En Fred vertelt hoe alle leden van zijn gezin verdwijnen, tot hij alleen overblijft. En zich niets herinnert. Niets weet. Niets begrijpt. 

Aflevering 8: Tegen het vergeten

Het wonderlijk verhaal van hoe Fred op één avond zijn hele geschiedenis terugvindt. De zaak van de tunnelroof beleeft nog een schitterende plottwist. In de Zevende Wijk is plots alles wonderlijk verbonden. En op het einde richt Fred zich rechtstreeks tot de luisteraar. 

De kunst van het verdwijnen: vanaf nu op VRT MAX.

De kunst van het verdwijnen: een podcast van VRT MAX en MartHa!tentatief.

Dossier: Podcast

Meer over Podcast

Het nieuwe seizoen van 'Leesbaar'

Radio 1 viert Tom Lanoye met podcast 'Viva Lanoye'

VRT NWS-podcast ‘Waar is Zuster Gabrielle?’ haalt 1 miljoen starts en verplettert VRT-podcastrecord

Studio Brussel lanceert podcast 'Quiz quiz hoera!'

Sandermans Zaken: nieuwe MNM-podcast duikt in smartphones van BV’s

Hang aan Johan Op de Beecks lippen met tweede deel van 'De Franse Revolutie'

Sporza lanceert nieuwe podcast Wielerclub Wattage

'Waar is zuster Gabrielle?': VRT NWS onderzoekt verdwijningszaak uit 1982